Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pompa submersibila , debit mic ...


nykysor

Postări Recomandate

Buna ziua , 

In urma cu trei ani am cumparat o pompa submersibila Aquajet 1000 pe care am introdus-o intr-un put forat , la adancimea de 25 de metri . Vreme de trei ani a functionat ireprosabil in sensul ca in afara de udatul gradinii ,uneori o lasam sa mearga zece ore continuu pentru a umple piscina , ba odata am uitat-o pornita de seara pana a doua zi la pranz numai ca intr-o zi debitul ei a scazut . Scaderea a fost brusca si substantiala pentru ca daca inainte scotea minim doi metri cubi pe ora acum apa abia ajunge la capatul furtunului . INTREBARE    Este posibil sa fi absorbit un gunoi pe furtunul de refulare in momentul in care a fost oprita , furtunul aflanduse de multe ori bagat intr-un butoi sau este o problema cu bobinajul ???

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • GEO 53 BN

    4

  • validae

    2

  • nykysor

    1

  • adydep

    1

Top autori în acest subiect

Pompa are turbina metalica sau din plastic? Este cu mai multe etaje? E posibil sa fi tras  nisip(pietris) sau mil si sa se fi deteriorat paletii turbinei. Putin probabil sa fie afectat bobinajul. Racirea pompei este facuta de apa care o inconjoara. Cel mai bine scoate-o si verific-o in detaliu.

Link spre comentariu

Poate si-a terminat carbunii. Poti arunca un ochi si pe-acolo, s-au spart, tocit, terminat, joaca, arcul nu ii mai preseaza, nu stiu cum e in interior ca nu am modelul ala de pompa.

Link spre comentariu

Pompa are turbina metalica sau din plastic? Este cu mai multe etaje? E posibil sa fi tras nisip(pietris) sau mil si sa se fi deteriorat paletii turbinei. Putin probabil sa fie afectat bobinajul. Racirea pompei este facuta de apa care o inconjoara. Cel mai bine scoate-o si verific-o in detaliu.

Am avut neplăcerea să demontez o astfel de pompă(obligație la un vecin),care se comporta exact cum a spus și inițiatorul topicului.Conține mai multe turbine,separate prin palete directoare(sunt din plastic),pe care cu greu am reușit să le extrag,fiind presate într-un tub de inox,care este de altfel chiar corpul pompei.Sunt 3 sau 5 seturi,nu-mi mai amintesc exact.Motorul este de tip cu rotor în scurtcircuit,și condensator de pornire.Rotorul stă pe paliere de ebonită,prin intermediul a doi rulmenți.După tot chinul demontării,am constatat defectul:motor în scurtcircuit.....E gândită foarte prost,deoarece motorul avea ceva apă în el..... Editat de Andrei Tabacaru
Link spre comentariu

Motorul la pompele submersibile, ar trebui, in mod normal, sa fie foarte bine etansat si chiar este. Posibil ca apa din motor sa provina de la semeringul prin care trece axul motorului. Functionarea fara apa, chiar pentru un timp destul de scurt,duce la distrugerea presetupei,facilitind patrunderea apei in interiorul motorului. Apoi presetupa trebuie verificata periodic(cam la 2 ani) si inlocuita. Presetupele nu sint facute sa dureze o vesnicie. Nu costa o avere. Sint destul de ieftine. Cind apa pompata provine din pinza freeatica,dintr-un put forat, te poti astepta sa ajunga si nisip la pompa,mai ales in cazul in care pompa a fost lasata pina la fund, pe nisip.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator the_dodita

Salutare la toată lumea, Am nevoie de ajutor, va rog. Am o pompa submersibila chinezeasca 120 QJD5, și a mers cam un an, folosita într-un put de 38 m, ea instalata la 30m adâncime. Ieri nu a mai vrut sa ridice apa. A scos apa în doua-trei "suturi" și apoi nimic... Am scos-o din put și probat-o într-un bidon de 200l. Arunca foarte putina apa, nu are presiune, debit ar fi. Pornește de fiecare data, deci nu cred ca e condensatorul, dar turația este mica în comparație de cum ar trebui. Axul motorului se învârte ușor cu mana, nu are jocuri în lagăre, apa nu era în motor (am găsit numai ulei când am demontat capacul inferior), pornește imediat, dar turația este mica, nu ff mica (cam la jumătate din turația pe care o avea de noua, din aprecierea mea de neprofesionist) , dar nu e normala, asta este sigur. Azi am schimbat și condensatorul, just în case... Tot asa anemic învârte. Nu știu ce să-i mai fac. Cărbuni nu are, ca sa zice ca-s terminați... Am primit o explicație "academica": e obosit motorul... Eu nu pot sa cred ca persoane care se ocupa cu reparațiile pot emite asemenea" zgomote"... Cum e obosit? N-a dormit bine?! Ma gândeam ca o înfășurare e dusa, străpunsa, sau cum o mai fi, dar motor obosit.... Am desfăcut pompa în doua și motorul singur tot asa se învârte. Prea subit a cedat: am umplut un vermorel și, când l-am terminat, după 20 min, pompa submersibila a dat doua "suturi" de apa și atât... Curios... Aveți vreo idee de ce? Ati mai întâlnit asa comportament?

Link spre comentariu

Rezistența de izolație cum este ?  Adică între bobinaj și carcasă trebuie să aibă minim 2 MegaOhmi măsurați cu megohmmetrul la tensiunea de 500V. Se poate face o verificare simplă și cu o lampă de continuitate formată dintr-un bec de mică putere (230V/10W) și un cablu de alimentare. Se leagă la un fir al cablului becul și unul din capetele cablului de alimentare al pompei, celălalt capăt se leagă la carcasa pompei.Cuplat la rețea, becul nu trebuie să lumineze deloc dacă nu există o străpungere a izolației. Este posibil ca să fi intrat puțină apă la bobinaj, iar izolația dintre spire să fi cedat, asta poate duce la ,,frânarea,, motorului dacă sunt câteva spire afectate. Motorul se încălzește cumva rapid dacă este lăsat să meargă cam un minut în gol ?  Sau pare că există un anumit punct mai cald pe carcasă ?

Link spre comentariu

in multe cazuri rotorul (pompei) este uzat ,spart, din cauza nisipului se mai numeste ,,motor cu cutie,,are o protectie din inox intre rotor si stator  din aceasta cauza curentul nominal este mai mare de cit in mod obisnuit pentru protectie la lipsa apa folositi senzor conductibil cu electrozi,verificati bobinajul 1megohm  rezistenta de izolatie/500v( are rezistenta mai mare de cit  de cit bobina principala bobina de ajutor la care este legat condensator)

Link spre comentariu
Vizitator the_dodita

Am făcut verificarea cu lampa și, din păcate, se aprinde slab becul... Nu știu dacă motorul se încălzește, nu l-am lăsat sa meargă mai mult de 5-10 secunde fără apa. Mulțumesc mult pentru răspunsuri!

Editat de the_dodita
Link spre comentariu

Asa cum spune si colegul @validae ,posibil ca motorul sa aiba spire-n scurt. In general pompele de genul asta cedeaza brusc,nu trec prin ''momente'' intermediare. Am avut (de-a lungul timpului)citeva pompe submersibile cu care scoteam apa dintr-un bazin. Cind au cedat ,au cedat brusc,nu au dat semne de ''oboseala''. De cele mai multe ori paleta (nu motorul)era cea care era de vina,rupindu-se. Semnele care indicau probleme la paleta, erau debitul mic. Cind motorul avea probleme, acesta se oprea brusc. Adevarul e ca nu stateam sa supraveghez pompa. Mergeam din cind in cind sa vad daca mai scoate apa. Atit. Si inca o chestie curioasa. Presetupa, care protejeaza motorul impotriva intrarii apei, nu a fost de vina niciodata. La ''disectie'' nu am gasit niciodata apa in motor.

 

L.E. Scuze. Am postat dupa colegul, posesor al pompei.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Din păcate nu mai sunt şanse pentru acel motor, dacă are punere la masă ce aprinde becul. Asta înseamnă că bobinajul a avut de suferit şi există scurtcircuite în bobinaj, de acolo şi turaţia scăzută.....demontarea motorului este posibilă, dar bobinajul este din aluminiu.

Link spre comentariu
Vizitator the_dodita

Multumesc tuturor pentru răspunsuri. Nu se merita efortul, atunci, aceeași pompa o cumpăr cu 250 lei din târguri. Bobinaj e din cupru, din ce am văzut când am desfăcut. Iar înfășurarile sunt de doua culori, arămiu deschis și cealaltă mai închisa mult la culoare. O zi buna sa aveți!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări