Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect de amplificator LOW-END

Postări Recomandate

Citat: Miticamy, pesemne ca nu ati inteles cum functioneaza schemele de la QSC, ma refer la cele cu colectorul finalilor la masa, si sarcina cuplata prin condensatori, traful neavind nicio mediana dupa cum se vede...

Probabil ca joaca mea cu circuite simple vreme de 45 ani (probabil varsta dumitale) nu m-a ajutat sa inteleg o schema de amplif cu colectorii finalilor la masa. Asa e in viata, unii asimileaza mai greu. Numai ca schemele de la QSC au niste notatii ciudate. La o schema cu o simpla punte, fara priza la traf, ei obtin +/_ 76V. Numai ca intrarea in punte este notata TRANSFORMER SECONDARIES!(usa900).

La usa1310 scrie tot TRANSFORMER SECONDARIES dar punctul comun condensatori duce la TRANSFORMER CENTER TAP iar alimentarea este +/- 93V. Care o fi corecta pt ca eu oricum nu inteleg functionarea.

Posted ImagePosted Image

Link spre comentariu

Thunderer, avantajele le vad doar cunoscatorii!No offence.Undeva pe un forum, cineva spunea ca seria 300 de la QSC USA, aduce a sunet "de lampa".O fi de la DF mai redus in care luam in socoteala si ESR-ul electroliticilor? :)Dl Miticamy, celelalte serii au putere mai mare, implicit tensiune mai mare dar parca si mediane la traf!!!Dar si ceva in plus la protectie.Se observa releul de cuplare intirziiata si decuplare la DC, fata de schema pusa de mine?Eeeeee!Pentru lamurirea cu o singura infasurare si doar o punte redresoare de unde se obtin asa zisii + si - Vcc acea tensiune este floating fata de masa iar balansul de 0 il face chiar etajul final. Va recomand cu drag da cautati pe Google, Crown groundbridge topology, si eu am fost surprins acum 15 ani cind am inteles ce si cum...Franz, am avut pe mina atit USA 300 cit si USA 1310, in teste, la niciunul nu am observat riplu pe sarcina, si nici brum nu am auzit...Si nici alt electrolitic nu era pus intre - si + la seria electroliticilor.Nu am scris nimic cu iz ironic, chiar daca pare!

Link spre comentariu

Claudiu, de acord cu prima si ultima fraza. Dar prea dai informatia "cu pipeta". D-aia se si creeaza discutii, multe fara intentii.Dudi, scuze, era o afirmatie generala. N-am vrut sa sune negativ. Cred ca se poate intoarce impotriva mea oricand. Spor la treaba!

Link spre comentariu

Ar fi doar o mica problema: eu pana la iarna nu am cum sa-l incerc, ca sint la tara ! Si tare as fi fost curios daca merge... :26

Asa ca daca doreste cineva sa-l incerce... sa nu stea dupa mine.... :tryre

Daca as sti ca merge as face un grupbuy de cablaje la fabrica...

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Thunderer, nu dau nicio informatie cu pipeta, informatiile se inteleg din schema, cine poate, intelege cum functioneaza schema sau din manual service unde uneori se explica si cum functioneaza aparatul. Eu nu am scoala in domeniu si explic in termeni tehnici atit cit ma pricep si eu. Treaba este ca reparind citeva din aceasta serie, m-am "familiarizat" cu functionarea lor. Cine vrea sa inteleaga mai mult, ia schema la puricat, intre timp cauta ce am recomandat d-lui Miticamy, si invata.

Link spre comentariu

Pai si acolo, banuiesc ca sursa de alimentare V2 de 45Vcc are si ea o punte si un condensator, nu?

Probabil ca de asta se face confuzia...

Schema de la #188 are doua referinte, una pentru circuitul de intrare si alta pentru iesire (sarcina, adica difuzor). Intrarea are ca referinta minusul alimentarii. Etajul de intrare si cel pilot au condensatoarele de decuplare conectate la acest punct iar iesirea este mentinuta stabila fata de acest punct. Iesirea se face fata de priza combinatiei de condensatoare înseriate. Fata de minusul alimentarii, pe aceasta priza avem jumatate din riplul alimentarii (presupunem capacitatea condensatoarelor egala), riplu care se aplica si difuzorului.

Schema de la #206 are un punct de referinta comun pentru intrare si iesire. Si doua cai de alimentare pt operationale. În repaus, adica la consum mic, prin R20 si R21 iar cu semnal prin R22/D4/D5 (charge pump).

Edit: Scuze @sesebe. N-am citit toate comentariile si vad ca am repetat ceea ce s-a mai spus.

Editat de franzm
Link spre comentariu

Teoretic prefinalii se incalzesc si ei si modifica biasul odata cu incalzirea, testat.

Oare de ce eu la toate amplificatoarele pe care le-am facut, cel putin finalii si prefinalii sint deserviti de acelasi radiator impreuna cu superdioda? 

Treaba asta am simtit-o pe propria-mi piele, demult pe cind am reparat primul amplificatior Crown Powertech 2, uitasem sa pun lamelele ce preseaza prefinalii pe radiator (din entuziasm) si biasul crestea in citeva minute la 150% aproape, credeam ca trz din superdioda e defect...

Mi-am batut creierii ceva timp pina am zis, ia sa pun si aia pe radiator ca am uitat de ei (ii simteam calzi la mina). Cum am facut treaba asta, biasul raminea batz.

Bine acolo e vorba de alimentare mare la alimentari mici gen pina in +/- 35Vcc (70V), nu cred sa fie asa drastic.

Dar paza buna trece primejdia rea...

Link spre comentariu

Si teoretic si practic prefinalii se afla in calea deschiderii superdiodei wsi variatiile de temperatura ale lor afecteaza direct polarizarea finalilor, deci si ei trebuiesc montati pe radiatorul finalilor, sau daca nu este posibil atunci montati pe un alt radiator, iar monitorizarea superdiodei impartita cumva intre cele 2 radiatoare ( este posibil dar se complica ).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări