Dxxx Postat Martie 30, 2016 Partajează Postat Martie 30, 2016 (editat) Este posibil ca unii dintre colegi sa aiba in utilizare letcoane defecte, mai ales daca au fost din ultimile loturi disponible, adica comercializate dupa jumatatea anului 2015. Problema intereseaza letcoanele Gordak (100% defecte in ultimul lot) dar si alte letcoane sau rezerve unitate ceramica (rezistenta/senzor). La ultimul lot de letcoane no-name indicele de defectare este peste 50%. Singurele fara probleme din ce am probat sunt cele Aoyue, adevarat ca a existat unul defect insa chiar un caz singular si total nesemnidficativ. Vizionati filmul de mai jos Nu orice statie poate pune in evidenta problema existenta - asa ca problema poate sa nu fie recunoscuta, dar letconul va merge prost. Statiile produse de mine chiar intra intr-un mod de protectie, asa ca ar fi si greu sa nu observi comportamentul anormal.Din pacate exista mari probleme cu importatorul din Oradea, care sustine ca letcoanele lui sunt in buna stare, sper ca filmuletul asta sa-i demonstreze contrariul, oricum atitudinea este profund deficitara, cred ca interesul era sa-si faca reclama vanzand produse bune, nu defecte. Defectul se poate teoretic rezolva prin inlocuirea termocuplului - asta insa inseamna desfacerea unitatii senzor/rezistenta care este miniaturala, din tuburi de ceramica extrem de subtire, deci o manevra riscanta. Totusi m-as fi bagat la ea, insa dupa inlocuire sau reparare trebuie si ciment termorezistent pentru a pune termocuplul in cuplaj cu termic cu rezistenta si nu am asa ceva.https://www.youtube.com/watch?v=eDVysDpYYiw PS - letconul meu este la a treia rezistenta pentru ca precedentele s-au spart traumatic, altfel cred ca mergeau mult si bine.... Editat Martie 30, 2016 de Dxxx Link spre comentariu
briobit Postat Martie 30, 2016 Partajează Postat Martie 30, 2016 Pensol cu maner albastru am si eu si are 2 ani si ceva deja si e folosit destul de des cam la 2-3 zile si vad ca nu da semne de oboseala, pana si panaramele alea cu maner galben merg rezonabil, nu e variatia asa liniara pe toata gama da odata ajustat in jurul a 320 de grade e ok pentru lucru (cel putin acasa ca nu fac navete spatiale). De curand lucrez cu un Weller (WESD51 e statia si PES51 e letconul) si pot sa zic ca e brici dar deja vorbim de letcon la 45$. Personal raman la parerea ca un letcon decent pentru un hobby-ist (raportat la putere pret calitate) este cel de la Pensol (cu maner albastru) Link spre comentariu
Depanatoru Postat Martie 30, 2016 Partajează Postat Martie 30, 2016 Gordak face niste mizerii de letcoane , ajunge sa "manuiesti" unul venit la pachet cu o statie cu aer cald ca sa nu mai vrei niciodata . Aici nu ma refer la fiabilitate , ci la calitatea lipiturilor ce o poti face . Pai alea de tip Pensol , Solomon , sau cum vreti sa le ziceti , tot "no name" , sunt de 100 de ori mai bune . Link spre comentariu
manolo Postat Martie 30, 2016 Partajează Postat Martie 30, 2016 Solomon/Pensol sint facute tot de niste chinezi dar din Taiwan de firma Sorny Roong Industrial Co.,Ltd. fondata in 1975 ,produse bune la un pret decent ,nu sint un Weller ,Ersa etc.care sint la alt nivel de pret si calitate. Link spre comentariu
Dxxx Postat Martie 30, 2016 Autor Partajează Postat Martie 30, 2016 (editat) Desigur ca puteti sa aveti orice motiv subiectiv si puteti sa faceti comentarii rautacioase cat doriti. Articolul este pentru cine foloseste clone Hakko. Probleme nu sunt decat cu anumiti producatori si anumite serii, daca erati atenti retineati si acest mic detaliu. In plus, daca erau proaste renuntam la ele / sau treceam sub tacere. Eu atrag atentia pentru anumite serii/producatori, iar tot ce a plecat de la mine nu avea aceste probleme - nu ma ascund dupa deget, nu am nici patriotism fata de un model, nu reprezint nici un producator, ca altfel nu deschideam discutia. Cati din voi chiar au folosit asa ceva , cu varful potrivit operatiei? Sau mai probabil folositi solutii vechi cu rezistenta exrena fata de varf, si va este ciuda ca se poate gasi ieftin ceva cu principiul cel mai bun. Ca raport pret/calitate sunt imbatabile. Varfurile costa cam 1/3 fata de cele Pensol si sunt peste 20, poate chiar 30 de variante daca socotesti toate marimile si formele (eu am vreo 15...). La Pensol (firma din Polonia) sunt cam 5-6 variante disponibile, si nu exista marimi intermediare, unele forme lipsesc, etc. O lipitura buna nu faci decat cu varful potrivit ca forma si marime. Atat timp cat nu au aceasta problema letcoanele clona Hakko sunt superioare pentru lipituri fine prin comparatie cu Pensol, char daca nici nu luam in considerare pretul. Pensolul este superior la randul lui in cazul lipirii de piese cu masa mare, un varf are masa termica de cateva ori mai mare ca unul Hakko. Eu am stricat niste rezistente din motive mecanica (le-am spart) ceea ce este de inteles tinand cont de specificul activitatii mele. In rest toate varfurile exploatate corect sunt "ca noi " dupa 3 ani de folosire. In cazul ca a criticat si cineva binevoitor (?) este bine de stiut ca letcoanele astea (...toate...) nu functioneaza deloc bine cum vin de la furnizor, pentru ca varfurile default sunt proaste. Eu le folosesc doar la taiat/sudat plastic... Dupa ce se pun varfuri bune (preferabl originale Hakko), de o forma si marime potrivita lucrarii, lipiturile sunt comparable cu cele facute cu ustensile incomparabil mai scumpe, cu care am si lucrat destul, dar acum folosesc ca statii exclusiv produse proprii echipate cu clone Hakko. Vedeti si parerile celor care chiar au statii de la mine si le folosesc, in unele cazuri alaturi de Weller... Speram sa pot discuta aici constructiv, despre cum sa evitam achizitionarea celor defecte, despre cum sa le reparam, eventual - nu am nici o intentie sa mai raspund pe viitor unor persoane cu preconceptii si de pe o pozitie de frustrati de orice, in stare sa critice o simpla informare apriori, fara sa fi pus mana pe asa ceva, probabil. Aceste clone Hakko sunt similare ca constructie cu variantele Pensol cu rezistenta centrala fata de varf, dar letconul Pensol este mai mare in toate dimansiunile cam cu 25%. Unora le va place culoarea de Pensol, altii vor prefera stilul mai auster Hakko (negru si mai rar alb). De retinut ca sunt multe Pensoale mai ieftine cu un principiu inferior (rezistenta externa varfului). Statiile mele merg la fel de bine cu letcoane Pensol cu rezistenta centrala / si cu orice alt letcon cu senzor termocuplu, dar cu recalibrare. Cu asta am incheiat orice referire la statiile mele, aici vorbim de letcoane si off-topicul il voi raporta. Editat Martie 30, 2016 de Dxxx Link spre comentariu
adicontakt Postat Martie 30, 2016 Partajează Postat Martie 30, 2016 (editat) Hai ca o dai in balarii de parca ai avea actiuni la hakko, am si hakko am si pensol cu maner albastru,prefer pensol lipesc cam 5 zile din 7 cu el ,cum a zis si un coleg nici nu mai stiu de cand i am schimbat varful (la recomandarea cu ani in urma a dlui dan cod folosesc doar apa distilata cand umezesc buretele de curatat varful). Sa spui ca unii prefera pensol pt culoare e o aberatie, se face referire la maner galben sau albastru pt ca e mai usor de diferentiat decat un numar de serie sau un cod numeric Editat Martie 30, 2016 de adicontakt Link spre comentariu
Dxxx Postat Martie 30, 2016 Autor Partajează Postat Martie 30, 2016 (editat) Adi - asa vezi tu problema, si punctul tau de vedere sigur este valabil pentru tine. Insa poate doresti sa-ti imbunatatesti deprinderile: - "nu mai stiu de cand i am schimbat varful" - un utilizator de letcon care are experienta schimba forma si marimea varfurilor deseori, ca sa le faca sa concorde cu tipul de lipituri. Spre exemplu pentru lipituri fine poti sa folosesti: 2C, 1C, 0,8 sau 1,2D, I, sau chiat K, insa daca lipesti SMDuri vei prefera primele doua. Daca nu faci asa nu este de mirare ca ai probleme, si probabil ca preferi un anumit letcon doar deoarece varful lui iti este mai potrivit. O trusa uzuala de varfuri are 2-4 bucati de varfuri, una mai avansata poate sa aiba lejer 10. Fara asa ceva lipiturile nu au cum sa iasa bine. -" folosesc doar apa distilata cand umezesc buretele" Fizica de clasa a sasea ne spune ca un lichid la fierbere va avea temperatura constanta. Deci apa in conditii de altitudine uzuala va fierbe la 100 grade. Un substrat de curatire umed va provoca contractii brutale intre ~ 350 si 100 grade, deci microfisuri, deci scurtarea vietii varfului. Deci corect: curatare pe panza uscata, sau span metalic tot uscat. - "maner galben sau albastru pt ca e mai usor de diferentiat" Dar culoare diferita face diferenta intre cele cu rezistenta periferica=externa fata de varf, tehnologie depasita / si cele cu rezistenta interna. Pensoalele serioase au rezistenta centrala=interna si sunt facute in exact aceeasi tipologie ca Hakko. Iar respectivele sunt binisor mai scumpe decat kitul meu minimal care include letcon, placa de baza si afisor. Si da, apreciez mult firma Hakko, din pacate nu am actiuni la ei. Viorel Baciu Confabulezi, baiatule - si cred ca esti intr-o faza schizoida daca iti inchipui ca stii tu mai bine ca mine ce fac eu. Evident ca ma tin de cuvant si raportez o postare care nu este conforma cu realitatea si este off-topic. Aici subiectul nu este ce vand eu. Desi nu prea te calificai la un raspuns, nu meriti sa ai ultimul cuvant. Editat Martie 30, 2016 de Dxxx Link spre comentariu
Rx-Tx Postat Martie 30, 2016 Partajează Postat Martie 30, 2016 (editat) Pai in discutie nu intra si letcoanele vandute de tine?Alea negre sunt varza. Le cumperi dezasamblate from China. Ce furnizor din Oradea?Acum daca ai scapat porumbelul,ameninti cu raportarea. Ce stiu,stiu de la tine. In plus de asta am folosit letcoane de la tine,ansamblate cu manuta ta. Evident ca le-am aruncat. Hai las-o balta.Colegu, nu fi mistret....Ce atata frustrare din partea ta ? Daca colegul dxxx voia sa faca nu stiu ce manevra de evitare a responsabilitatii pt produsele comercializate, nu cred ca se mai obosea sa ne mai informeze chiar el despre problema. Editat Martie 30, 2016 de Rx-Tx Link spre comentariu
manolo Postat Martie 31, 2016 Partajează Postat Martie 31, 2016 Ce tot vorbim de clone Hako sint varza,am si eu vo 2buc tot de la oradea unul pe care scrie Gordak si unul cica neoriginal ,plus un pumn de virfuri care sint de toata jena dupa 2 saptamini de lucru nu mai prinde cositorul ca lumea pe ele ,daca discutam de Hako original e cu totul altceva ,pret-calitate ,asa putem spune ca si IRON-N este clona Weller ,cu toate ca un letcon Iron-n este vo 50 ron iar un Weller vo 400 ,are o calitate decenta atit el cit si virfurile ,daca la o statie de lipit ai partea de comanda de ultima ora si ii pui o clona hako vei avea un mare fis. Am lucrat cu un Weller magnastat vo 16ani ,acesta fiind recuperat dintr-o casare si era impecabil ,virfurile sterse pe "burete" cu apa chioara ,virfurile sint bune si acum. Link spre comentariu
dan cod Postat Martie 31, 2016 Partajează Postat Martie 31, 2016 Fara sa supar mie topicul asta mi se pare reclama facuta la statiile produse de cel care l-a deschis. Link spre comentariu
Viorel Baciu Postat Martie 31, 2016 Partajează Postat Martie 31, 2016 Bravo copii! Stergeti postarile. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Martie 31, 2016 Partajează Postat Martie 31, 2016 Am urmarit cu atentie videoclipul si mi se pare ca este un viciu de proiectare mai degraba decat un defect al letconului. Prima statie clona Hakko (GORDAK 936) am folosit-o 3 ani, in regim de 10 ore pe zi timp de 5 zile pe saptamana pana a cedat letconul. Am cumparat o noua statie (aceeasi marca, din ratiuni lesne de inteles) pe care am folosit-o in acelasi regim timp de 1 an si inca este functionala 100%. Este drept ca a fost pensionata din cauza unei statii METCAL, dar asta este o alta poveste. Varfurile pe care le-am folosit la GORDAK au fost/sunt aceleasi de acum 4 ani fara probleme de uzura deosebita (doar cea data de utilizarea zilnica). Asa ca despre ce defecte se vorbeste aici? Link spre comentariu
Marele Savant Postat Martie 31, 2016 Partajează Postat Martie 31, 2016 Pe zi ce trece imi dau seama ca am imbatrinit si tot nestiutor (ca sa nu zic prost) am ramas! In ultimii 2 ani, am folosit circa 5 mp de cablaj imprimat. Desigur scazind marginile si tot felul de resturi cantitatea folosita efectiv este mai mica. Dar la tot acest material folosit am lucrat cu un singur letcon chinezesc de 40 de W, cu miner albastru. Letcon alimentat direct la retea, nu statie de lipit. Va pot pune o foto sa vedeti ca virful arata aproape la fel ca in prima zi cu toate ca s-a intimplat sa-l uit in priza si cite o zi! Nu ma prind totusi ce imi scapa si de ce este nevoie de 10 modele de virfuri ca sa fie o lipitura corecta! Am eu asa o senzatie ca la programul Apollo s-a lipit cu un letcon obisnuit si s-au facut masuratori cu aparate de masura analogice! Si daca s-a zburat si s-a aselenizat de citeva ori, s-au construit sateliti care poate ca inca mai sint activi fara statii bengoase de lipit, inseamna ca si pentru conditii normale de service se poate lucra si fara atita fite! Dar asta e parerea mea, o parere de batrin care nu stie daca mai apuca pensia si care primul pistol de lipit l-a avut in casa a IV-a -ca pina atunci a folosit un letcon Radioprogres. Link spre comentariu
Dxxx Postat Martie 31, 2016 Autor Partajează Postat Martie 31, 2016 (editat) Dan Cod - desigur ca de cate ori voi dechide gura (mai bine zis voi tasta) va exista aceasta suspiciune, am deja experienta atacurilor de la "concurs". Acum te intreb: nu ajunge "reclama" pe care o am pe threadul de vanzari? crezi ca eu doream aici balacareala? Treaba este ca (desi probabil unii se cred ei mai destepti) am acumulat experienta ocupandu-ma de aceste statii si cred ca pot beneficia si altii de cunostintele mele. Si o parte a acestei experiente este si faptul ca am dat de un viciu ascuns al unor letcoane, dublat de lipsa de intelegere a importatorului. Mi se pare nomal sa spun intregii comunitati (ca de asta e forum): "fratilor 100% din letcoanele Gordak de la Tehno....ric/Oradea au acesta problema si peste 50% din cele no-name" - atentie daca doriti sa cumparati ca nu vor sa le schimbe! Si daca discutia continua normal, cu referire doar la letcon, nici nu aveam de ce sa amintesc ce construiesc eu, decat la rubrica "punere in evidenta". - asta pentru ca o statie care afiseaza temperatura doar pe scala unui potentiometru nu va evidentia in veci anomalia. - asta pentru ca multe statii au afisarea digitala a temperaturii "inghetata" nu urmareste rapid schimbarile din senzor, si in mare parte nici ele nu vor pune in evidenta anomalia. Si sa stii, ca sa fac clipul video, mi-a luat timp si energie... Deci acorda-mi prezumtia de nevinovatie... Oricum mi-ar fi placut mie ca alti "interlocutori" sa se exprime corect si fara jigniri, chiar daca au suspiciuni, asa cum ai facut tu. Asa ca hai sa discutam exclusiv de letcoane, in felul asta sper ca esti de acord ca nu mai este reclama, desi unii vor visa la noapte ca fac eu letcoane in sopronul din fundu' curtii... Nico - in sfarsit cineva care discuta pe fond. Sa stii ca si eu anul trecut cand am testat primul letcon defect nu am stiut ce sa cred, si am probat tot ce era statie pe aici si cu letconul defect si cu cele bune... Afisorul respectiv arata tensiunea de pe termocuplu, amplificata (da, amplificatorul are o structura mai neobisnuita) deci indica practic temperatura de pe rezistenta, corectata incat indicatia sa corespunda temperaturii de pe varf. Adica atunci cand se indica 350 grade defapt in rezistenta sunt probabil cam 420 grade, asta fiind pierderea termica normala rezistenta->varf. In caz de intrerupere a senzorului intrarea amplificatorului este trasa in V+ si indicatia maxima posibila este ~ 600. Toate statiile pun in evidenta acelas lucru, deci exclus ca sa fie un defect pe statia X, asa ca defectul ar putea fi doar de conceptie, cum spui tu. Dar am verificat totul si defapt zeci de statii au functionat absolut previzibil si normal cu letcoane din seriile vechi. Daca este un defect de conceptie nu vad cum nu s-ar prezenta si cu letcoanele bune... si macar pe Aoyue tot ce am, din serii actuale, merge bine. In plus daca este un defect de conceptie eu sunt primul interesat de a-l pune in evidenta si de a-l corecta. Si eu am nedumeriri: - de ce termocuplul isi revine? - de ce merge normal pe panta de incalzire si apoi se intrerupe pana la revenirea la un prag relativ fix? - de ce pragul respectiv se deplaseaza, macar initial, spre temperaturi mai mari? Speram sa discutam aceste lucruri... Si concret: - exact asta este si parerea mea, si a zecilor de utilizatori cu statii/kituri de la mine - letcoanele respective - daca sunt bune - functioneaza foarte bine, un timp lung si varfurile sunt deosebit de ieftine, disponibile in geometrii diferite si extrem de rezistente in timp, daca sunt corect folosite... - ce ai cumparat tu acum 3 si respectiv 1 an sunt din seriile inca ireprosabile la letcon, cum am si spus in filmulet - adica cum era de asteptat, si eu folosesc asa ceva. Marele Savant In tineretea mea, cand oamenii citeau carti!?! - toti copii citeau Winnetou. Acolo era un personaj batran care tragea cel mai bine cu pusca lui. Odata altcineva a pus mana pe pusca respectiva si tragand a constatat ca avea "bataie" majora intr-o parte. Si totusi, batranul posesor tragea cu ea la marele fix... Deci tu folosesti o scula pe care o stapanesti perfect si iti merge perfect... Insa nu oricine poate sa faca la fel. Exact ca tine spunea si Marian, care foloseste un letcon cu variator... Dar, daca voi ati avea ocazia sa folositi ceva cu termostat si cineva v-ar obliga pentru inceput sa folositi varful corect - mi-e teama ca veti trece si voi in tabara "modernistilor". Pentru ca este mai comod si rezultatele sunt mai bune. Mai mult - sa nu crezi ca in unele situatii, din lene sau din graba, nu fac lipituri si cu un varf nepotrivit - ba chiar asta se intampla des, ca nu are rost sa astept racirea varfului ca sa-l schimb pentru o singura lipitura. Si voi face o lipitura buna si cu varful prost - insa voi resimti clar diferenta fata de varianta ideala, pentru ca sunt obisnuit cu varianta ideala. Cine nu este "rasfatat" cu variante ideale, va lua ca inevitabil faptul ca merg mai greu unele lipituri. Sa stii ca si eu prefer spre exemplu masinile vechi, fara servo, cu geamuri manuale si motoare reparabuile nu aruncabile, dar totusi folosesc o masina cu modernisme de astea si nu pot sa zic ca nu este mai comoda. Si ca explicatie: - varfurile au forme diferite / si marimi diferite, ba chiar unele au si rezistenta/masa termica diferita. Din aceasta cauza au avantaje si dezavantaje. Pentru asta (explicatii) am un document de cateva pagini. - multi cauta comoditatea, si pentru asta trebuie sa schimbi varful (des). Eu in majoritatea "sesiunilor" schimb o data sau de doua ori varful, asta pentru ca grupez tipuri diferite de lipituri si le fac cu un varf, apoi trec la alte lipituri care merg mai bine cu al doilea varf. - da, s-ar putea sa te descurci cu un singur varf, dar comoditatea varfului corect ma face sa prefer schimbarea varfului, chiar daca inseamna si timp pierdut cu racirea... - cu varful corect poti sa faci reglajul la temperatura la minim posibil, si asta inseamna viata mai lunga + oxidare redusa a varfului + sterss minim pe componentele lipite. Editat Martie 31, 2016 de Dxxx Link spre comentariu
Depanatoru Postat Martie 31, 2016 Partajează Postat Martie 31, 2016 Cred ca vrei discutii de dragul discutiilor , altfel pana tot faceai filmuletze si scriai pe aici scoteai afara un termocuplu din ala si studiai cauza incalzindu-l ... Oricum din perspectiva mea e pierdere de timp , letcoanele alea sunt niste ordinarii , tocmai de aia tot trebuie schimbat varful dupa ce lipituri faci , la o statie calumea f rar ai nevoie . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum