Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum micsorez o tensiune???

Tranzistor_001

Postări Recomandate

Trebuie sa scad tensiunea de la priza cu vreo 10-15V care la mine ajunge chiar la 240V pt un traf care se incalzeste.Am aflat pe forum ca se incalzeste datorita faptului ca e bobinat cam la fix,poate chiar putin in minus,de fapt tolele se incalsesc si nu bobina. Aveti vreo idee? :weedman:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Tranzistor_001

2

• d2134

1

• addysoftware

1

Top autori în acest subiect

Un stabilizator? ptr asa ceva e risipa curata.Acum problema care se pune este: CE PUTERE e absorbita din transformatorul tau?Solutii: Daca transformatorul e de foarte mica putere - 10-15W poti inseria cu el 2 diode zenner de 22V/1W in antiserieDaca sarcina e de peste 20W si e variabila (statie de amplificare)chestia asta nu tine.Sunt sigur insa ca incalzirea nu e din cauza bobinajului prea...la fix. Eu am bobinat un traf mai demult cu 34/S in loc de 50/S cum se foloseste uzual, si nu se incalzea DELOC in gol, de fapt era chiar mai RECE si in sarcina (ideea era ca de asta l/am si facut asa, pentru a micsora rezistenta bobinajului si implicit pierderile, cresterea pierderilor in miez fiind mai mica decat scaderea pierderilor in cupru). Traful era pe un miez de cca 100W daca imi aduc bine aminte, cu o fereastra destul de mica, am bobinat special cu 34/S ca sa incapa sarma.Oricum , cu trafu ala obtineam pare/mi/se 2x34Vca din care faceam cca 2x50Vcc la un curent suficient ptr statia de cca 2x35W pe care am facut-o, Trafu mergea cald, normal cald (50-60 grade), si in repaus era rece. Bineinteles, reversul medaliei - bazaia destul de naspa, datorita supraincarcarii magnetice, l-am strans da degeaba....Oricum, ideea e ca SE POATE chiar si cu MULT mai putina sarma.Problema ta e PROBABIL de la miezul de proasta calitate, posibil tabla chioara, nu Fe-Si.Poate fi si de la modul de fixare.ATENTIE: SURUBURILE PRIN TOLE , DACA NU SUNT IZOLATE, POT CONDUCE CURENTI MARI INDUSI IN CHIAR CORPUL LOR, DUCAND LA INCALZIREA SURUBULUI SI TOLELOR IN SCURTDa si tu mai multe detalii: putere traf, la ce il folosesti, etc.

Link spre comentariu

Traful e recuperat dintr-un televizor grunding,are o putere undeva la 60,70W.Are suruburile izolate de pachetu de tole si il folosesc pt un amplificator de 30W cu TDA 2040 in punte.Poate fi din cauza ca am facut dublarea de tensiune cu toate ca eu nu am priza mediana la acest traf?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări