nimeni_altci Postat Aprilie 2, 2016 Partajează Postat Aprilie 2, 2016 (editat) Salutare, Am si eu o nelamurire in legatura cu functionarea unui circuit. Pentru ca am nevoie de un amplificator cu castig variabil care sa mearga la cativa Mhz, am decis sa imi fac eu unul, pentru ca nu am gasit PGA-uri de frecventa si slew rate prea mare. Schema pe care am realizat-o este cea atasata. Mentionez ca pinul FB este intern legat la OUT. La prima iteratie a schemei, am lasat doar tranzistoarele Q1 si Q2. Aceasta solutie nu a mers, pentru ca pe alternanta negativa se deschideau diodele antiparalel ale MOS-ului, si imi redresau semnalul. De aceea am ales sa mai pun inca doua tranzistoare antiserie, pentru ca diodele sa fie "cap in cap" si sa nu mai permita trecerea semnalului prin ele. Totusi nu imi dau seama cum functioneaza aceasta schema, pentru ca un MOS se comanda intre grila si sursa, iar eu nu stiu ce ptential am in sursa. Schema merge de data asta, practic prin pinii GP1 si GP2 controlez castigul din iesirile microcontrollerului(setez daca tranzistoarele sa fie deschise sau blocate). Ideea e ca montajul merge cu semnale de maxim +-2.5V amplitudine. Daca ii dau orice semnal de amplitudine mai mare ca+-3V, incepe sa il strice pe partea de jos, adica sa il ingusteze. Care credeti ca este motivul? Multumesc! Editat Aprilie 2, 2016 de nimeni_altci Link spre comentariu
cirip Postat Aprilie 2, 2016 Partajează Postat Aprilie 2, 2016 Ce parere ai sa alimentezi operationalul cu o singura sursa si sa centrezi semnalul pe Vcc/2 ? In felul asta mosul de control al castigului ar vedea in permanenta tensiune pozitiva, chiar si pe alternanta negativa a semnalului de intrare. Link spre comentariu
nimeni_altci Postat Aprilie 2, 2016 Autor Partajează Postat Aprilie 2, 2016 Nu pot face asta. Inainte de operational mai e un etaj repetor cu iesire single ended. Deci pot sa intru cu semnal doar fata de masa. Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 2, 2016 Partajează Postat Aprilie 2, 2016 Ideea e ca montajul merge cu semnale de maxim +-2.5V amplitudine. Daca ii dau orice semnal de amplitudine mai mare ca+-3V, incepe sa il strice pe partea de jos, adica sa il ingusteze. Care credeti ca este motivul? Semnalul se strică la orice amplificare ? Ce MOSFET-uri folosești ? Link spre comentariu
nimeni_altci Postat Aprilie 2, 2016 Autor Partajează Postat Aprilie 2, 2016 Semnalul se strica doar cand ambele borne de control sunt puse la masa. Folosesc BSS138BK. Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 2, 2016 Partajează Postat Aprilie 2, 2016 Adică GP1 și GP2 la masă sau capetele rezistențelor la masă ? Link spre comentariu
nimeni_altci Postat Aprilie 2, 2016 Autor Partajează Postat Aprilie 2, 2016 (editat) Gp1 si gp2 la masa. Adica, teoretic toate tranzistoarele blocate. Unde AO ar trebui sa se comporte ca un repetor. Editat Aprilie 2, 2016 de nimeni_altci Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 2, 2016 Partajează Postat Aprilie 2, 2016 Da, bănuiesc că se deshid Q4,Q3 . Semnalul de intrare pune sursele lui Q3, Q4 la un potențial negativ față de masă prin diodele intrinseci ale lui Q1, Q2 .Porțile lui Q3,Q4 aflându-se la masă devin pozitive față de surse deci tranzistorii se deschid. Ai nevoie de tranzistori cu Ugs mai mare ... Link spre comentariu
nimeni_altci Postat Aprilie 2, 2016 Autor Partajează Postat Aprilie 2, 2016 Dar schema de principiu credeti ca este buna? Adica daca ma limitez la +-2.5V, teoretic ar trebui sa functioneze? Si va avea vreo limita inferioara? Nu am testat si la semnal foarte mic. Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 2, 2016 Partajează Postat Aprilie 2, 2016 Din câte pot aprecia , da , schema e OK . Depinde de frecvențele la care vrei să lucrezi .La frecvențe mari cablajul contează enorm dar știi desigur asta . Limite inferioare de amplitudine nu ar trebui să aibă - mă rog , nu vorbim de limita datorată zgomotului .... Link spre comentariu
nimeni_altci Postat Aprilie 3, 2016 Autor Partajează Postat Aprilie 3, 2016 Multumesc mult pentru ajutor. Cam la 2-3 Mhz o sa lucrez, dar cablajul va fi realizat cu grija. Link spre comentariu
franzm Postat Aprilie 3, 2016 Partajează Postat Aprilie 3, 2016 (editat) Daca bine înteleg schema, se urmareste a se amplifica de pâna la trei ori (1+R14/(R18//R19)) un semnal de ±2,5V cu un AO alimentat la ±5V, AO care la aceasta tensiune de alimentare e capabil de cel mult 4V la iesire? http://www.linear.com/parametric/variable_gain_amplifiers http://www.analog.com/en/products/amplifiers/variable-gain-amplifiers/voltage-controlled-vgas/ad8330.html#product-overview http://www.analog.com/media/en/technical-documentation/data-sheets/AD8330.pdf Nu-i mai simplu sa comutati rezistoarele din bucla de reactie cu circuite specializate (4066, etc.)? Editat Aprilie 3, 2016 de franzm Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 3, 2016 Partajează Postat Aprilie 3, 2016 Bănuiesc că OP a avut în vedere acest aspect , sesizarea era legată de cazul cu G = 1. Pe de altă parte 4066 poate avea dificultăți la zeci de MHz , la 2-3 MHz cât zice OP s-ar putea să fie OK . Totuși rezistența în conducție este mult mai mare . Link spre comentariu
nimeni_altci Postat Aprilie 4, 2016 Autor Partajează Postat Aprilie 4, 2016 Castigul de 3 este destinat doar cand semnalul e mic, si trebuie amplificat. Nu am vrut sa ma complic cu alte integrate. Am vrut sa fac cat mai simplu. Daca ar fi fost sa comut rezistentele cu switch analogic, as fi ales MAX4052. Merge pana la 300Mhz. Link spre comentariu
franzm Postat Aprilie 4, 2016 Partajează Postat Aprilie 4, 2016 http://www.ece.tamu.edu/~spalermo/ecen474/lecture25_ee474_vgas.pdf Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum