Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa (SMPS) +/-85V pt amplificator audio,nestabilizata.

Postări Recomandate

• Răspunsuri 194
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Inainte de toate retrag editarea ulterioara din finalul postarii anterioare si cer scuze pentru eroare, iesirea comparatorului este un emitor comun cu colector deschis, adica face fix ce face si NPN-ul ales initial pentru amorsare tiristor, prin urmare ipoteza mea ca ar trebui acea dioda este falsa, comparatorul nu poate decat sa traga in jos iesirea atunci cand inversoarea este mai pozitiva, nu poate insa "trage" in sus colectorul NPN-ului din tiristor, deci nu poate sa-l desamorseze.

Cam astea ar fi variantele despre care vorbeam:

Posted Image

Poti lua referinta de unde vrei. Probabil R8, R3 si C23 din varianta a 2-a pot lipsi, dar cred ca ajuta, tu alegi.

Sesebe daca ai de gand sa contribui, fa-o, daca doar bagi bete printre gard, abtine-te, nu te aflii la audio, aici toleranta fata de offtopic nu-i la fel de mare ca acolo.

Link spre comentariu

Nu domnule Maxente, nu ai dreptate dar ma scot din satite proiectele astea care cu 50Ron fac ce face un echipament de citeva sute de euro poate mii de euro.

Am pierdut doua zile ca sa aduc pe linia de plutire o sursa LINIARA care era foarte laudata aici pe forum.

Ciudat, foarte multe persoane o laudau ca merge perfect dar daca alimentai ceva cu ea si intra plimitarea de curent ...incepea sa cinte.

Foarte ciudat pt ca printre cei ce spuneau ca au facut-o erau si persoane care au osciloscop dar nimeni nu pusese osciloscopul la iesirea ei.

Apoi am intrebat in multe topicuri cu surse liniare daca au fost verificate si cu un osciloscop. Tacere totala.

Inteleg foarte bine ca putina lume are la dispozitie un osciloscop dar totusi sint destui aici pe forum

Acum sa revin la sursa lui @nel65:

A simulat careva care este curentul prin tranzistori in caz de scurtcircuit pe iesire?

Cine limiteaza in acel caz curentul timp de citeva perioade pina ce intra in functiune protectia aia lenta? Curentul nu este limitat decit de impedantele parazite din circuit si de transformator. Pe o simulare cu elemente ideale (la cele parazite ma refer) curentul de scurtcircuit tinde la infinit. Practic se poate duce pina la citeva sute de amperi.

Parca Giugiu facuse o protectie buna de tip puls cu puls limitation. De ce nu o folosesti pe aia?

Oare de ce toata lumea adopta scheme bazate pe controlere PWM antice si nu se uita deloc la ceea ce se fabrica acum?

In 20-30 de ani de cind s-a inventat SG3525 inginerii proiectanti de IC-uri nu au stat degeaba. Au aparut o multime de integrate mai noi si mai performante.

Oare citi au adoptat scheme in topologie forward cu 2 tranzistoare de exemplu?  

Este una din cele mai fiabile si mai simplu de implementat topologii.

Iar problemele cu dead-time-ul si imbalansul generat de PWM-uri diferite la cele doua tranzistoare nici nu mai au de unde aparea.

Sau scheme rezonante si cu PFC? Da, sint greu de facut dar la performante sint cu ani lumina in fata. Sint integrate controler care fac tot ce-i necesar unei astfel de surse intr-un singur cip.

@nel65:

Nu am timp si nici chef sa proiectez eu o protectie sau o schema completa. In nici un caz acum si nici pe gratis dar nici nu ai nevoie momentan. 

In cazul surselor la care nu exista un alt mod de a limita curentul de scurtcuircuit este obligatorie implementarea unei protectii rapide de tip puls by puls.

Am inteles ca exista deja asa proiecte aici pe forum deci inspirate din ele.

Apropo, snuberele cum le-ai calculat?

Most important: ai osciloscop cu doua canale? fara un osciloscop este ca si cum ai construi o cladire cu ochii legati (in cazul surselor in comutatie).

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Păi și nu era mai bine să spui așa de la bun început în loc să te afunzi în șarade și ironii îndoielnice ? 

Atâta timp cât exprimi un punct de vedere tehnic , ți-l respect ( și sper că și colegii ) necondiționat , chiar dacă nu sunt de acord cu el . 

Acu , referitor la sursa în cauză . De acord că o protecție prea lentă poate să fie ineficientă dar nu sunt de acord că limitarea curentului la scurtcircuit este dată numai de elemente parazite . Inductanța de la ieșire intervine decisiv în limitarea acestui curent - cel puțin în momentele imediat următoare scurtului , mai departe e treaba protecției . 

De asemenea nu sunt tocmai de acord cu laudele pe care le aduci forward-ului cu 2 tranzistori - are același DC limitat la sub 50% ca și cel cu un tranzistor . Are , e drept , avantajul utilizării unor tranzistori de tensiune mai mică cu prețul însă de a fi doi și de a necesita un transformator sau un driver pentru a-i comanda . După mine , dacă tot folosești două integrate ( controller + driver ) mai bine semipunte decât forward cu 2 tranzistori . Și nu , semipuntea nu e deloc o tehnologie învechită . 

Link spre comentariu

Nu am zis ca semipuntea este invechita ci ca integratul controler este invechit, iar despre forwardul cu doua tranzistoare....era numai un exemplu de alta topologie care este foarte buna (eu o consider mai buna comparativ cu semipuntea) si care nu pre este folosita.

Daca ai sa citesti din nou cu atentie postul meu ai sa-ti dai seama de inca un punct forte al topologiei amintite.

Mai ales in regim de amator, forwardul cu doua tranzistoare este mult mai potrivit si pt ca este mai tolerabil la erori de proiectare (calcul) si realizare.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Nu domnule Maxente, nu ai dreptate dar ma scot din satite proiectele astea care cu 50Ron fac ce face un echipament de citeva sute de euro poate mii de euro.

Most important: ai osciloscop cu doua canale? fara un osciloscop este ca si cum ai construi o cladire cu ochii legati (in cazul surselor in comutatie).

Eu nu am avut osciloscop o lunga perioda de timp si tot am construit un mic kkt.

Mata daca ai inseamna ca poti construi un kkt mult mai mare.

Spor,

Mircea.

Si eu am observat ca esti pe langa in multe postari.

Ne cam plictisesti.

Link spre comentariu

OK, nu fac aici o listă de integrate mult mai vechi și care se folosesc încă pe larg . Te rog doar să menționezi două-trei controlere din aceeași categorie cu 3525 , mai moderne , și net superioare

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Uite numai un exemplu  ca nu vorbesc aiurea.

Sau o sursa rezonanta.

Si astea sint numai de la un singur producator. Mai toti marii producatori au citeva exemple foarte bune.

Imi pare rau ca sint pe linga in multe postari ... dar mie nu-mi place sa fac pe lingusitorul ca sa fiu in rind cu lumea.

Am vazut cum se lucreaza aici pe forum, daca nu faci parte din "conducatorii iubiti" atunci trebuie sa-i ridici in slavi pt ca altfel esti OFFTOPIC.

Nici nu mai stiu de cite ori nu am fost pe punctul de a demasca o multime de probleme la ceea ce vind unii pe aici pe forum dar am incercat sa nu fiu magar si sa nu dau tot adevarul pe fata.

Unul din motivele pt care vi se pare ca sint "pe langa in multe postari" este pt ca incerc sa fiu domn si sa nu demasc toate prostiile postate pe aici si atunci cam pare ca sint offtopic.

deci ne vedem/auzim peste citeva zile...dupa ce o sa-mi expire pedeapsa.....

Editat de sesebe
Link spre comentariu

@sesebe, nu te pune nimeni sa lingi pe cineva undeva, cum nu te pune nimeni sa nu critici nu stiu ce proiect ca are nu stiu ce buba sau greseli de parca e lege ca orice faci sa fie extra perfect, altfel trebuie aruncat la gunoi

Pe mine ma seaca altceva. Ma seaca asa-zisii destepti care cauta orice nod in papura oriunde, doar asa sa se bage in seama pe unde intra si culmea !!! de multe ori se dovedeste ca acesti destepti nu fac mai nimic ca ei sunt tot timpul ocupati cu gargara aiurea 

Editat de maxente
Link spre comentariu

maxente, critici aduse de mine la anumite proiecte au fost sterse fara explicatii, chiar acum recent a fost sters un post cu o schema fara a mi se raspunde la intrebarea "de ce schema respective nu corespunde cerintelor" stipulate de initiatorul topicului.

pt mine este destul asta ca sa consider concluzia mea de mai sus ca fiind corecta.

din pacate (sau din fericire) multi utilizatori sint numai amatori si de obicei nu se intimpla nimic rau daca aparatul proiectat sau realizat de ei se strica in mijlocul petrecerii.

altfel va sta treaba daca un bouan se curenteaza mortal la un modul facut de ei, sau daca mai pica cite un avion din cauza ca nu s-a putut intelege cu turnul de control fiindca era bruiat accidental canalul de comunicatie ghici de cine.

ce vreau eu sa spun este ca m-am obisnuit sa respect anumite standarde de calitate si imi vine destul de greu sa trec cu vederea erorile grosolane care se fac aici.

daca spun ce-i gresit ori sint offtopic ori mi se sterge postarea

daca comentez ironic mi se spune ca sint pe linga subiect.

@nel65: scuze ca iti poluez topicul. daca ai intrebari legat de ceea ce am comentat eu la schema ta, te rog sa le adresezi pe privat pt ca aici pe forum incurca prea tare..

Eu nu am avut osciloscop o lunga perioda de timp si tot am construit un mic kkt.

Mata daca ai inseamna ca poti construi un kkt mult mai mare.

Spor,

Mircea.

Si eu am observat ca esti pe langa in multe postari.

Ne cam plictisesti.

Ti-am spus tie ceva? Am comentat ceva pe la proiectele tale?

Parca te ocupai de domeniul audio. 

In audio nu-i asa de grav daca nu ai osciloscop in schimb la sursele in comutatie e cam nasol.

Staii linistit ca nici eu nu am avut osciloscop multi ani si am reusit si fara osciloscop sa fac multe proiecte complexe.

Dar acum sa te apuci de surse in comutatie fara osciloscop este ca si cum te-ai apuca de proiectarea unei scheme complexe folosind numai pix si hirtie fara calculator.

Nu-i imposibil dar e greu si se pierde foarte mult timp pretios.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

din pacate (sau din fericire) multi utilizatori sint numai amatori si de obicei nu se intimpla nimic rau daca aparatul proiectat sau realizat de ei se strica in mijlocul petrecerii.

altfel va sta treaba daca un bouan se curenteaza mortal la un modul facut de ei, sau daca mai pica cite un avion din cauza ca nu s-a putut intelege cu turnul de control fiindca era bruiat accidental canalul de comunicatie ghici de cine.

Deh, nu suntem toti ingineri, asta e viata

Se strica in mojlocu petrecerii aparate industriale facute dupa jdemii de standarde supervizate de ingineri. De curentat se poate curenta oricine de la un cui infipt in priza pe post de cuier, iar treaba cu bruiatu e putin cam fortata dar... nu imposibil binenteles. Un avion poate pica si de la o pasare facuta carne tocata in turbina motorului

Editat de maxente
Link spre comentariu

Uite numai un exemplu  ca nu vorbesc aiurea.

Sau o sursa rezonanta.

Si astea sint numai de la un singur producator. Mai toti marii producatori au citeva exemple foarte bune.

Nu , nu sunt din aceeași clasă și nu pot să facă ceea ce se cere în această sursă (Poate al doilea, la limită ). Eu nu încercam să susțin că nu există , voiam doar să facem o comparație .

Dar , cel puțin în ceea ce mă privește , mă opresc aici cu Off Topic-ul.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Sesebe nu este cazul sa ne dam mai multa importanta decat se justifica, ti-ai pierdut 2 zile sa-ti bati joc de proiectul meu, si m-ai facut sa regret ca l-am publicat, dar nu mai conteaza asta acumç aici vorbim despre o propunere de sursa a lui Nel65, si este irelevant ce te scoate pe tine din sarite, tocmai asta este farmecul, sa rezolvi in regim de amator cu buget mai redus ( ma indoiesc ca 50 de lei ar ajunge ) o problema a carei alternativa ar fi una comerciala foarte scumpa, NU toti sunt ingineri, si NU pe toti ii dau banii afara din casa, daca omul vrea sa mearga pe o cale batatorita si cere ceva sfaturi, nu vad cine sau ce iti permite tie sa-ti bati joc de munca lui.

Configuratia protectiei este destul de des folosita si confirmata demult, traf de curent, sa nu uitam ca sursele ATX se folosesc tot de o varianta de traf de curent si unele au chiar si 100n ca si filtrare, si nimeni nu spune ca protectia lor este ineficace, ele se folosesc de bipolari, si totusi rezista. Eu insumi am testat prima varianta din desenul din postarea mea anterioara, si asta in repetate randuri, daca n-as fi fost sigur pe configuratie n-as fi sugerat-o, singura chestie care incetineste protectia este filtrarea insa este necesara, cat anume se pune ramane la alegerea lui. Si nu este obligatoriu sa se apeleze la limitare puls cu puls, in cazul de fata este contraindicata pentru ca cere compensare de panta, si se complica schema. Orice s-ar alege eu voi incerca sa contribui unde pot, fara sa critic, la fel poti face si tu, poti contribui pe tema data daca doresti, daca nu... asta e, nimeni nu te obliga sa ajuti, macar nu incurca.

PS: Problema cu timpii de conductie asimetrici intre cele 2 semialternante este una falsa la semipunte, tocmai de aia exista condensatorii aia inseriati cu primarul, ca sa suprime componenta continua. Schema asta nu este cu mult diferita de cea clasica +/-50, adica tot SG3525 si IR2110 foloseste, pana si pe diyaudio este populara si acceptata, nimeni nu spune ca "nu este moderna" sau ca "este prea ieftina". Lasa oamenii sa faca ceea ce-si doresc, incurajeaza-i si ajuta-i acolo unde poti, nu-i incurca criticand la tot pasul, nu toti sunt "ingineri".

Si eu sper ca offtopicul se incheie aici. Nel65 din desenul pus anterior de mine iti poti alege orice crezi ca ti se pare mai potrivit tie, eu mai mentionez doar ca si varianta cu tranzistor in loc de comparator este suficient de precisa tocmai datorita acelui semireglabil, pentru ca acceptand un Vbe constant atunci rezulta ca semireglabilul poate regla destul de precis pragul, mai ales daca este multitura, variatii la Vbe pot fi in special de la temperatura ambientala, asta o rezolvi prin ventilatia carcasei, oricum alegerea iti apartine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări