Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Numarator cu PIC16F628A

Postări Recomandate

• Răspunsuri 70
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Nu are ce cauta instructiunea asta in bucla de numarare

PORTB = number;

Liviu M:  Asa-i, strica toata afisarea. Bine prins.

M-ati prins. Asa este, afisarea avea fluctuatii la digiti din cand in cand. 

Am eliminat acea instructiune si functioneaza mai bine.

Daca diseara o sa ajung mai repede acasa, o sa fac o simulare pe breadbord. 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

A rămas schema la varianta de aici: http://www.elforum.info/uploads/monthly_04_2016/post-178842-0-75612000-1460274353.png?

Oscilatorul de 8MHz (am dat comanda, bănuiesc că pe sfârşitul săptămânii îmi ajunge) va trebui conectat între pinii 15-16 şi decuplat la masă prin doi condensatori?

Mi-am comandat şi un kit breadboard, poate pot testa cu componentele pe el şi conectat la maşinărie, să văd cum lucrează.

Totuşi, nu înţeleg care este motivul utilizării oscilatorului extern de 8MHz, m-ctrl-ul are oscilator intern de 4MHz. Acesta se anulează din soft, la montarea unuia extern?

Link spre comentariu

Schema este aceasta. 

Am modificat-o pentru a putea fi folosita cu oscilator intern sau exter.

Am facut o simulare si cu oscilator intern la 4MHz si cu impulsuri pe intrare de 100Hz. Deci poti sa faci testul fara quartz.

Daca vrei o reorganizare a pinilor pt segmente (pt o usurinta in desenarea cablajului final) se poate face asta, dar pentru digiti nu stiu daca se poate.

Link spre comentariu

Salut. La desenatul schemei şi imprimarea pe cablaj nu am probleme, mă descurc. Vreau să desenez cablajul în aşa fel, încât să suprapun display-ul şi să pot face conexiunile acestuia cu barete cu pini (elimin firele alea lungi).

La ce aţi scris de pe la #24 încoace, nu am înţeles nimic. Nu ştiu "limba" aia...

Link spre comentariu

ca idee, mai exista si MMC22925, numerator cu 4 digiti, simple si efficient

exista, acum mai găseşti stocuri antice pe ebay la modicul preţ de 20 de eurici! bucata. :)(am căutat zilele trecute, ca să bifez la lista de "făcute" frecvenţmetrul din Tehnium, apărut prin 92 sau 93... cum spuneam, 22925 se găseşte (nu MMC!!!), dar la un preţ de stă mâţa în coadă. am decis să fac în loc unul cu 4026 sau 4033, chit că o să turbez cu firele alea...)

Link spre comentariu

HEX-ul pentru numarator este gata. Daca nu vrei sa te chinui cu programul.

Dar nu te lasa daca te pasioneaza microcontrollere. Eu am inceput cu "mplab assembly". Nu prea ma descurcam si am cautat ceva un pic mai usor. Pe timpul meu in scoala nu stiam de calculator personal,...

Pe net gasesti tot felul de tutoriale si carti. Iar pe acest forum, mai sunt si oameni care te ajuta pana intr-un punct.

Asa cum si eu am fost ajutat, asa voi ajuta si eu in limita cunostintelor mele.

In concluzie, daca vrei hexul la schema postat ultima oara il voi posta aici.

Cu ce programezi microcontrollerul PIC16F628A?

Link spre comentariu

Salut. Nu am lucrat cu microcontrolere deloc, până acum şi am ales schemă cu aşa ceva pentru numărător, pentru simplitatea construcţiei şi numărul redus de componente. Nu am făcut nici programare şi nu ştiu o iotă în limbajele astea, nici acu' 25 de ani, când am terminat şcoala, nu m-am lovit de ele, am altă specialitate.

Pentru programare mi-am construit o interfaţă după schema de mai jos şi, ca software, utilizez WinPic. Am încercat şi PonyProg, PicPGM Programmer şi MPLab. Astea nu se prea înţeleg cu interfaţa, iar MPLab nu o recunoaşte.

Normal că sunt interesat de .hex, dar, dacă liniile de program scrise pe pagina 2 a thread-ului sunt tot ceea ce se converteşte în .hex, mai vreau să-mi bat puţin capul cu ele. De scris în limbaj C nu cred că voi reuşi vreodată, dar macar să fac să compileze poate reuşesc. Mulţumesc oricum, până acum, pentru sprijin.

Editat de Lonerider
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări