edy_wheazel Postat Martie 28, 2016 Partajează Postat Martie 28, 2016 Salutari, De curand am inceput constructia unui amplificator de chitara. Schema este/va fi realizata cu lampi sovietice 6H2P-EV (preamp) si 6P14P-K (final). Etajul final este bazat pe schema amplificatorului Orange Dark Terror: Am inceput realizarea cu etajul final, semnalul intra in C20 printr-un potentiometru de volum de 1M. Diferentele dintre etajul final si varianta mea sunt nesemnificative: transformatorul este supradimensionat (nu ma pot hotara ce preamp sa folosesc si cate canale), livreaza 240V/200mA si 6.3V/5A pt. filamente. Condensatorul C20 este format dintr-o baterie de 2 condensatori de 150uF/450V in paralel. Rezistentele anodice sunt cam overkill la putere (5W). Ma gandesc sa adaug si un reglaj de "Presence" cu un cond. de 100nF in serie cu un pot. de 4K7 ce vin la masa, legate in paralel cu R38 (347Hz +3dB). Pentru realizare am folosit o placa de teste corodata fata-verso (turret-ele de la chinezi le voi folosi la un proiect viitor, mai dureaza pana le primesc). Pe verso am un conductor sanatos drept masa, la care merg conexiunile de sus (pozitia 4, 8 etc...). Carcasa nu am comandat-o deoarece inca nu stiu ce dimensiuni va avea, am realizat finalul pe o placa de "teste": Etajul final a fost testat si functioneaza. Este mai zgomotos deoarece nu am folosit cablu ecranat la intrare, de asemenea dl. Viorel mi-a sugerat sa leg un capat al filamentului la masa. Am atasat un mic filmulet, insa nu e cel mai reusit: boxa este orientata in diagonala fata de camera si cantam intr-o pozitie incomoda (oricum nu-s chitarist). Chitara intra direct in amp in prima parte, in a doua printr-o pedala de distors. https://www.facebook.com/circuitartisan/videos/614566058697724/ Urmeaza sa fac canalele de preamp, in prima faza voi realiza un canal "clasic" de clean cu o lampa pe care o sa-l "murdaresc" cu inca o lampa. Controlul de ton va fi comun (reglajele de Gain si Volum separate). De asemenea, va mai fi un canal pt. metale grele si foarte grele, cel mai probabil baza pe canalul cu aceeasi utilizare a amplificatorului Peavey 6505. Comutarea dintre canale se va face cu relee comandate de un Atmega8 care va stii si MIDI pt. comanda externa. Nici una din variantele astea nu-i batuta in cuie, voi experimenta pe masura ce progresez. Deocandata atat, daca sunteti interesati va tin la curent. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Martie 28, 2016 Partajează Postat Martie 28, 2016 (editat) Presence ,mai bine pe R30!1microF cu 5K,sau poti tatona valoarea condensatorului cum doreste muschiul tau. Editat Martie 28, 2016 de viobio Link spre comentariu
feri.visky Postat Martie 28, 2016 Partajează Postat Martie 28, 2016 Frumos proiect... Link spre comentariu
edy_wheazel Postat Mai 21, 2016 Autor Partajează Postat Mai 21, 2016 Mai am de strans cateva maruntisuri (si de terminat proiectele actuale) dupa care ii vine randu'. Link spre comentariu
edy_wheazel Postat Mai 27, 2016 Autor Partajează Postat Mai 27, 2016 Incet, incet... Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 27, 2016 Partajează Postat Mai 27, 2016 Frumos, esti atent la detalii si ordonat, asa trebuie construit un amplificator, felicitari ! Link spre comentariu
edy_wheazel Postat Mai 27, 2016 Autor Partajează Postat Mai 27, 2016 Frumos, esti atent la detalii si ordonat, asa trebuie construit un amplificator, felicitari ! Multumesc! Greul insa acum incepe, daca planul de masa nu este realizat corect (sau alte elemente) o sa am o sirena frumoasa cu tuburi, nu de alta da' amplificatorul are gain mare. Componentele vor fi lipite pe o placa de sticlotextolit cu turete, inca ii in stadiul de proiectare. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 27, 2016 Partajează Postat Mai 27, 2016 Multumesc! Greul insa acum incepe, daca planul de masa nu este realizat corect (sau alte elemente) o sa am o sirena frumoasa cu tuburi, nu de alta da' amplificatorul are gain mare. Componentele vor fi lipite pe o placa de sticlotextolit cu turete, inca ii in stadiul de proiectare. Nu conteaza prea mult amplificarea ridicata daca reusesti o ordonare corecta a alimentarii etajelor incepind cu torsadarea firelor de filament si anularea rezidurilor de zgomot prin metodele clasice adica potentiometre de echilibrare sau bobinaj bifilar Link spre comentariu
VAX Postat Noiembrie 26, 2016 Partajează Postat Noiembrie 26, 2016 Este o moda lansata ca sa reziste productia de tuburi electronice, care inca sunt necesare pentru aplicatii speciale si militare. Se pot obtine performante similare si cu tranzistoare, daca etajul final lucreaza in clasa A (fara distorsiuni de racordare). Eventual se pot folosi finale in push-pull (tot clasa A), pentru a se evita saturarea miezului magnetic al transformatorului de iesire prin curentul de mers in gol. Si trebuie sa se sorteze tranzistoarele finale pentru zgomot mic. Trebuie sa se prevada si reactie negativa locala, pentru liniarizarea caracteristicii elementului amplificator. Si eu sunt adeptul tuburilor electronice, dar numai in unele domenii (finale RF, etaje de intrare RF cu zgomot mic si intermodulatii reduse, aplicatii speciale - amplificatoare electrometrice, etc). In audio prefer schemele simple (2-3 W) cu o pentoda in final, daca realizarea este pe lampi. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Noiembrie 26, 2016 Partajează Postat Noiembrie 26, 2016 (editat) Dl VAX ,de ce cam toati chitaristii grei cinta pe ampuri cu tuburi si nu pe SS ?Vad ca va pricepeti si la ampuri pentru chitare,pe linga marketingul lanturilor de supermarketuri,livezi de pe dealurile transilvane,cresterea mustelor intre geamuri,etc,etc,etc,ma mir ca nu ati ajuns cosmonaut. Editat Noiembrie 26, 2016 de viobio Link spre comentariu
edy_wheazel Postat Noiembrie 26, 2016 Autor Partajează Postat Noiembrie 26, 2016 (editat) Sunetul unui Orange Dark Terror este greu de replicat cu semiconductori (sunt cel putin 5 elemente greu de emulat de un SS pentru a suna "ca lampa"). Pe de alta parte amplificatoarele de instrument sunt diferite de cele de auditie. Edit: ce imi place mie la amp-urile de chitara pe lampi (pe langa sound) este tehnologia de constructie. Editat Noiembrie 26, 2016 de edy_wheazel Link spre comentariu
romicap Postat Noiembrie 26, 2016 Partajează Postat Noiembrie 26, 2016 (editat) Sunetul unui Orange Dark Terror este greu de replicat cu semiconductori (sunt cel putin 5 elemente greu de emulat de un SS pentru a suna "ca lampa"). Pe de alta parte amplificatoarele de instrument sunt diferite de cele de auditie. Edit: ce imi place mie la amp-urile de chitara pe lampi (pe langa sound) este tehnologia de constructie. Nu te stresa , esti pe drumul cel bun... niciodata siliciul nu a sunat si nu va suna precum lampile , nu numai la instrumente ci si in HI- FI . Bunicul avea o vorba ,,, mananci putin , muncesti putin ,, asa si cu semiconductoarele verso tuburi ! Editat Noiembrie 26, 2016 de romicap Link spre comentariu
simson Postat Noiembrie 26, 2016 Partajează Postat Noiembrie 26, 2016 Ma scuzati ca intreb, dar ce tangenta are titlul topic cu amplificatorul ? Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Noiembrie 26, 2016 Partajează Postat Noiembrie 26, 2016 Ma scuzati ca intreb, dar ce tangenta are titlul topic cu amplificatorul ?Asa a botezat Edy amplificatorul lui ,Portocala Sovietica "Ampurile Orange sunt portocalii, "sovietica" pentru ca este construif cu tuburi rusesti. Link spre comentariu
simson Postat Noiembrie 26, 2016 Partajează Postat Noiembrie 26, 2016 Aam inteles...si atunci ,,Jurnalul" ar fi postari cu etapele de avans in realizare,presupun. Multumesc. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum