Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cursuri de electronica aplicata (electronica practica)


vsurducan

Postări Recomandate

Sunt curios care ar fi gradul de interes pentru o colectie de cursuri practice de electronica de nivel mediu (postliceal/postuniversitar) , pe suport tiparit (fascicule de carte cu 30-50 de pagini/curs cu un cost modic) sau pe suport electronic (CD). Fiecare modul s-ar distribui impreuna cu o cantitate apreciabila de material didactic.De exemplu sectiunea referitoare la tranzistoare ar fi insotita de un numar de 20-30 de tranzistoare din toate sortimentele, puterile, dimensiunile capsulei (incluzand tranzistoare cu carcasa deschisa de care omul se poate minuna utilizand o lupa ) etc, acoperind toata problematica functionarii tranzistorului de la transistorul cu germaniu, transistorul bipolar,TUJ, JFET, MOSFET, CMOS etc. Scopul acestui curs ar fi acela de a oferi o alta perspectiva hobistului sauelevului/studentului decat varianta foarte matematizata si extrem de lipsita de simt practic care se mai preda in scoala (acolo unde se preda...). Chestiunile pe care s-ar pune accent ar fi:- cum se citeste si se intelege o fila de catalog al unui dispozitiv electronic- cum functioneaza (fara formule sau modele matematice, sau unde este cazul cu minimul de expresii matematice) dispozitivul electronic analizat- cum se indentifica si cum se conecteaza in circuit dispozitivul electronic- care sunt erorile cele mai frecvente privind utilizarea dispozitivului respectiv- aplicatii simple cu dispozitivul electronic respectiv care sa poata fi reproduse acasa cu minimum de dotare si care sa ofere rezultate spectaculoase- care sunt erorile cele mai frecvente privind utilizarea dispozitivului respectiv- si multe altele mai greu de povestit aici...Astept parerile tinerilor sau mai varstnicilor hobisti.Vasile

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • andiy

    2

  • costy

    2

  • ghimpe--

    2

  • vsurducan

    1

Top autori în acest subiect

Sugestii:- chiar daca cursurile vor avea un caracter mediu sa se faca o scurta introducere pornind de la zero (o pagina cred ca ar fi de ajuns). De exemplu pentru tranzistori sa se prezinte tipurile (npn, pnp), principiul de functionare, modul de testare...-materialul didactic care insoteste cursurile sa fie optional sau macar pretul materialului didactic sa nu depaseasca 50% din pretul cursurilor. Spre exemplu: daca pretul unui CD cu documentatie costa 10lei sa nu se ajunga la un pret de 40lei in cazul CD+material didactic."datasheet-ul" meu:Nivel pregatire: 0 (zer0) - singurul lucru pe care l-am invatat in scoala despre electronica a fost in clasa VI-a sau a VII can profu' de fizica ne-a arat simbolul pentru rezistente si condensatori, in rest prin scoala am tot studiat economie :smt004 Pot realiza dupa schema cam orice montaj (nu ma bag la RF sau alte chestii de genul asta). NU pot realiza o schema completa singur. Imi vine greu sa inteleg de ce se pune rezistenta aia acolo, de ce la valoarea aia, etc...Concluzie: astfel de cursuri sunt binevenite. Sper ca pretul sa fie unul foarte accesibil.Cu stima, Florin.

Link spre comentariu

Nu e o idee rea. Sugestie/intrebare: Pe partea de digitala se planuieste aparitia vre-unui astfel de curs? (adica ceva mai mult decat functii logice si implementarea lor cu diferite porti)

Link spre comentariu

daca doriti o sa caut cand ajung acasa, mi se pare ca mai am ceva diode mai vechi, sunt transparente si se vede jonctiunea, aveam cateva sute daca nu le-am aruncat, pot sa contribui si eu cu ele sa ajut tinerii pasionati de electronica.

Link spre comentariu

... sunt transparente si se vede jonctiunea...

Am si eu vre-o 5 diode din alea recuperate dintr-un TV. Am stat cateva ore bune si m-am holbat la ele, foarte interesante. Din cate stiu eu sunt diode cu germanium...
Link spre comentariu

E binevenita o asemenea initiativa. Intradevar, pentru cine nu e inginer electronist unele formule din diversele cursuri sunt mai greu sau deloc accesibile (mai ales daca s-a pus praful pe cunostintele de matematica din liceu). Sper sa aveti sustinere si sa-i dati drumul la :smt024 Va asteptam la tabla :smt003

Link spre comentariu
interesul depinde de pret. cel putin in cazul meu.
eu unul zica ca ar avea succesaceasta initiativa dar dupa cum spunea si altcineva:depinde de pret

 

fascicule de carte cu 30-50 de pagini/curs cu un cost modic
Cred ca de 2 cola se poate lipsi oricine. Si mai ales daca te interseaza domeniul si vrei sa fii pregatit, poti sa faci niste eforturi. :salute:
Link spre comentariu

Sigur ar merge cateva bucati la cercurile de electronica, sper ca mai exista asa ceva, ai putea vinde si prin alte parti, dar cu reclama, poate si prin caminele din Leu :)

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 1 an mai târziu...

Draga domnule Vasile, vad ca ideea exista si cred ca se poate materializa, Ce trebuie facut ca ea sa demareze ? Eu unu am ajuns la varsta cand incep sa cred ca este pacat sa se piarda informatiile dobandite in 50 de ani de meserie. Initiaza ceva si voi fi langa dumneata cu de toate. Eu de ex. cunosc cativa "batrani" care ar fi mandri sa scrie cateva pagini. Tehniumul nu mai exista si sunt copii care descopera electronica in fiecare zi. Este pacat sa devina "capsunari" si nu electronisti. Deduc ca nici dumitale nici mie nu ne este frica de concurenta. Hi! Special am publicat scrisoarea pe site si nu pe PM. Sper sa reactioneze bine si cei ptr. care vrei sa scri.Cu deosebita stima Mosu Tuti.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări