Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Formula de calcul a curentului ...

Postări Recomandate

Chiar nu stiu daca mai conteaza pt ca vad ca pe initiator nu-l mai intereseaza iar de cind a pus intrebarea ii venea orice comanda pe net pt multimetre (clampmetre).

SA TE LAMURESC CUM STA TREABA ! Am salar de 1.300 de lei. Am un A-metru cleste care masoara doar in c.a. Acest caz, cu sectiunea cablului mi-a fost cerut de "stapani" sa-l rezolv. Lor nu le convine sa dea banii pe un cablu luat "la ochi" , asadar ei se asteapta sa le spun exact ce sectiune de cablu sa achizitioneze. Intretinerea utilajului eu o fac, singura problema care am vrut s-o rezolv "repede" a fost asta. Este singura instalatie dintre toate , care este in cc. Eu am cerut o formula de calcul " de la cunoscatori " ! Tu de la bun inceput ai fost, sa-mi fie cu iertare ca o spun,  tot pe langa subiect ! Nu am sute de lei ca sa investesc in ceva , de care sa ma folosesc din ani in paste. Stiu sigur ca exista formula de calcul dar nu stiu de unde s-o iau. Promit insa ca in momentul in care o voi gasi, o voi posta aici, ca s-o ai si tu. 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

La redresarea trifazata curentul pe ramura(faza) este de 0,33 din curentul de iesire,asa ca in cazul tau vei avea cca. 110A.

Valabil la curenti RMS. Da, daca avem la dispozitie masuratori RMS atunci curentul redresat RMS este suma curentilor de faza RMS.

Am vazut diferenta de masura mare intre valoarea masurata cu un multimetru de firma de calitate si aceeasi masuratoare facuta cu osciloscopul (tot unul foarte scump si de calitate neindoielnica).

Deci cu multimetrul (TRUE RMS de firma) s-a masurat o tensiune de 5.7V la iesirea unui stabilizator liniar de 5V

iar cu osciloscopul aceeasi masuratoare a indicat 6V RMS.

Eu am incredere mult mai mare in masuratoarea/calculul osciloscopului decit in ceea ce a masurat multimetrul.

S-au schimbat 3 integrate pina ce s-a masurat cu osciloscopul si s-a constatat ca iesirea stabilizatorului oscila si trebuia sa modificata compensarea (componente defecte de la compensare).

De ce am povestit toate astea?

Vrei un calcul de precizie atunci trebuie si valori de intrare de precizie.

Nu ai specificat deloc tipul ampermetrelor ce sint utilizate la masurarea curentului de faza.

Banuiesc ca sint 3 ampermetre analogice cu integrare mecanica, multimetre ce masoara valoarea MEDIE nu valoarea RMS necesara la calculul facut de colegul mai sus.

Neavind la dispozitie masuratori de precizie si / sau echipamente cu care sa le faci, singura varianta corecta este sa-ti iei niste marje de siguranta acoperitoare.

SA TE LAMURESC CUM STA TREABA ! Am salar de 1.300 de lei. Am un A-metru cleste care masoara doar in c.a. Acest caz, cu sectiunea cablului mi-a fost cerut de "stapani" sa-l rezolv. Lor nu le convine sa dea banii pe un cablu luat "la ochi" , asadar ei se asteapta sa le spun exact ce sectiune de cablu sa achizitioneze. Intretinerea utilajului eu o fac, singura problema care am vrut s-o rezolv "repede" a fost asta. Este singura instalatie dintre toate , care este in cc. Eu am cerut o formula de calcul " de la cunoscatori " ! Tu de la bun inceput ai fost, sa-mi fie cu iertare ca o spun,  tot pe langa subiect ! Nu am sute de lei ca sa investesc in ceva , de care sa ma folosesc din ani in paste. Stiu sigur ca exista formula de calcul dar nu stiu de unde s-o iau. Promit insa ca in momentul in care o voi gasi, o voi posta aici, ca s-o ai si tu. 

Neavind la dispozitie masuratori de precizie si / sau echipamente cu care sa le faci, singura varianta corecta este sa-ti iei niste marje de siguranta acoperitoare.

Dar totusi vorbim de un echipament de citeva zeci - sute de mii de euro, nu se mai gasesc inca 100-200 euro pt un multimetru?

De asta o ducem cum o ducem noi romanii si produsele noastre nu au calitatea celor din occident.

Sa nu intelegi gresit, nu m-am referit niciodata ca ar trebui sa cumperi tu personal acel multimetru, nu, este treaba firmei.

Ca sa nu zici ca nu vreau sa te ajut, uite cu as proceda poate eu in locul tau:

scopul principal am inteles ca este: reducerea pierderilor pe cablul ce alimenteaza excitatia, cablu care lucreaza cald.

Masor caderea de tensiune pe firul de legatura, lungimea lui si sectiunea lui.

Calculeaza rezistenta firului (R=lungime/sectiunea*rezistivitate)

Alege caderea maxima permisa pe firul de legatura

In functie de caderea maxima permisa se alege sectiunea noului fir de legatura.

Sau mai simplu:

ai caderea de tensiune (masurata) si sectiunea firului.

iti propui o cadere de tensiune de 5ori mai mica

maresti de 5 ori sectiunea firului deoarece in acest fel scade de 5 ori rezistenta.

Q.E.D.

Pt masurarea caderii de tensiune pe fire s-ar putea sa trebuiasca sa prelungesti unul din firele multimetrului si ar fi bine daca te-ar putea ajuta cineva la masuratoare.

Se mai poate masura la iesirea puntii si la intrarea in motor si face diferenta pt a vedea caderea de tensiune pe fire.

Imi pare rau ca ai ajuns sa vorbesti asa: "Tu de la bun inceput ai fost, sa-mi fie cu iertare ca o spun,  tot pe langa subiect ! Nu am sute de lei ca sa investesc in ceva , de care sa ma folosesc din ani in paste. Stiu sigur ca exista formula de calcul dar nu stiu de unde s-o iau. Promit insa ca in momentul in care o voi gasi, o voi posta aici, ca s-o ai si tu."

Daca ai cauta posturile mele ai vedea ca nu prea vorbesc pe linga subiect decit atunci cind toata lumea asta face.

Ai vedea deasemeni si ca de obicei incerc sa ajut lumea cu solutii si idei iar in cazul tau ceea ce am postat eu era solutia cea mai corecta daca vrei sa faci un lucru serios, daca vrei numai sa cirpesti cum sta in firea romanilor, atunci sint multe alte solutii.

PS: avind in vedere ca ti-am mai dat inca doua solutii sa nu te astepti sa mai intru pe topicul tau. Chiar m-ai jignit cu afirmatiile de mai sus.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

mai bine decat sa inlocuiasca acel cablu care este de o sectiune cunoscuta cu una si mai mare, deci cu unul si mai scump, mai bine il suplimenteaza cu altul mai subtire si alimenteaza prin 2 cabluri in paralel. mai ia unul la jumate sau la sfert din sectiunea primului si scapa mai ieftinache prin utilizarea celor 2.

Link spre comentariu

iata  cum  vad  eu  o  posibila  rezolvare  a  problemei ...

haideti  sa  presupunem  ca  linia  de  alimentare  ar  fi  din  cupru  si  ca   are  o  lungime = L ,  o  sectiune = S    si  o  rezistenta = R linie .  tensiunea  aplicata  la  inceputul  liniei  de  alimentare = U begin ,  iar  la  capatul  liniei ,  deci  dupa  L  metri  vom  mai  avea  doar =  U end ,  care  va  fi  mai  mica  strict  decit  U begin .   desigur  ca  putem  scrie  prima  relatie ,  anume  ca ...

1--   I linie  =  [  U begin  -  U end ]  /  R  linie . 

conform  legii  lui  joule-lenz ,  orice  corp  parcurs  de  curent  electric  se  incalzeste  ,  deci  ne  rezulta  ecuatia  nr  2 --  R = R zero  x {  1 +  alfa  x { T final  -  T zero }} ,  unde  R zero  =  rezistenta  masurata  a  liniei  la  20  de  grade  celsius ,   alfa = coeficientul  cu  temperatura  al  rezistentei ,   T final =  temperatura  finala  a  liniei  ,  masurata  dupa  un  interval  de  stabilizare  ...sa  zicem  de  1  ora  de  functionare  in  full  a  liniei  ,   T zero = 20  de  grade  celsius .    in  general ,  coeficientul  alfa  pentru  linia  de  cupru  se  cunoaste  si  este  dat  in  tabele  ,  insa ,  daca  nu  se  gaseste  un  tabel  ,  atunci  se  fac  2  masuratori  la  T final  diferite  si  se  determina  rapid  alfa  din  sistemul  de  2  ecuatii  obtinute . 

desigur  ca ecuatia  nr  3--  va  fi   R zero  =  ro  zero  x  L  /  S   unde  ro  zero =  rezistivitatea  electrica  la  20  de  grade  celsius  a  liniei  de  cupru .  ecuatia  nr  4 --  este  S  =  {  pi  x  d@ patrat } /  4 ,  unde  d = diametrul  liniei  de  cupru . 

daca  se  intro - baga  toate  cele  4  ecuatii  toate  sub  aceeasi  umbrela  ,  atunci  se  obtine  imediat  relatia  dorita  de  dl  hofmann  ,  anume ...

d  =  radical  din  {  A /  B  } ,  unde  

A  =   4   x   I linie   x   ro zero   x  L    x  {  1 +  alfa  x {  T  final  -  T  zero }}

B  =   pi   x  {  U begin  -  U  end } 

citeva  observatii  as  avea ...

a--  bineinteles  ca  U end   depinde  si  de  timp  ,  insa  introducerea  acestui  parametru  complica  mult  rezultatele . 

b--   se  stabileste  apriori  ca   U  begin  -  U end  sa  fie  mai  mica  sau  egala  decit  o  anumita  valoare  pozitiva  pre-determinata  . 

c--   pentru  acuratetea  rezultatelor ,  masuratorile   lui  I linie  ,  U begin   si  U end   se  fac  numai  cu  aparate  true  rms  de  cit  mai  mare  calitate  si  ,  pe  cit  posibil  si   calibrate  dpv  metrologic . 

d--  T final  se  alege  ca  fiind  temperatura  maxima   DORITA   de  a  se  obtine  ,  in  functionare  a  liniei  de  cupru ,  pe  o  perioada  indelungata . 

e--  pentru  acuratetea  rezultatelor ,  se  pot  repeta  toate  masuratorile  de  la  punctul  c--  la  intervale  de  timp  de  ...sa  zicem  15  minute ,  pina  cind  se  observa  o  oarecare  stabilizare /  stabilitate  a   situatiei .  toata  aceasta  manevra  se  face  pentru  a  tine  cont  si  de  parametrul  timp ,  care ,  desigur ,  nu  este  absolut  deloc  de  neglijat . 

f--  bineinteles  ca  d  se  poate  rotunji  STRICT  in  sus ,  pina  la  prima  valoare  standardizata  existenta  pe  piata  . 

Editat de misuraelectronic
Link spre comentariu

Initiatorul nu a ,spus sectiunea cablului ce se incalzeste,si cum sect. sunt standardizate treci la urmatoarea:daca e de 10mmp treci la 16mmp sau de la16 la 25mmp si se rezolva practic problema.(cablu cupru multifilar)

Editat de QQme
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări