Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sursa comutatie 12v/33A


Sandu 64

Postări Recomandate

Posted ImagePosted Image

Am aceasta sursa 12v/33A integrat 494 ,are un semireglabil 201(200 de ohmi banuiesc) din care pot regla tensiunea intre 9 si 13,8-14v

Ma gindesc sa incarc acumulator auto cu el (in caz de nevoie) ,aici am  o problema

1-Cum sa ridic cel putin 1v tensiunea?,stiu ca ar fi suficienta tensiunea asta ,dar nu ar strica sa am ceva in plus

Posted Image

Acest voltampermetru(100v si 10A ) vreau sa-l folosesc pentru incarcarea acumulatorului ,dar firul albastru pentru A pare cu o sectiune mult prea mica (0,75mm patrati )pentru un curent de 5-6A cit folosesc pentru incarcare

Ce solutii as avea sa-l pot folosi?

1-sa schimb firul

2-un comutator sa pot ocoli ampermetru dupa ce am reglat incarcarea

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Sandu 64

    8

  • Marian

    3

  • MifTy

    2

  • UDAR

    1

Top autori în acest subiect

Daca obtii deja 14V asa cum este atunci nu vad ce faci cu inca 1V, ca-i mult sa incarci cu 15... As zice sa mergi asa cu 14V ca mi se pare totusi in regula.

0,75mm2 si mie mi se pare putin pentru ce vrei tu, dar poti schimba firul, presupun ca-i lipit, deci nimic nu te opreste sa deslipesti cele 2 fire pentru ampermetru ( unul de la sursa la afisaj, si unul de la afisaj la consumator ) si sa lipesti in loc niste fire mai groase, macar 1,5mm2 si tot ar fi mai bine.

Link spre comentariu

Multumesc

cu firele e ok asa ma gindeam si eu,dar tensiunea este totusi la limita

Tensiunea de la retea nu influienteaza tensiunea de iesire?

Daca duc un cablu de alimentare la garaj de100m o sa am alta tensiune de alimentare

Daca schimb semireglabilul cu unul de 1K nu creste tensiunea?

Editat de Sandu 64
Link spre comentariu

Sigur are rezerva pana peste 18V iesire la retea nominala.Este o schema de AT cu o singura tens de iesire.Daca acumulatorul este descarcat sursa va intra in limitare de curent.1) ce faci, bagi 33A in baterie?2) probabil limitarea de curent este cu stop, asa ca nu va functiona ca incarcator.Cu mici modificari se poate face sa functioneze in limitare si cu reglare de curent.

Link spre comentariu

Nu bag 33A in baterie,reduc tensiunea pina cind incarcarea este 10% din capacitate ,la 5-6A curent de incarcarcare nu intra in protectie

Eu doresc sa ajung cu tensiunea la min14,4v

Editat de Sandu 64
Link spre comentariu

aia e valoarea de vârf a tensiunii unui acumulator auto, nominal e 12 volţi. asta înseamnă că poţi încărca liniştit cu o tensiune de minimum 1 volt în plus faţă de tensiunea nominală.

 

curentul e altă treabă.principial, când încarci un acumulator auto (sau varianta sealed, că tot plumb/acid e) descărcat, el va "trage" curentul maxim când e aproape de limita minimă de descărcare, şi scade progresiv pe măsură ce se încarcă, şi, ideal, la terminarea ciclului de încărcare, curentul consumat este 0.

ideal, că practic, rămâne la un curent minim, sub care nu mai scade, a cărui valoare depinde de o grămadă de factori.

 

singura problemă a surselor în comutaţie "normale" (şi ieftine) este că ele sunt calculate pentru sarcină constantă, adică pentru consumatori care au nevoie de un curent "x" bătut în cuie, sau care variază foarte puţin.există surse în comutaţie făcute special pentru încărcat acumulatoare, inclusiv de mare capacitate, dar alea conţin un număr de circuite de limitare, protecţie, etc, pe care o sursă în comutaţie obişnuită nu le are.

 

în cazul tău, singura soluţie cât de cât logică ar fi adăugarea unui etaj de limitare în curent la ieşire, nu să modifici sursa.partea proastă e că etajul ăsta o să scadă tensiunea livrabilă la ieşire şi mai mult.

Link spre comentariu

De unde este scoasa asta?"singura problemă a surselor în comutaţie "normale" (şi ieftine) este că ele sunt calculate pentru sarcină constantă, adică pentru consumatori care au nevoie de un curent "x" bătut în cuie, sau care variază foarte puţin."Un traf de curent sau un sunt cum am pus eu teste la surse ATX modificate.

Link spre comentariu

De unde este scoasa asta?"singura problemă a surselor în comutaţie "normale" (şi ieftine) este că ele sunt calculate pentru sarcină constantă, adică pentru consumatori care au nevoie de un curent "x" bătut în cuie, sau care variază foarte puţin."

Din folclorul care abundă pe acest forum ( din păcate ) . 

Link spre comentariu

Mifty atentie la perlele pe care le trantesti pe forum, ai totusi 5000+ de postari, este... nu tocmai de laudat.

 

Sandu trebuie sa identifici tipul protectiei, adica este cu stop ( se opreste/blocheaza sursa la scurt sau suprasarcina ), sau este cu limitare ( scade tensiunea la scurt catre 0 si apoi revine la normal daca scurtul dispare ). Daca este cu stop atunci nu poate fi folosita pentru incarcarea de acumulatori deoarece va intra in protectie, un acumulator descarcat dar cu o "rezistenta" interna inca decenta va trage un curent foarte mare de la sursa ce-l incarca, curent limitat doar de acea rezistenta a acumulatorului si de impedanta de iesire a sursei respective. Nici limitare n-ai unde sa adaugi ca n-ai tensiune, poate doar ceva elementar gen bec de far inseriat, sau chiar o sectiune de nichelina de resou inseriata cu acumulatorul.

Link spre comentariu

Treneaza subiectul pt ca de fapt initiatorul nu pare prea interesat, inmuiati sant poasmagii?

Pune intai semiraglabil de 1k in loc de 200R.

Electronistii lucreaza cu scheme nu cu povesti.

Semireglabilul este montat ca potentiometru sau ca rezisrenta variabila(are 2 pini in scurt). Mai mult ca sigur ca este rez variabila, dar trebuie sa stim, fiecare detaliu conteaza. 

Am zeci de scheme ridicate de pe cablaje, azi munca de furnicuta nu mai e pretuita. E normal pt dinamica actuala dar cand vrei sa fii ajutat mai faci si compromisuri.

La ATX pe inf de 12V se obtin 24-27V poate la retea nominala si conductie maxima, asa si aici trebuie sa vedem ca urca la 16V daca la atat sant cond de pe iesire.

Se poate lasa protectia cu stop de 33A si se pune sunt pe iesire de 0,6V citit de un npn care comanda un pnp ce actioneaza in pin 4 printrun sau(o dioda) cu protectia initiala.

Link spre comentariu

ok.atunci vă poftesc să-mi arătaţi propriile voastre posturi când dădeaţi explicaţii savante despre cum "nu se poate modifica o sursă atx de pc" astfel încât să aibă tensiune liniar variabilă la ieşire altfel decât prin utilizarea unui 317.

 

sau aţi uitat cum aţi explicat treaba asta acum 3-4 ani?ba chiar mai mult: ce-ar fi să-mi demonstraţi practic că mă înşel, şi să realizaţi o sursă în comutaţie realizabilă cu componente "de găsit pe toate drumurile", cu o tensiune de ieşire variabilă între 2 volţi şi... să zicem, 30 de volţi, ŞI o capabilitate în curent între 10 mA şi 10 amperi, de pildă. (şi sunt generos că nu cer reglaj de la 0!)din moment ce "debitez perle", demonstraţi practic asta, că io n-am văzut până acum surse în comutaţie cu asemenea specificaţii, şi unde am văzut, aveau specificaţii mult mai "strânse" de atât: curentul la ieşire nu putea varia cu mai mult de 1 amper (şi asta cu preţul folosirii unei protecţii la supracurent "leneşe", să nu se oprească atunci când fixai curentul), iar diferenţa de tensiune în jurul "tensiunii nominale de ieşire" nu depăşea 5 volţi.şi apropo, vorbesc de o sursă în comutaţie FĂRĂ nici un transformator de reţea, că vechea soluţie a lui lm2576 (şi echivalentele) e banală şi perfect realizabilă, pe socoteala trafului.

Link spre comentariu

Nu stiu sigur de unde sa incep[ pentru ca am citit de 3 ori postarea ta si tot n-am inteles... Stii site-ul italianului ala Chirio? Iti amintesti ca aici pe forum multi au reprodus sursa aia a lui ( ATX modificata ), care asigura si ajustare de curent in plaje mari...

 

Altfel nu vad diferenta cu traf de retea ca alimentator sau traf in comutatie, ce-i asa greu sa se faca spre exemplu o sursa fixa cu IR2153 care sa alimenteze un regulator ajustabil U/I? ( regulatorul meu 5,5.V2 din semnatura regleaza curentul de la 0 la 5,5A, si este facut cu componente usor de procurat tocmai pentru a-mi permite sa-l dau la pret accesibil, asta asa ca sa stii... ), sau ce-i asa dificil sa faci o semipunte cu TL494 si sa te folosesti de ambele AE ale sale? Ca e mai complicat cu compensarea asta asa e, dar nu-i nici pe departe imposibil, tocmai Chirio a demonstrat ca se prea poate :)

Link spre comentariu

 @marianProtectia nu este cu stop,cind apare scurt tensiune coboara spre 0 se opreste si ventilatorul,cind scurtul dispare reporneste

@miticamy Nu am foarte mult timp la dispozitie doar seara ,e adevarat ca nu am nevoie de ea chiar acum,dar am vrut sa vad daca o pot folsi fara intervetii majore

Avind in vedere protectia fara stop, daca schimb semireglabilul pot urca putin tensiunea?

Daca nu merge o sa stea in dulap pina o sa-i gasesc alta utilizare

Link spre comentariu

scriu cu litere mici la inceput pt ca am stanga ocupata cu mancare.

vorbesti de generalitati in timp ce aici avem un caz concret: tensiune fixa la iesire---14,4v/ semipunte cu 494; interval mic de tensiune cand este in limitare de curent---11-14,4v, iar in acest timp bucla de tensiune este blocata.

-curent relatv mare ca sa fie folosita la potentialul ei, altfel poate modifica la fel de bine un atx chinezesc de 2 lei cu aceeasi schema.

-cine a cerut interval de curent 10ma--10a?

 

vad ca au mai aparut 2 postari, scrisesem pt @mifty

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări