Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Letcoane posibil defecte, fara ca utlizatorul sa stie - Gordak si altele.

Dxxx

Postări Recomandate

Multumesc, ideea este foarte buna, o sa scot un senzor probabil, chiar daca stric o rezistenta si un letcon.

Letcoanele alea sunt foarte bune cand merg bine, vezi si ce scrie Nico mai sus, daca nu ma crezi pe mine. Inainte de a le categorisi le-ai folosit pe o statie buna si cu varful corespunzator?

Fiecare cu "maniera" lui cand vine vorba de schimbat varfuri, aici este cuvantul meu contra cuvantului tau.

De ce oare Hakko (du-te pe site-ul lor oficial) recomanda insistent schimbarea varfului de cate ori este necesar??? Vezi ca acum devine opinia ta contra lui Hakko - dar esti liber sa crezi ce vrei.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dxxx

7

• Depanatoru

4

• Marele Savant

4

• cipri_mury

4

Top autori în acest subiect

@Dxxx: prima statie GORDAK am cumparat-o in 2010 si a mers 3 ani in regimul mentionat, iar urmatoarea in ianuarie 2014. Ca sunt sau nu bune, clone sau nu, mie mi-au servit scopului pentru care le-am cumparat, iar varfurile - pe care le schimbam functie de ceea ce aveam de lucrat - sunt in buna stare si acum. Nu am folosit altceva decat flux TOPNIK si fludor cu Pb in lucrarile mele, iar varfurile erau curatate constant pe burete umezit..

Link spre comentariu

Ca sa nu mai citez tot postul, ma refer la postul nr. 14:

-Sigur ca am si statie de lipit, dar dupa ce l-am primit in loc de rest de la o anumita firma din tara, l-am probat asa din viteza si nu am mai renuntat la el. Am statie de lipit, (s-ar putea ca prima statie sa o fi cumparat inainte ca 99% dintre dumneavoastra) chiar vre-o trei, inclusiv una bengoasa de pe la servici. Nu folosesc letconul chinezesc din nostalgie ci pentru ca se comporta neasteptat de bine, inca folosesc virful original dupa atitia ani. Si este extraordinar de usor!

Link spre comentariu

Eu atata zic ... am constatat personal ce ordinare sunt letcoanele Gordak ce vin cu statiile cu aer cald . Hakko nu am si nu ma intereseaza . Dar e imposibil de crezut ca o copie ieftina se poate compara cu originalul ... E o stiinta si conteaza calitatea materialelor ca sa aduci cat mai multa putere spre varf , altfel nu ar mai fi atatea mizerii pe piata .

Daca nu merg cu varful stock nu pot fi performante comparativ cu alte letcoane cu niciun varf , pur si simplu au inertie termica prea mica si /sau rezistenta termica prea mare intre rezistenta si varf ca sa se mentina acesta la temperatura relativ constanta pana cand faci o lipitura . Nu degeaba e semnificativ mai firav letconul . Ca se poate folosi si asa , chinuindu-te , dupa parerea mea si a altora , nu contesta nimeni , nu o sa-ti impunem tie ce sa folosesti .

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Nico - corect, insa incearca sa folosesti la curatire ceva ne-umezit. La temperatura de lucru eu folosesc o carpa de bumbac. Ar merge probabil si de canepa, si de la vapori probabil ca o sa ai niste idei nemaiintalnite!

Marele savant - am inteles, asta este cum simte fiecare, si recunosc ca eu fac parte din categoria "rasfatati" imi place ca sa am setarea cea mai comoda.

Insa daca tu te simti cel mai bine cu ceva ieftin si mai iti si merge perfect - atunci nu ai motive sa schimbi ceva.

Depanatoru - cum am spus mai sus, preferintele personale nu are rost sa le discutam. Cine are lipituri mari va fi mai multumit cu Pensol decat cu Hakko.

Insa clonele Hakko sunt perfect compatibile mecanic cu originalul, deci eu recomand varfuri Hakko originale.

Si aceste varfuri Hakko originale au masa termica tocmai buna, nici prea mica insa nici prea mare asa ca nu astepti o vesnicie pana la incalzire. Daca alegi corect varful sa stii ca confortul lipiturii nu este cu nimic mai prejos fata de un Weller cu un ordin de marime mai scump.

In plus - pentru cine vrea masa termica marita - Hakko face si variante HEAVY-DUTY care au masa termica marita si rezistenta termica redusa. Asa ceva nu este pentru aplicatii normale si de aceea incepe sa coste scump pentru gama Hakko, insa tot este mai ieftin decat alte branduri.

Link spre comentariu

In ultimii 2 ani, am folosit circa 5 mp de cablaj imprimat. Desigur scazind marginile si tot felul de resturi cantitatea folosita efectiv este mai mica. Dar la tot acest material folosit am lucrat cu un singur letcon chinezesc de 40 de W, cu miner albastru. Letcon alimentat direct la retea, nu statie de lipit. Va pot pune o foto sa vedeti ca virful arata aproape la fel ca in prima zi cu toate ca s-a intimplat sa-l uit in priza si cite o zi!

Si eu tot letcon din acesta folosesc deocamdata,iar acum 3 saptamani i-am schimbat varful caci dupa ce lipeam umpic se oxida de numa.Chiar daca  dupa ce terminam de lipit il curatam pana lucea,in foarte scurt timp o lua de la capat.Cineva imi spunea ca s-a intamplat sa se oxideze varful din cauza ca l-am folosit la temperaturi prea mari,iar altcineva ca letconul normal este bun pentru lipit table,cutii,fire groase s.a.m.d. dar nu pentru lipit componente electronice caci din cauza temperaturii prea mari se pot distruge parametrii acestora si/sau se poate exfolia circuitul.Evident ca nu vreau sa ma contrazic cu dvs. absolut deloc pe aceasta tema  dar cum procedati daca varful se mentine ok de atata timp? :rade:

Editat de cipri_mury
Link spre comentariu

Da, am omis sa spun ca a trebuit sa slabesc suruburile si sa scot mai mult virful in exterior in primul an de utiliyare, dupa care cu imbatrinirea rezistentei l+am adus in pozitia initiala. Il curat cu buretele ud cu apa si nu am curatat virful niciodata cu chestii abrazive, nici macar cu buretele metalic dedicat. Lipituri cu fluor cu plumb,  cablajul dat cu flux lichid (INTERFLUX) dar in care am mai dizolvat ceva saciz pentru ca mi s-a parut prea fluid.

Link spre comentariu

Poate esti norocos si ai nimerit exceptia de la regula , insa letcoanele alea chinezesti direct din retea toata lumea stie ca nu sunt bune, incalzindu-se excesiv . Iar varful nu rezista daca lucrezi cat de cat , oricum ai grija de el , fiind doar "poleit" cu aliajul special cu care sunt placate varfurile statiilor de lipit .

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Cipri - pai nu spui ce statie ai.

Primul lucru este sa folosesti varful potrivit pentru lipitura ta.

Ai spre exemplu din forma plata/dalta denumita D dimensiunea 0,8 si 1,2 pentru lipituri fine si dimensiunea 2,4 sau 3,2 pentru lipituri mari. Forma D este din punctul meu de vedere forma univaersala, cea mai comoda initial. Desigur ca daca progresezi si folosesti SMD vei trece la forma C sau K etc.

Daca varful folosit este cel cu care a venit letconul - nu te cazni, sunt inutile/inutilizabile, adica se oxideaza in draci si nu adera fludorul pe ele orice faci, pentru ca nu au acoperiri bune.

Trebuie sa iei un varf, preferabil Hakko, si initial iti recomand 2,4 sau 3,2D pentru ca te ajuta cam in orice situatie, vei trece singur la ceva mai fin daca este necesar.

Intretinere: in timpul folosirii, la temperatura normala, cureti pe o carpa de bumbac. Atat! In rest un fludor bun are decapant care va "intretine" el perfect suprafata varfului.

Insa neaparat varful nou trebuie format: il conectezi la statie si imediat ce se poate il incarci cu fludor in exces pe toata suprafata activa.

Si pe parcursul lipirii varful trebuie ca inteotdeauna sa fie acoperit in fludor...

Al doilea lucru: temperatura reglata trebuie sa fie cea mai mica posibil. Orice varf se oxideaza, cu atat mai mult cu cat temperatura este mai mare.

Deci varful potrivit te va lasa sa faci lipituri la cea mai mica temperatura posibila, si asta fara sa te incomodeze.

Deseori ma trezesc ca lipesc la 300 grade, ceea ce pare putin, dar merge absolut normal. Evident aliaj cu plumb - si nici nu recomand altceva.

Daca ai "obiceiuri proaste" cu pauze lungi din lipit, atunci te va ajuta mult o statie cu stand-by, care isi reduce temperatura cand pui letconul in stativ.

Daca letconul tau este clona Hakko atunci tot ce poti lipi cu el este PCB si componente, iti trebuie altceva pentru table, sarme groase si alte aeroplane - acolo nici nu are rost termostatarea, nu ai componente termosensibile. Cineva dorea sa depopuleze placi de baza de PC cu letcon clona Hakko, ceea ce este imposibil pe cablajele facute special pentru drenaj termic.

Nu iti mai cere scuze, ai intrebat ceva (... oarecun off-topic...) nu ai sustinut bazaconii...

Marele savant - OK, daca tu te simti mai bine asa, asta este preferinta ta.

Si nu e nici o problema daca o sustii, ba chiar mi se pare corect.

Insa pentru altii, lasa-ma sa dau indicatia corecta si teoretic si pactic: este necesar varful potrivit.

Link spre comentariu

Am și eu o problemă cu vârfurile - clone de Gordak care-i clonă de Hakko. Masă termică mică, transfer prost de căldură. Vârful Gordak cu care am cumpărat stația era foarte ok, din păcate s-a corodat, după vreo 3 ani. De unde se pot cumpăra vârfuri bune, dacă se poate să nu coste mai mult decât stația?

Link spre comentariu

Cipri - pai nu spui ce statie ai.

N-am statie deocamdata.Folosesc un letcon care se alimenteaza direct de la retea.Dar vreau sa-mi cumpar una in curand.Mai exact modelul ZD 931.Mi s-a recomandat chiar pe acest forum sa cumpar respectivul model pentru raportul calitate-pret.Merita?

Editat de cipri_mury
Link spre comentariu

Numai o minte bolnava poate sa sustina ca o clona hako sau clona clonelor e cel mai bun cu conditia sa-i stergi virful cu chiloti tetra ,cei care au Weller,Ersa,JBC etc. sa le arunce la gunoi si sa goleasca rafturile la oradea ,dau bonuri de ordine.

Link spre comentariu

Aveti foarte mare dreptate, deoarece tehnologia folosita la statiile de lipit este de origine galactica si secretul acestora este cunoscut si pastrat doar de citeva persoane initiate de glob! Este absolut imposibil sa produci o statie de lipit care sa nu coste cit un autoturism, second desigur!

Link spre comentariu

Aveti foarte mare dreptate, deoarece tehnologia folosita la statiile de lipit este de origine galactica si secretul acestora este cunoscut si pastrat doar de citeva persoane initiate de glob! Este absolut imposibil sa produci o statie de lipit care sa nu coste cit un autoturism, second desigur!

Poate si de origine extraterestra  :d .Dar oricum statiile de lipit pentru profesionisti(Weller,Metcal,JBC s.a.) in general au niste preturi de iti pica plombele caci acuma vreo 3 saptamani am fost intr-un magazin de electronice sa-mi cumpar un varf pentru letcon si o tresa absorbanta iar cand am vazut ca cea ma ieftina(un Weller nu mai tin minte ce model) costa peste 1700RON... :speriat Dar unii de pe acest forum detin (fiecare in parte) mai multe asemenea statii.Bravo lor ca isi permit.

Link spre comentariu

Dan Cod - desigur ca de cate ori voi dechide gura (mai bine zis voi tasta) va exista aceasta suspiciune, am deja experienta atacurilor de la "concurs".Acum te intreb: nu ajunge "reclama" pe care o am pe threadul de vanzari? crezi ca eu doream aici balacareala?Treaba este ca (desi probabil unii se cred ei mai destepti) am acumulat experienta ocupandu-ma de aceste statii si cred ca pot beneficia si altii de cunostintele mele.Si o parte a acestei experiente este si faptul ca am dat de un viciu ascuns al unor letcoane, dublat de lipsa de intelegere a importatorului.Mi se pare nomal sa spun intregii comunitati (ca de asta e forum): "fratilor 100% din letcoanele Gordak de la Tehno....ric/Oradea au acesta problema si peste 50% din cele no-name" - atentie daca doriti sa cumparati ca nu vor sa le schimbe!Si daca discutia continua normal, cu referire doar la letcon, nici nu aveam de ce sa amintesc ce construiesc eu, decat la rubrica "punere in evidenta".- asta pentru ca o statie care afiseaza temperatura doar pe scala unui potentiometru nu va evidentia in veci anomalia.- asta pentru ca multe statii au afisarea digitala a temperaturii "inghetata" nu urmareste rapid schimbarile din senzor, si in mare parte nici ele nu vor pune in evidenta anomalia.Si sa stii, ca sa fac clipul video, mi-a luat timp si energie...Deci acorda-mi prezumtia de nevinovatie... Oricum mi-ar fi placut mie ca alti "interlocutori" sa se exprime corect si fara jigniri, chiar daca au suspiciuni, asa cum ai facut tu.

Eu nu am jingnit si nu imi sta in obicei asta.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări