Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Curiozitate

Vizitator

Postări Recomandate

Hai Marian ca eu am facut asta de plictiseala, voi ati luat-o prea in serios si ati gandit prea adanc!...

Dar a fost o chestie educationala din punctul meu de vedere ( si sunt destul de sigur ca nu sunt sigurul ), si ma bucur si totodata va multumesc pentru initiativa si explicatie.

Ce-i drept eu n-am vazut padurea de copaci :rade:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 37
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca o sa am timp azi o sa testez practic tensiunea de strapungere BE la polarizare inversa pentru 2N5551 si cateva BC-uri si voi reveni atunci cu rezultatele.

Am testat doar pentru 2N5551 si am gasit o tensiune variind intre -9,65 si -9,75V pentru o plaja de curent intre 100uA si 2,31mA. Apoi am dorit sa vad la ce curent se distruge, am mers pana la 54mA si nu s-a ars deoarece l-am verificat apoi, insa se incalzise destul de tare, si in cateva secunde ar fi cedat cu siguranta.

Link spre comentariu

@Marian: Daca ati fi verificat si zgomotul tranzistoarelor, înainte si dupa polarizarea inversa a jonctiunilor BE, ati fi observat ceva interesant. Le creste f. mult zgomotul, mai ales componenta 1/f.

Foarte interesant, vrei sa detaliezi ? Ma intereseaza treaba asta atat teoretic cat si practic pentru ca la un amplificator am uitat sa conectez masa de semnal si i-am dat drumul asa. Au sarit sigurantele, finalii salvati fara nicio problema. La o masuratoare sumara cativa tranzistori pe semnal mic pareau ok dar la o analiza FFT a amplificatorului am observat o crestere cu circa 20dB a zgomotului. Erau tranzistorii care-si "pierdusera" masa din vina mea, cei conectati la masa lipsa.

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

Am observat fenomenul întâmplator în timp ce selectam tranzistoare pentru zgomot mic (acustic si cu osciloscopul). Pentru comparatie mi-am facut un generator de zgomot cu o jonctiune BE polarizata invers si schimbând tranzistoarele dintr-o parte într-alta am observat ca li se deterioreaza performantele de zgomot daca au fost utilizate cu jonctiunea BE în regim de avalansa. Stiam ca temperatura mare poate afecta permanent performantele de zgomot dar efectul tensiunii inverse a fost ceva nou pentru mine. Am încercat sa aflu explicatia la scoala (asta s-a întâmplat cu 30 de ani în urma) si se pare ca se produc defectiuni în cristalul semiconductor din cauza câmpului intens.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări