cosmin_cosmin_1 Postat Martie 24, 2007 Partajează Postat Martie 24, 2007 Salut.Aveam de gand sa-mi cumpar un aparat de sudura MIG/MAG ieftin, marca Einhell, cu vreo 11 milioane, pana cand tocmai am auzit ca o ruda a unui prieten si-a construit el singur unul..Dupa ce mi-a trecut mirarea, m-am gandit ca poate nu e chiar asa mare filozofie.Din cate stiu, pistolul acela special se poate cumpara ca piesa de schimb (apropo,stie cineva cat costa?).Intrebarea mea ar fi..putem construi o "cutie neagra" ce o legam la iesirea unui transformator de sudura normal,cu curent reglabil (aproximativ 2-3 milioane) si sa il transformam in aparat de sudura MIG/MAG?Tubul de CO2, se gaseste, oricum nu intra in pretul aparatului pe care aveam de gand sa-l cumpar. Mai e nevoie de un regulator de presiune si furtune.De asemenea trebuie construit un mecanism de avans pentru sarma de sudura.Asta trebuie sa aiba viteza reglabila.Sarma trebuie sa treaca printre niste rotite si in functie de viteza acestora de rotatie, sarma iese mai repede sau mai incet.Nu stiu daca pistolul are incorporat valva de deschidere a gazului cand se apasa butonul. Daca nu, ar insemna sa mai avem o electrovalva,care sa deschida CO2 cand se apasa butonul de pe pistol. Electrovalv se gasesc, desi unele cam scumpe. Ma gandesc ca se pot folosi injectoare de benzina, auto..cred..nu stiu.Insa problema e.. tensiunea si curentul sunt compatibile? Ma refer la tensiunea si curentul scos de un aparat de sudura normal, fata de un aparat de sudura cu gaz. Din cate am vazut, un aparat de fabrica Mig/Mag are curent reglabil, cel pe care voiam sa-l cumpar eu suporta maxim 150-160A (daca-mi amintesc bine).Ce credeti, se poate face? Stie cineva cat costa acel pistol de sudura mig/mag?Am atasat urmatoarele poze:- un aparat de sudura normal, cu electrod, pe care vreau sa-l transform- capul unui pistol de sudura mig/mag- un pistol de sudura interesant, care contine si mosorul de sarma Link spre comentariu
yo9hrb Postat Martie 24, 2007 Partajează Postat Martie 24, 2007 Daca aparatul este doar trafo (sudura in CA, merge numai supertit) nu prea merge, caracteristicile sunt diferite. Pentru mai multe detalii trebuie sa-mi caut cursul de echipamente de sudare. Sau daca gasesti un student la sudura (cred ca se faceau echipamentele prin anul 3..4) cere-i cursul. Pentru sudarea in CO2 iti trebuie o tensiune destul de constanta (in jur de 24...28V), pe cand la transformatoare de sudare, tensiunea in gol este mult mai mare (50...75V). Ma mai documentez. Link spre comentariu
em2006 Postat Martie 24, 2007 Partajează Postat Martie 24, 2007 Eu am construit, mai multe. Atat cu sursa proprie, cat si ca unitati independente, ce pot utiliza surse de alim separate.Se gasesc de cumparat absolut toate componentele, ca piese de schimb, la furnizorii de echipamente.In ce priveste mecanismul de antrenare a sarmei, se gasesc sisteme de antrenare cu 2 sau 4 role, ca subansamblu, de asemenea subansamblul motor-reductuctor (foarte asemanator cu cel de la stergatorul de parbriz) e motor DC de 24 sau 42V care poate avea inclus si tahogenerator pt stabilizarea turatiei.Cu mijloace proprii poti sa faci variatorul de turatie care trebuie sa aiba si circuit de franare electrica (sarma de sudura nu trebuie sa faca bucle la intrarea in mecanismul de antrenare).Pistolete se gasesc pe la toti furnizorii.Electrovalva nu e in pistol ci in aparat. E actionata de un timer.Procedeul de sudare necesita CURENT CONTINUU, deci nu folosesti numai trafo sudura, trebuie si redresare+filtrare.Trafo are de regula multe mediane, regimul se alege din 2 comutatoare: brut si fin.Sursa are caracteristica rigida, deci se preteaza trafo obisnuit, nu cu dispersie de flux cum sunt transformatoarele de sudare normala MMA.Filtrajul e obligatoriu (drossel) si valoarea inductantei e f. importanta pt. proces.E de preferat un trafo trifazic daca vrei calitate.Gazul recomandat este un amestec de argon si CO2, se numeste corgon.Daca esti pasionat de domeniu merita sa-l faci. Nu scapi mai ieftin decat daca cumperi unul gata facut, dar ai avantajul ca-l faci cum vrei, sa corespunda exact destinatiei propuse.Dintre toate procedeele de sudare, cred ca echipamentele MIG/MAG sunt cele mai usor de abordat in conditii home made, dar trebuie sa te documentezi putin.Daca esti hotarat sa-l faci si mai vrei amanunte, foloseste PM. Link spre comentariu
cosmin_cosmin_1 Postat Martie 26, 2007 Autor Partajează Postat Martie 26, 2007 Sunt foarte interesat. Deocamdata caut pistoalele alea speciale. Am gasit ceva pe net pe la 63euro +tva. Cum ti se pare pretul?mare/mic?Mie mi se pare destul de mare,totusi. Stii un loc unde se gasesc la preturi acceptabile?Din cate am inteles, transformatoarele alea de sudura ce se gasesc prin hypermarketuri, cu electrozi, la preturi in jur de 2-3 milioane, nu sunt in curent continuu, nu? Deci nu se pot folosi direct.Nu am experienta cu aparate de sudura, si nici pe altcineva pe care sa intreb. Cunosc sudori cu experienta practica de zeci de ani, dar pe partea teoretica nu stau prea bine.Acea "dispersie de flux" ce inseamna?..Dintr-un aparat de sudura cu electrod, se poate folosi ceva? Sau trebuie facut totul de la 0 pentru alimentarea MAG-ului? Link spre comentariu
cosmin_cosmin_1 Postat Martie 28, 2007 Autor Partajează Postat Martie 28, 2007 doua link-uri: 1. sudura mig http://www.hotrodders.com/forum/home-ma ... 96259.html 2. sudura tig (cu un motor electric si alternator auto..) http://www.hotrodders.com/forum/my-diy- ... memade+tig Vad ca subiectul are destul de multe afisari, dar totusi putine raspunsuri si sfaturi :( Va rog sa va dati cu parerea, ce as putea sa fac, de unde sa incep. De exemplu, cum pot redresa tensiunea si amperajul ala mare? Diodele gigant sunt greu de gasit. Diode de alternator se pot folosi? Daca da, cum? In paralel, in serie? Alte posibilitati de redresare care ar fi? Link spre comentariu
ionut20 Postat Martie 28, 2007 Partajează Postat Martie 28, 2007 ca sa intelegi mai bine cum sta treaba cu sudura citeste aici: http://www.sudura.ro/ Link spre comentariu
cosmin_cosmin_1 Postat Martie 28, 2007 Autor Partajează Postat Martie 28, 2007 am citit cam tot ce e pe-acolo, dar nu ma ajuta cu nimic. Link spre comentariu
viorel1964 Postat Aprilie 11, 2007 Partajează Postat Aprilie 11, 2007 Daca prin aparat de sudura normal intelegi transformator pentru sudura in ca ,nu se poate.Daca ai curent trifazat, cel mai simplu cauti o triodina(convertizor de sudura rotativ) si ai curent continuu si un reglaj foarte bun si procuri mecanismul de antrenare a sirmei si cablul cu pistoletul.Astfel,poti suda 24/24.Pentru hobby,am vazut in talciocul din Pitesti MIG la 150 A cu 500 ron si 160 A la 600 ron.Sincer,dupa dimensiuni,sunt bune pentru HOBBY. Link spre comentariu
em2006 Postat Aprilie 11, 2007 Partajează Postat Aprilie 11, 2007 ...Daca ai curent trifazat, cel mai simplu cauti o triodina(convertizor de sudura rotativ) si ai curent continuu...Trebuie sa te contrazic.Generatoarele rotative, cunoscute si sub denumirea foarte veche (de pe vremea lui Stalin) de "triodina", care s-au fabricat la UMEB (CS315, CS350, etc) NU SE PRETEAZA la sudare MIG/MAG, intrucat caracteristica lor externa UI este abrupt cazatoare, pe cand la MIG/MAG e nevoie de o caracteristica rigida (sursa de tensiune constanta). Probabil confunzi cu procedeul WIG (wolfram inert gas) care e acelasi lucru cu TIG (tungsten inert gas), unde se foloseste electrod nefuzibil (wolfram) si unde aceste converizoare merg foarte bine.Totusi, indiferent de procedeul de sudare, nu recomand nimanui folosirea acestora, consumul de energie electrica e absolut prohibitiv, mai ales la mersul in gol, e o anomalie sa mai lucrezi cu asa ceva acum in epoca invertoarelor, epoca lor a trecut demult, au fost demult abandonate. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum