Vizitator moustache Postat Martie 29, 2016 Partajează Postat Martie 29, 2016 Buna ziua si bine v-am gasit. De curand am sarit de la partea teoretica la cea practica in ceea ce priveste electronica si am ajuns in situatia (jenanta) in care sa nu-mi dau seama cum sa folosesc o sursa de tensiune corect. Lucrurile stau in felul urmator: am improvizat dintr-un incarcator si un cablu USB stricat o asa zisa sursa de tensiune. Valorile de pe incarcator sunt 5V/1A. Toate bune pana aici. Ceea ce vreau sa fac este sa alimentez cateva LED-uri de la acea sursa. LED-urile sunt de 5mm, 1.8-2V, 20mA. LED-urile sunt conectate in paralel, fiecare avand in serie o rezistenta de 330 ohm. Am masurat cu multimetrul si curentul este 8.8 mA. Intrebarea mea este urmatoarea: Pe acel incarcator scrie 5V 1A. Bun. Daca eu voi conecta 100 LED-uri in paralel asta inseamna ca voi ajunge la ~900mA, ceea ce este sub limita de 1A. Este corecta aceasta presupunere ? Daca se poate sa-mi explice cineva cat mai concret cum stau lucrurile as fi recunoscator. Va multumesc ! Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 29, 2016 Partajează Postat Martie 29, 2016 Tu chiar vrei sa utilizezi si 100 de rezistoare? In principiu, daca alimentatorul nu scoate cumva 1A chinezesc (adica mult mai putin) ar putea sa mearga asa cum spui tu Intrebare: de ce nu conectezi cite doua LED-uri in serie daca tensiunea lor de deschidere este de max 2V? Ai nevoie astfel de numai 50 de rezistente iar consumul din alimentator va fi la jumatate. Intrebare2: LED-urile sint albe? Daca da tensiunea lor de deschidere este semnificativ mai mare. Link spre comentariu
Vizitator moustache Postat Martie 29, 2016 Partajează Postat Martie 29, 2016 Salut, Multumesc pentru raspus. Ideea e sa ma lamuresc cum stau lucrurile fizic, practic lucrez cu 4-5 LED-uri pe un breadboard. Incarcatorul e original Samsung (dar tot nu ma bazez c-ar scoate 1A). Ledurile sunt galbene, rosii, verzi. Din ce am citit in datasheet, datele sunt 1.8-2 V, 20mA. Momentan folosesc rezistorul de 330, dar cred ca o incerc cu unul mai mic sa ridic curentul de 8mA la 15-16. Link spre comentariu
Spitfire Postat Martie 29, 2016 Partajează Postat Martie 29, 2016 Pentru un incepator, puneti intrebari socant de...evoluate, si pareti sa stapaniti perfect problema alimetarii LED-urilor. Mai rar asa incepator! E foarte corect totul, daca acel alimentator e Samsung si scrie pe el 1A, sigur "duce" cat scrie, dar ar fi bine sa ramana o marja de curent de -20%, la fel cum la LED-uri e bine sa ramana -25%. Un curent de 15mA la LED-uri in capsula de acrilat cilindrica de 5mm care au absolute rating=20mA pare ideal, se obtine maximul de luminozitate.Intre 15 si 20 mA eu n-am observat ochiometric vreo crestere a luminozitatii la LED-uri monocrome. Link spre comentariu
Vizitator moustache Postat Martie 29, 2016 Partajează Postat Martie 29, 2016 Incepator in ceea ce priveste practica, cu teoria stau relativ bine. In teorie (cel putin in cazul meu) foarte rar s-a pus problema acelui curent. Ce face, de ce e acolo s.a.m.d au ramas cu semne de intrebare pentru mine. Am reusit sa fac un montaj mai bun, cu o legatura in serie a cate doua leduri + o rezistenta de ~100 ohm reusind sa ajung la un curent de 10mA (din pacate nu am rezistoare mai mici) M-am lamurit cum stau lucrurile si cum sa interpretez datele de pe o sursa de tensiune. Va multumesc inca odata pentru raspunsuri ! Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 29, 2016 Partajează Postat Martie 29, 2016 Incepator in ceea ce priveste practica, cu teoria stau relativ bine. In teorie (cel putin in cazul meu) foarte rar s-a pus problema acelui curent. Ce face, de ce e acolo s.a.m.d au ramas cu semne de intrebare pentru mine. Am reusit sa fac un montaj mai bun, cu o legatura in serie a cate doua leduri + o rezistenta de ~100 ohm reusind sa ajung la un curent de 10mA (din pacate nu am rezistoare mai mici) M-am lamurit cum stau lucrurile si cum sa interpretez datele de pe o sursa de tensiune. Va multumesc inca odata pentru raspunsuri ! Ia si mai invata si ceva teorie ca se pare ca nu ai auzit de punerea in paralel a rezistorilor............(ca sa obtii rezistente mai mici) Link spre comentariu
Vizitator moustache Postat Martie 30, 2016 Partajează Postat Martie 30, 2016 Am auzit, dar nu m-am gandit la asta. Merci ! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum