Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor punte mediana transformator

Vizitator Cristian Barbu

Postări Recomandate

Vizitator Cristian Barbu

Salut,

Se intampla un fenomen care mie mi se pare ciudat pentru ca nu il inteleg cu un transformator. Ideea este urmatoarea : este specificat ca are 2x30V in secundar, dar fara punte mediana, si eu doresc sa ii fac punte. In mod normal, stiu ca leg doua fire care au diferenta de potential 0 intre ele si aia e. Dar la acest traf nu se intampla asa. Iata masuratorile inainte sa leg :

4 fire -> albastru1-alb1-albastru2-alb2

Intre albastru1 si alb1 am evident 30 V, la fel si intre albastru2 si alb2. Intre albastre am 0V si nici continuitate, intre albe am 0V si nici continuitate.

Problema : intre albastru1 si alb2 si intre albastru2 si alb1 am tot 30V !!! Desi este evident ca sunt 2 bobine diferite, fara nici o legatura.

Spuneti-mi va rog cum este posibil asa ceva , si ce fire trebuie sa leg (daca se poate face ) pentru puntea mediana.

Multumesc !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Te cam contrazici!

Legi alb2 cu albastru2. Masori tensiunea între alb1 și albastru1 de 60V? (De preferat cu o sarcină un bec de 230V/15-20W).

Da! E bine! Alb2 și albastru2 vor fi mediana.

Nu! Legi alb1 cu albastru2 și măsori între alb2 și albastru1 60V. Acum alb1 și albastru2 vor fi mediana.

Să nu legi alb1 cu albastru1 și nici alb2 cu albastru2.

Editat de Mircel
Link spre comentariu
Vizitator Cristian Barbu

Cred ca prima oara vrei sa spui alb2 cu albastru 1 nu ? Alb2 si albastru2 sunt aceeasi bobina, dak le leg intre ele iau foc

Totusi, asta nu explica de ce am diferenta de potential intre doua terminale cu rezistenta infinit intre ele

Editat de Cristian Barbu
Link spre comentariu

Iti arata tensiune intre cele 2 infasurari, deoarece intre spirele lor este o capacitate, tu masori cu multimetru digital, care are Ri foarte mare. Multimetrul poate masura aceasta tensiune, care apare datorita unui curent capacitiv, fff mic.

Legi bobinele astfel:

1-alb1 cu albastru2 (mediana)-daca intre cele ramase ai 60V este OK, le-ai inseriat bine. Daca ai "0" sunt in antifaza, dar cele 2 bobine sunt egale ca nr. spire (dau ac. tensiune)-faci legatura ca la pct. 2;

2-alb1 cu alb2

Editat de vera
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări