Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa reglabila stabilizata 30v 3A

Postări Recomandate

Buna ziua ma  bate gandul sa-mi fac o sursa de tensiune reglabila dupa o schema de pe  forumul tehnium azi titlu : sursa de tensiune stabilizata 0-30 v DC ce rau imi pare ca nu stiu sa pun linc-uri. Oare pentru alimentare ar fi bun un transformator tma 100 dela facut de contactoare buzau sau e prea mic ,ma gandesc ca poate ar fi mai bine sa pun 2 tranzistori 2n3055 sau ar suporta 3A numai cu unul si exista vrun echivalent care sa se gaseasca si pe la noi pentru integratul tl081 ca daca nu renunt la schema asta.Si ce alta schema tot cu tranzistoare imi puteti recomanda.

Editat de VEF
Link spre comentariu

O sursa reglabila "numai cu tranzistoare" nu poate fi decat "obsolete", in primul rand, puteti realiza o sursa in comutatie reglabila cu LM2576T-ADJ (aproape) independent de ce traf de retea aveti, nu de alta, dar cu stabilizare liniara, dar la un curent solicitat de 2A (nu zic 3A, cum ati cerut) daca aveti nevoie de 5V, trebuie sa transformati in caldura 30V-5V=25VX2A=50W !!! Caldura unui bec de 40W si ceva in plus pe radiator, energie risipita aiurea!

Pana la 1A pe iesire mai e cum mai e, dar daca aveti nevoie de 2-3 A mergeti la sigur cu sursa in comutatie, simpla, ieftina, mica si usoara, si cu 3-4W disipati, in cele mai rele conditii.

Link spre comentariu

Eu vreau sa-mi fac o sursa cu tranzistoare pentru ca la mine la Focsani nu gasesc prea multe tipuri integrate daca gaseam lm 338 nu ma mai complicam cu tranzistoare dar asta e . In legatura cu ce am intrebat ce parere aveti.

Găsiți la "Vânzări" sursă gata făcută,cablaj profesional,construită de @Marian;și în comutație,și de 5A.Te mai chinui matale...nu are sens.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

aia e o schemă clasică, scanată din "302 scheme electronice", de la Elektor, versiunea tradusă în română şi editată de Teora.

poţi creşte curentul astfel:- pui alături de 3055 încă doi sau 3 identici, conectaţi în paralel, cu rezistenţe de egalizare în emitor. atenţie, că trebuie să fie toţi pe acelaşi radiator.- e posibil să fie nevoie să schimbi şi 242-ul cu unul cu amplificare mai mare, sau un darlington de putere medie...- trebuie recalculate valorile limitării de curent

- traful de reţea să ofere măcar 4 amperi... dacă dă fix 3 amperi, şi ai un consumator care chiar "trage" atât, o să iasă fum din el înainte să se afume 3055-ii...

- nu depăşi tensiunea dată din secundarul trafului. adică ai de căutat un traf care să dea 33 de volţi în secundar, la măcar 4 amperi. curentul livrabil poate fi chiar mai mare, dar tensiunea nu, pentru asta va trebui să schimbi şi integratul, sau să modifici schema folosind două înfăşurări, sau două trafuri în paralel, una "de forţă", cealaltă să alimenteze partea de comandă. e destul de complicat, pentru că vor apare 2 mase, alea-alea, poţi greşi uşor...

schema pusă de Spitfire e una din primele 2 surse folosite de mine... am demontat-o că voiam să-i pun voltmetru de panou, dar mi-a căzut o şurubelniţă în ea, şi era alimentată, s-a stricat, logic... şi mi-a fost sictir s-o mai refac! se pare că am păstrat placa pe care am corodat-o prin cutii... cred că am să mă amuz s-o refac! :)cât a mers, a mers ok, atenţie doar, că are plusul la masă!nu e o problemă, e ok şi aşa, dar să nu greşeşti culorile şi marcarea bornelor de ieşire! :Dse poate modifica destul de uşor să ajungă "cu minus la masă", dar va trebui să pui un pnp de putere în locul lui 3055... sau să îl inversezi şi să refaci şi lanţul T3-T2...

Link spre comentariu

schema pusă de Spitfire e una din primele 2 surse folosite de mine... cât a mers, a mers ok, atenţie doar, că are plusul la masă!nu e o problemă, e ok şi aşa, dar să nu greşeşti culorile şi marcarea bornelor de ieşire! :dse poate modifica destul de uşor să ajungă "cu minus la masă", dar va trebui să pui un pnp de putere în locul lui 3055... sau să îl inversezi şi să refaci şi lanţul T3-T2...

Aveti , aici varianta cu minusul la masa:post-228380-0-88244800-1461947191_thumb.jpg

Atentie , schema are protectie doar la scurtcircuit , nu si la suprasarcina!

Aceasta varianta este, in acest moment, functionala in atelierul meu....

Spor!

Link spre comentariu

... acum îmi aduc aminte şi motivul pentru care nu m-am chinuit prea tare s-o repar: tensiunea minimă de 3 volţi!aveam destul de des nevoie de tensiuni gen 1,5 sau 2 volţi... am folosit acelaşi traf şi acelaşi redresor (puntea şi condensatorul de filtrare erau pe o placă separată) pentru schema cu 317 apărută în Tehnium prin 93...

când m-am mutat, nu mai ştiam unde-am pus-o, şi am făcut temporar alta, cu alt traf (mai mic, de 9 volţi, dar uitasem că dădea atât, eu îl ştiam de 12), şi un potenţiometru de 10 kohmi, nu de 5, şi-mi băgam unghia în gât că se comporta dubios. până am măsurat tot, începând cu tensiunea de secundar a trafului, şi sf-urile s-au clarificat...după aia, am găsit cutia prin "troacele" încă nedesfăcute, şi am tot scos şi pus măşti frontale... acum are o mască tăiată din plastic gri, dar cutia e aşa de mică încât nici radiatorul nu e prea mare, şi nici loc de un voltampermetru nu am, fie el şi cu microcontroller, ce să mai vorbim de "acometre" clasice, sau chestiile alea chinezeşti cu LED...

asta e, va trebui să fac alta, în altă cutie... asta după Paşte, că mă taie nevasta dacă mă apuc acum de tăiat scânduri şi table! :bataie

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări