Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect de amplificator LOW-END


Postări Recomandate

Am ramas dator cu o simulare lui Zal. Schema este din revista Tehnium, Ianuarie 1986, pag. 10. Este un amplificator care se alimenteaza la o singura tensiune si are iesirea prin condensator. Asta este si motivul principal care m-a atras. Nu am mai facut asa ceva pana acum.

 

Asta este schema:

 

 

Am simulat si merge bine. Distorsiunile sint exact cum spune si in documentatie, adica 0,3%. Este liniar in banda de la 10Hz la 200KHz....

 

Insa ! Ce ma enerveaza la el este SR-ul care este jalnic:

 

E destul de ciudat... Pe frontul descrescator pare SR infint dar pe crescator este doar de 2,6V/us...

Ce as putea sa-i fac sa creasca SR-ul la o valoare decenta ? Am incercat sa-i pun sursa ideala de curent constant in VAS dar degeaba, tot asa arata...

Link spre comentariu

Schema din RTE nu avea greseala desenatorilor tipica  Tehnium ... R9 avea un capat la baza tranzistorului superdioda , iar celalalt la iesire , asigurand asa numitul " sliding bias " gen REVOX .

Condesatorii din iesire, de format mare , erau cei folositi pentru cuplajul bobinei de deflexie pe vericala , la televizoarele Electronica Pipera cu 3, 4 5 si 6 CI .

Adica erau de curent foarte mare , acolo nu merge orice model  , in special pe sarcini de 4 ohmi ...

Amplificatorul functiona excelent .

Exact in acea perioada l-am cunoscut pe @VTP ( Dnul Relu Mateeescu ) , prin intermediul unui prieten comun  , aveam documentatia completa , desenele in  tus pe  calc pentru PCB si SCH + iar textul complet pe ozalid heliografiat  .

Intr-o carcasa METROSET standard 3U  am montat un egalizator stereo cu 7 benzi ( publicat tot in Tehnium , la care am inlocuit CI de tipul 741 cu 301A ) impreuna cu acest etaj final in varianta stereo  , era cel putin echivalent  ( aici sunt extrem de modest :) ) cu orice amplificator AKAI sau Sansui cumparate din shop-uri  ( e adevarat , japonezismele aveau  finali hibrizi gen STK ) pe celebrele incinte RFT de 35W , iar ca sursa de semnal foloseam ( inca le am in posesie ) un Maiac 205 si un pick-up Tesla NZC300  .

Prezentarea articolului din Tehnium este  o adevarata lectie de istorie a electronicii DIY din Romania .

Multumesc @VTP !

Link spre comentariu

Daca permiteti ar fi cateva propuneri:

1.Incercati un titlu "HI-FI Low Cost " sau similar.

2.Incercati o varianta a amplificatorului "Twin Twenty" a Dl.Wiliamson,il gasiti la "Scheme amplificatoare" cu finali darlington complementari ,cu compensare imbunatatita-aveti un amplificator cu doar 4 tranzistori.

3.Incercati o imbunatatire a amplificatrului ;o sugestie e in atasament,o schema veche cu performante foarte bune si azi.

post-233309-0-99956500-1460097969_thumb.jpg

Editat de ex.escu
Link spre comentariu

Bulgarii de la RTE erau ca si in prezent , defazati cu 3PI /2 fata de conceptul secretizarii in scopuri comerciale , prezentau scheme fara erori .

Culmea schema din Tehnium era oarecum functionala , dar fara caracteristica "sliding bias " .

O fi fost o viziune mioritica , iar cunoscatorii DIY o evitau la " mustata " datorita informatiilor "pe surse " ? 

Da , dar eroarea era totusi  a analfabetilor de desenatori .

Link spre comentariu

Am incercat sa sugerez ca se poate si mai bine,in varianta "non switching";se poate face sarcina primului tranzistor activa sau "bootstrap" cu o rezistenta,se poate completa cu un modul cu 2 tranzistori si cateva rezistente (varianta Tanaka ex.Sansui,gen B55,77)si iese un final "non switching",vointa (politica) sa fie.

Link spre comentariu

Atîtea discuţii ptr o rezistenţă ce poate lipsi fără probleme din schemă. Au fost sute şi mii de amatori în România care au făcut ampliful aşa şi nu am auzit plîngeri.

Despre calităţile lui, sînt cele tipice schemelor de acest gen, făceau furori o dată. Mărirea cond la ieşire nu ajută cu nimic, cel mult periclitează trz finali prin curentul mai mare folosit. Se pot face diverse modificări amplifului

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări