Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect de amplificator LOW-END

Postări Recomandate

Din pacate, unii simulatori (persoane fizice) inrautatesc performantele unor scheme, care de altfel dau rezultate destul de bune, cel putin in simulari.

Schema initiala a domnului VTP, fara modificarea rezistorilor, cu exceptia lui R9, modificat la 47R pentru a obtine 30dB amplificare in tensiune, da 33,5W cu 0,004% THD la 1 kHz si 55V ca tensiune de alimentare.

Dar, prin modificarea R10 la 1k, R9 la 33R si C5 la 1000 uF, se obtin 30,5 W iar THD-ul revine la... 0.003% si -1 dB la 20 Hz. 

Editat de lukeme
Link spre comentariu

Puneti minutele si faceti montajul, lasati-le naibii de simulari si de diferente de 0,001% THD intre niste valori ale componentelor...

Cui dracu ii pasa de ele cind incinta acustica are minim 2-5% THD?!?

A  innebunit lumea cu simularile si boala de cit mai multe zerouri dupa virgula la THD, insa realizari IOC piese pe placa...

Link spre comentariu

Atunci hai sa proiectam doar amplificatoare cu 10%, de ce sa ne mai complicam viata... valorile componentelor din schema la care ma refeream eu, destul de elegant de altfel, sunt destul de mult modificate fata de cele din cea a d-lui VTP.

Editat de lukeme
Link spre comentariu

A  innebunit lumea cu simularile si boala de cit mai multe zerouri dupa virgula la THD, insa realizari IOC piese pe placa...

Poate nu ti-ai dat seama, dar lukeme nu simuleaza nimic, doar zice la misto. Lukeme e doar un spamer care are boala pe mine. Si-a facut cont special sa ma injure, motiv pentru care a luat avertismente repetate. Toti astia nou-veniti de pe aici, cu cateva postari (lukeme, of-of, Ali G...) cred ca sint una si aceeasi persoana... probabil clone ale lui Victor.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Dar ce condensator ar fi bun pentru iesire ? Ca am inteles ca ar trebui ceva special acolo pentru ca va lucra la curenti mari....

S-a mai discutat, cred, problema asta (zal, etc.). Alegeti un condensator cu un curent de riplu cât mai mare (cel putin egal cu 1,5x curentul de iesire) si dimensiuni ceva mai mari. Si mai bine ar fi sa conectati 2-3 bucati identice, de capacitate mai mica, în paralel.

Link spre comentariu

S-a mai discutat, cred, problema asta (zal, etc.). Alegeti un condensator cu un curent de riplu cât mai mare (cel putin egal cu 1,5x curentul de iesire) si dimensiuni ceva mai mari. Si mai bine ar fi sa conectati 2-3 bucati identice, de capacitate mai mica, în paralel.

Nustiu ce sa fac... ca dupa calculele mele nu-mi da bine deloc. Curentul prin condul de iesire este de 2,6A RMS in functionare normala si 4A RMS in clipping. Iar ce vroiam eu sa pun are 2,9A curent de riplu...

Sa pun mai bine 2 din astia in paralel ?

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Despre ce putere de iesire vorbim? 30W?

Atunci e ok cu doi de aia, in schimb daca ne ducem in sus spre 50W sau mai mult atunci ar trebui ceva de genul asta: http://www.tme.eu/ro/details/gt1j478m35060sb/condensatoare-elect-cu-surub-si-altele/samwha/ si ar fi arhisuficient unul singur  de 4700u sau de 10000u.

O alta varianta ar mai putea fi condesatorii snap-in, cei cu pini au de obicei curent prea mic.

Link spre comentariu

Da, ăia cu şuruburi sau cose la terminale sînt mai solizi la legăturile interne, cine a desfăcut unii ştie. Totuşi, doar 2000 ore e viaţa unuia ca-n oferta Samwha... după doi ani îi înlocuieşti. :)

Cînd eram io mic, 5000 de ore era minimul la tensiunea nominală.

Link spre comentariu

2000 ore continuu la temperatura inscrisa pe ei (85 sau 105 grade) si curentul de riplu nominal.In regim audio, stai linistit, cu putin noroc iesi si la pensie cu ei in stare de functionare...

Link spre comentariu

2000 ore continuu la temperatura inscrisa pe ei (85 sau 105 grade) si curentul de riplu nominal.In regim audio, stai linistit, cu putin noroc iesi si la pensie cu ei in stare de functionare...

EXACT iar la fiecare scadere cu 10 grade a temperaturii de functionare, durata de viata se dubleaza.

Deci daca alegem de 85 de grade si 2000ore si-i folosim la 45 de grade, durata de viata "garantata" este de .... 32 000 de ore, iar pt cei de 105 grade -> 128 000 de ore.

Probleme apar cu adevarat daca ii folosesti expusi la temperatura ridicata apropiata de maximul lor.

Link spre comentariu

Dudi, tu chiar nu stii de gluma ?

Cum sa-mi fac clona cu V ca sa te injur, chiar poti sa postezi asa ceva ? mai ales ca am comunicat si pe privat cu tine, spre deosebire de maxente care m-a atacat gratuit.

V are meritele lui, foarte mari dealtfel, a pus schema arabului sub numele lui vtp si se pare ca e simpla si buna. Bravo lui ca stie sa caute si sa selecteze de pe net.

Pe mine m-a entuziasmat pasiunea care pluteste pe sectiunea amplificatoare si chiar vreau sa-mi fac un amplificator. Vad pe net piese cu tot felul de preturi unele mai false ca altele. E drept ca daca pui 8 perechi de tranzistoare si la folosesti la 25% s-ar putea sa nu fie nici o problema, dar ma interesa ceva simplu.

Doar am rugat , daca e cineva mai priceput, sa-mi adapteze o schema de final la mj4032 (pnp-uri care mai sunt si darlington) sau, eventual, tip29-tip30, singurele perechi pe care le am prin sertar, dar astia sunt mai amarati (vreo 20W la tipul C)

Aia cu durata de viata a condensatoarelor e mai complicata decat pare.

Sper ca stiti de gluma. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări