Vizitator costeabc Postat Martie 30, 2016 Partajează Postat Martie 30, 2016 Salutare. Revin cu un mic proiect pentru facultate. Anume, este vorba despre un generator PWM cu cateva specificatii: [*]Frecventa variabila: 25kHz-40Khz [*]Factor de umplere variabil: 15%-75% [*]Tensiunea de iesire(amplitudinea semnalului): 10v-20v [*]Tensiunea de alimentare: 25v Prima tentativa a fost sa folosesc un timer 555. M-am gandit eu ca ar fi destul de interesant facut in felul asta si mai aduc niste componente old school inapoi pe breadboard. In acest caz, cumva, reusesc sa fac atat frecventa variabila cat si factorul de umplere, insa la modificarea unuia dintre cele doua, se modifica si celalalt. Asta se intampla in schema pe care am folosit-o. A doua problema era cu alimentarea. 555-ul accepta maxim 18v la intrare, iar eu trebuie sa am 25v ca si intrare in circuit. Aici m-am gandit ca as putea folosi un LM7812 pentru a alimenta integratul. Cat pentru iesire, as putea folosi tensiunea regulata a unui LM317 in drena unui MOSFET, iar semnalul de pe iesirea 555-ului sa fie conectata la grila acestui tranzistor. Totul incepe sa devina mai complicat decat ar trebui, asa ca m-am gandit sa caut alternative folosind amplificatoare operationale. Prima problema de care m-am lovit e chiar integratul. Tinand cont de faptul ca trebuie sa am un output de 10-20v, presupun ca voi avea nevoie de un integrat 'de putere'. As aprecia mult niste sugestii, atat despre integratul pe care ar trebui sa il folosesc cat si despre ce schema ar fi mai potrivita aplicatiei. Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 30, 2016 Partajează Postat Martie 30, 2016 (editat) Întrucât nu se specifică sarcina pe care trebuie să debiteze generatorul nu e neapărată nevoie de operațional de putere . Foarte multe operaționale admit alimentarea cu 30V sau mai mult . Nu-mi este totuși foarte clar la ce se referă amplitudinea semnalului de ieșire . La semnalul dreptunghiular PWM ? În ce privește schema îți recomand abordarea clasică : generator de semnal triunghiular ( rampă ) + comparator . Că tot vorbeai de ”old school ” ... Editat Martie 30, 2016 de UDAR Link spre comentariu
Vizitator costeabc Postat Martie 30, 2016 Partajează Postat Martie 30, 2016 Întrucât nu se specifică sarcina pe care trebuie să debiteze generatorul nu e neapărată nevoie de operațional de putere . Foarte multe operaționale admit alimentarea cu 30V sau mai mult . Nu-mi este totuși foarte clar la ce se referă amplitudinea semnalului de ieșire . La semnalul dreptunghiular PWM ? Exact. Amplitudinea semnalului PWM generat. Deci nu valoarea medie a acestuia, ci valoarea maxima. Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 30, 2016 Partajează Postat Martie 30, 2016 Așa am presupus dar n-am fost sigur . Vei avea deci trei elemente de reglaj - potențiometre - pentru frecvență, pentru DC , pentru amplitudine ieșire . Link spre comentariu
Vizitator costeabc Postat Martie 30, 2016 Partajează Postat Martie 30, 2016 Așa am presupus dar n-am fost sigur . Vei avea deci trei elemente de reglaj - potențiometre - pentru frecvență, pentru DC , pentru amplitudine ieșire . Intra-adevar. 3 caracteristici de setat. Link spre comentariu
of-of Postat Martie 30, 2016 Partajează Postat Martie 30, 2016 Sunt destule scheme cu LM324 . Cu 555 ai incercat sa folosesti doua integrate ? nu unul cu doua reglaje. Link spre comentariu
Vizitator costeabc Postat Martie 31, 2016 Partajează Postat Martie 31, 2016 Nu-mi dau seama cum ar trebui sa transmit semnalul de la un integrat la celalalt. Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 31, 2016 Partajează Postat Martie 31, 2016 Aș vrea să văd totuși că încerci ceva . Sau cum am zis eu , sau cum a zis @of-of . Că să o fac eu de la cap la coadă și după aia să aflu că profu' n-a fost mulțumit ( probabil pentru că studentul habar n-a avut să explice ) ... nu , mulțumesc ! Link spre comentariu
Vizitator costeabc Postat Martie 31, 2016 Partajează Postat Martie 31, 2016 Nu-mi dau seama de unde prezumtia aceasta. Probabil nu m-am facut inteles. Proiectul pentru facultate este strict simularea unui circuit generator PWM cu specificatiile din primul post. Eu in schimb as vrea sa duc mai departe acest proiect si sa il realizez fizic. Nu as putea cere totul facut de la cap la coada si nici nu ar fi in interesul meu. In felul acesta nu as invata absolut nimic.am sa reformulez in felul urmator: as aprecia foarte mult niste sfaturi in privinta realizarii acestui circuit fie cu integratul 555 fie cu amplificatoare operationale. Ceea ce stiu deja este ca folosind un integrat 555, valoarea frecventei se modifica in functie de duty-cycle si invers. Am inteles ca s'ar putea folosi 2 integrate 555 pentru a controla o data frecventa si o data factorul de umplere, insa nu-mi dau seama cum semnalul de la primul integrat ar merge la cel de-al doilea. Deci aici as avea din nou nevoie de un sfat/o indrumare/o explicatie. Bineinteles, daca se poate. In cel de-al doilea caz, si anume cel cu opamps, stiu ca initial ar trebui sa folosesc un integrator pentru a obtine un semnal triunghiular pe care ulterior sa il transform intr-unul dreptunghiular. Nu-mi dau seama insa cum as putea modifica amplitudinea acestuia si factorul de umplere. Link spre comentariu
of-of Postat Aprilie 1, 2016 Partajează Postat Aprilie 1, 2016 adapteaza-l pe asta la tensiunile tale: http://www.pcsilencioso.com/cpemma/pwm.html Link spre comentariu
of-of Postat Aprilie 1, 2016 Partajează Postat Aprilie 1, 2016 in loc de R1 pui un potentiometru de 50k in serie cu o rezistenta de 50k pentru frecventa variabila. Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 1, 2016 Partajează Postat Aprilie 1, 2016 Nu-mi dau seama de unde prezumtia aceasta. Nu e prezumpție , e experiență personală. ON TOPIC acum . Schema de mai sus e foarte aproape de ce ai nevoie . Mai trebuie doar rezolvată problema amplitudinii variabile la ieșire . O să încropesc o schemă azi , mâine. Până atunci concentrează-te pe primele etaje Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 5, 2016 Partajează Postat Aprilie 5, 2016 Se pare că prezumpția nu era tocmai departe de adevăr , interesul când trebuie să pui mâna să faci ceva , scade la zero ... Asta e , succes cu proiectul . Link spre comentariu
Vizitator costeabc Postat Aprilie 5, 2016 Partajează Postat Aprilie 5, 2016 Dupa cum am precizat deja, acest proiect vreau sa il realizez fizic din propria vointa. Nimeni nu imi cere acest lucru la facultate. E un lucru pe care as vrea sa il fac eu pentru ca ma pasioneaza si de altfel, un dispozitiv de acest gen cred ca mi-ar putea fi util si pentru a testa alte proiecte cu led-uri. Saptamana aceasta am fost destul de ocupat cu diferite probleme personale, cu facultatea(3 teste si un examen) si nu in ultimul rand cu targul de cariere care s-a desfasurat la Cluj saptamana trecuta. "Nu e prezumpție , e experiență personală." - Nu mi se pare corect sa judecati persoanele din "experienta" si mai ales nu inainte de a le cunoaste. De voie, de nevoie, am locuit si in strainatate cativa ani, unde de destule ori mi s-a intamplat sa fiu privit si ca hot si ca delicvent pentru simplul fapt ca sunt roman. Nu stiu cum vi se pare dumneavoastra dar mie mi se pare destul de jignitor. In alta ordine de idei, maine ma voi intalni cu profesorul indrumator pentru acest proiect si as vrea sa ii expun problema de care m-am lovit la varianta cu 555 pentru a vedea daca e in regula. In acest weekend sper sa am sansa sa continui. De altfel, am mai citit si eu intre timp despre functionarea acestui circuit. Am inteles ca se genereaza un semnal triunghiular, care ulterior se transforma intr-unul dreptunghiular printr-un comparator. Proces similar cu cel intalnit la 555 de altfel. Pentru partea cu tensiunea ma gandesc sa folosesc tot opamps ca si stabilizator de tensiune, insa inca nu am desenat o schema. Ideea in schimb este. Link spre comentariu
of-of Postat Aprilie 6, 2016 Partajează Postat Aprilie 6, 2016 Cel mai simplu pentru tine ar fi sa pui un LM317 cu care sa alimentezi variabil tranzistorul de "putere" intre 10-20V si un LM7812 sa alimentezi restul. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum