hofmann Postat Martie 31, 2016 Autor Partajează Postat Martie 31, 2016 Chiar nu stiu daca mai conteaza pt ca vad ca pe initiator nu-l mai intereseaza iar de cind a pus intrebarea ii venea orice comanda pe net pt multimetre (clampmetre). SA TE LAMURESC CUM STA TREABA ! Am salar de 1.300 de lei. Am un A-metru cleste care masoara doar in c.a. Acest caz, cu sectiunea cablului mi-a fost cerut de "stapani" sa-l rezolv. Lor nu le convine sa dea banii pe un cablu luat "la ochi" , asadar ei se asteapta sa le spun exact ce sectiune de cablu sa achizitioneze. Intretinerea utilajului eu o fac, singura problema care am vrut s-o rezolv "repede" a fost asta. Este singura instalatie dintre toate , care este in cc. Eu am cerut o formula de calcul " de la cunoscatori " ! Tu de la bun inceput ai fost, sa-mi fie cu iertare ca o spun, tot pe langa subiect ! Nu am sute de lei ca sa investesc in ceva , de care sa ma folosesc din ani in paste. Stiu sigur ca exista formula de calcul dar nu stiu de unde s-o iau. Promit insa ca in momentul in care o voi gasi, o voi posta aici, ca s-o ai si tu. Link spre comentariu
QQme Postat Aprilie 1, 2016 Partajează Postat Aprilie 1, 2016 La redresarea trifazata curentul pe ramura(faza) este de 0,33 din curentul de iesire,asa ca in cazul tau vei avea cca. 110A. Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 1, 2016 Partajează Postat Aprilie 1, 2016 (editat) La redresarea trifazata curentul pe ramura(faza) este de 0,33 din curentul de iesire,asa ca in cazul tau vei avea cca. 110A. Valabil la curenti RMS. Da, daca avem la dispozitie masuratori RMS atunci curentul redresat RMS este suma curentilor de faza RMS. Am vazut diferenta de masura mare intre valoarea masurata cu un multimetru de firma de calitate si aceeasi masuratoare facuta cu osciloscopul (tot unul foarte scump si de calitate neindoielnica). Deci cu multimetrul (TRUE RMS de firma) s-a masurat o tensiune de 5.7V la iesirea unui stabilizator liniar de 5V iar cu osciloscopul aceeasi masuratoare a indicat 6V RMS. Eu am incredere mult mai mare in masuratoarea/calculul osciloscopului decit in ceea ce a masurat multimetrul. S-au schimbat 3 integrate pina ce s-a masurat cu osciloscopul si s-a constatat ca iesirea stabilizatorului oscila si trebuia sa modificata compensarea (componente defecte de la compensare). De ce am povestit toate astea? Vrei un calcul de precizie atunci trebuie si valori de intrare de precizie. Nu ai specificat deloc tipul ampermetrelor ce sint utilizate la masurarea curentului de faza. Banuiesc ca sint 3 ampermetre analogice cu integrare mecanica, multimetre ce masoara valoarea MEDIE nu valoarea RMS necesara la calculul facut de colegul mai sus. Neavind la dispozitie masuratori de precizie si / sau echipamente cu care sa le faci, singura varianta corecta este sa-ti iei niste marje de siguranta acoperitoare. SA TE LAMURESC CUM STA TREABA ! Am salar de 1.300 de lei. Am un A-metru cleste care masoara doar in c.a. Acest caz, cu sectiunea cablului mi-a fost cerut de "stapani" sa-l rezolv. Lor nu le convine sa dea banii pe un cablu luat "la ochi" , asadar ei se asteapta sa le spun exact ce sectiune de cablu sa achizitioneze. Intretinerea utilajului eu o fac, singura problema care am vrut s-o rezolv "repede" a fost asta. Este singura instalatie dintre toate , care este in cc. Eu am cerut o formula de calcul " de la cunoscatori " ! Tu de la bun inceput ai fost, sa-mi fie cu iertare ca o spun, tot pe langa subiect ! Nu am sute de lei ca sa investesc in ceva , de care sa ma folosesc din ani in paste. Stiu sigur ca exista formula de calcul dar nu stiu de unde s-o iau. Promit insa ca in momentul in care o voi gasi, o voi posta aici, ca s-o ai si tu. Neavind la dispozitie masuratori de precizie si / sau echipamente cu care sa le faci, singura varianta corecta este sa-ti iei niste marje de siguranta acoperitoare. Dar totusi vorbim de un echipament de citeva zeci - sute de mii de euro, nu se mai gasesc inca 100-200 euro pt un multimetru? De asta o ducem cum o ducem noi romanii si produsele noastre nu au calitatea celor din occident. Sa nu intelegi gresit, nu m-am referit niciodata ca ar trebui sa cumperi tu personal acel multimetru, nu, este treaba firmei. Ca sa nu zici ca nu vreau sa te ajut, uite cu as proceda poate eu in locul tau: scopul principal am inteles ca este: reducerea pierderilor pe cablul ce alimenteaza excitatia, cablu care lucreaza cald. Masor caderea de tensiune pe firul de legatura, lungimea lui si sectiunea lui. Calculeaza rezistenta firului (R=lungime/sectiunea*rezistivitate) Alege caderea maxima permisa pe firul de legatura In functie de caderea maxima permisa se alege sectiunea noului fir de legatura. Sau mai simplu: ai caderea de tensiune (masurata) si sectiunea firului. iti propui o cadere de tensiune de 5ori mai mica maresti de 5 ori sectiunea firului deoarece in acest fel scade de 5 ori rezistenta. Q.E.D. Pt masurarea caderii de tensiune pe fire s-ar putea sa trebuiasca sa prelungesti unul din firele multimetrului si ar fi bine daca te-ar putea ajuta cineva la masuratoare. Se mai poate masura la iesirea puntii si la intrarea in motor si face diferenta pt a vedea caderea de tensiune pe fire. Imi pare rau ca ai ajuns sa vorbesti asa: "Tu de la bun inceput ai fost, sa-mi fie cu iertare ca o spun, tot pe langa subiect ! Nu am sute de lei ca sa investesc in ceva , de care sa ma folosesc din ani in paste. Stiu sigur ca exista formula de calcul dar nu stiu de unde s-o iau. Promit insa ca in momentul in care o voi gasi, o voi posta aici, ca s-o ai si tu." Daca ai cauta posturile mele ai vedea ca nu prea vorbesc pe linga subiect decit atunci cind toata lumea asta face. Ai vedea deasemeni si ca de obicei incerc sa ajut lumea cu solutii si idei iar in cazul tau ceea ce am postat eu era solutia cea mai corecta daca vrei sa faci un lucru serios, daca vrei numai sa cirpesti cum sta in firea romanilor, atunci sint multe alte solutii. PS: avind in vedere ca ti-am mai dat inca doua solutii sa nu te astepti sa mai intru pe topicul tau. Chiar m-ai jignit cu afirmatiile de mai sus. Editat Aprilie 1, 2016 de sesebe Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 1, 2016 Partajează Postat Aprilie 1, 2016 mai bine decat sa inlocuiasca acel cablu care este de o sectiune cunoscuta cu una si mai mare, deci cu unul si mai scump, mai bine il suplimenteaza cu altul mai subtire si alimenteaza prin 2 cabluri in paralel. mai ia unul la jumate sau la sfert din sectiunea primului si scapa mai ieftinache prin utilizarea celor 2. Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 1, 2016 Partajează Postat Aprilie 1, 2016 Eu tot nu am văzut să fi scris aici ce secţiune au cablurile alea ce se încălzesc....în rest, varianta dată de sesebe este cea mai uşor de aplicat. Link spre comentariu
Mircea Postat Aprilie 1, 2016 Partajează Postat Aprilie 1, 2016 (editat) Nu!!! In nici un caz 2 cabluri de sectiune diferita in paralel!!!Eu intreb de cateva zile: cat se incalzeste? Caci masuratoarea cu mana nu e de luat in seama.Vali, spune 10mm2 pe alt topic. Editat Aprilie 1, 2016 de thunderer Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Aprilie 1, 2016 Partajează Postat Aprilie 1, 2016 (editat) iata cum vad eu o posibila rezolvare a problemei ... haideti sa presupunem ca linia de alimentare ar fi din cupru si ca are o lungime = L , o sectiune = S si o rezistenta = R linie . tensiunea aplicata la inceputul liniei de alimentare = U begin , iar la capatul liniei , deci dupa L metri vom mai avea doar = U end , care va fi mai mica strict decit U begin . desigur ca putem scrie prima relatie , anume ca ... 1-- I linie = [ U begin - U end ] / R linie . conform legii lui joule-lenz , orice corp parcurs de curent electric se incalzeste , deci ne rezulta ecuatia nr 2 -- R = R zero x { 1 + alfa x { T final - T zero }} , unde R zero = rezistenta masurata a liniei la 20 de grade celsius , alfa = coeficientul cu temperatura al rezistentei , T final = temperatura finala a liniei , masurata dupa un interval de stabilizare ...sa zicem de 1 ora de functionare in full a liniei , T zero = 20 de grade celsius . in general , coeficientul alfa pentru linia de cupru se cunoaste si este dat in tabele , insa , daca nu se gaseste un tabel , atunci se fac 2 masuratori la T final diferite si se determina rapid alfa din sistemul de 2 ecuatii obtinute . desigur ca ecuatia nr 3-- va fi R zero = ro zero x L / S unde ro zero = rezistivitatea electrica la 20 de grade celsius a liniei de cupru . ecuatia nr 4 -- este S = { pi x d@ patrat } / 4 , unde d = diametrul liniei de cupru . daca se intro - baga toate cele 4 ecuatii toate sub aceeasi umbrela , atunci se obtine imediat relatia dorita de dl hofmann , anume ... d = radical din { A / B } , unde A = 4 x I linie x ro zero x L x { 1 + alfa x { T final - T zero }} B = pi x { U begin - U end } citeva observatii as avea ... a-- bineinteles ca U end depinde si de timp , insa introducerea acestui parametru complica mult rezultatele . b-- se stabileste apriori ca U begin - U end sa fie mai mica sau egala decit o anumita valoare pozitiva pre-determinata . c-- pentru acuratetea rezultatelor , masuratorile lui I linie , U begin si U end se fac numai cu aparate true rms de cit mai mare calitate si , pe cit posibil si calibrate dpv metrologic . d-- T final se alege ca fiind temperatura maxima DORITA de a se obtine , in functionare a liniei de cupru , pe o perioada indelungata . e-- pentru acuratetea rezultatelor , se pot repeta toate masuratorile de la punctul c-- la intervale de timp de ...sa zicem 15 minute , pina cind se observa o oarecare stabilizare / stabilitate a situatiei . toata aceasta manevra se face pentru a tine cont si de parametrul timp , care , desigur , nu este absolut deloc de neglijat . f-- bineinteles ca d se poate rotunji STRICT in sus , pina la prima valoare standardizata existenta pe piata . Editat Aprilie 1, 2016 de misuraelectronic Link spre comentariu
loleksibolek Postat Aprilie 1, 2016 Partajează Postat Aprilie 1, 2016 E motor de compresor tip vechi sau ma insel? Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 1, 2016 Partajează Postat Aprilie 1, 2016 E motor de compresor tip vechi sau ma insel? Citeste postul 3. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 1, 2016 Partajează Postat Aprilie 1, 2016 poate te ajuta asta http://www.euedia.tuiasi.ro/lab_ep/ep_files/Lucrarea_13_img.pdf pe la pag 5 e calculat curentul redresat. Link spre comentariu
QQme Postat Aprilie 1, 2016 Partajează Postat Aprilie 1, 2016 (editat) Initiatorul nu a ,spus sectiunea cablului ce se incalzeste,si cum sect. sunt standardizate treci la urmatoarea:daca e de 10mmp treci la 16mmp sau de la16 la 25mmp si se rezolva practic problema.(cablu cupru multifilar) Editat Aprilie 1, 2016 de QQme Link spre comentariu
loleksibolek Postat Aprilie 2, 2016 Partajează Postat Aprilie 2, 2016 Citeste postul 3.L-am citit,de aceea am intrebat.Daca nu cumva a sters ceva,vad ca e modificat. Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 2, 2016 Partajează Postat Aprilie 2, 2016 L-am citit,de aceea am intrebat.Daca nu cumva a sters ceva,vad ca e modificat. Compresor de 400KW? Link spre comentariu
loleksibolek Postat Aprilie 2, 2016 Partajează Postat Aprilie 2, 2016 (editat) Da.De 350 kw am vazut eu,alimentate la 6kv.Erau 3 bucati,functionale pana prin 95 daca nu ma insel.Am sunat pe cineva iesit la pensie si care stiam ca lucrase mult in zona aia si mi-a spus ca fusese si unul de 400 kw pana prin '88. Editat Aprilie 2, 2016 de loleksibolek Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum