pop_ady44 Postat Martie 28, 2016 Partajează Postat Martie 28, 2016 (editat) Am avut si eu curiozitatea ,de a afla ce este cu acele colorituri in tuburii. In consecinta am intrebat la un depanator de la mine din zona care de cand avea 14 ani se afla intre aparate radio/tv ,are 94 ani ,si era cel mai renumit in ani sai de glorie ..(dar cu semiconductori si-o cam prins urechile vorba dansului) El spunea ca sunt ceva ,marcaje de lot sau dupa caz serie an .(nimic special sau aparte .) Editat Martie 28, 2016 de pop_ady44 Link spre comentariu
feri.visky Postat Martie 28, 2016 Partajează Postat Martie 28, 2016 Dat fiind faptul că balonul tubului era lipit de soclu (mai apoi vidat) înseamnă că vopsirea era făcută fie în masă, fie cu o vopsea specială care nu se decolora la temperatura de topire a sticlei. Nu ştiu care e funcţia acelei dungi interioare... Link spre comentariu
vera Postat Martie 28, 2016 Partajează Postat Martie 28, 2016 Acea vopsea, indiferent de culoare, trebuie sa aiba coloranti organici. Acestia, daca imi aduc bine aminte, sunt oxizi ai diferitelor metale.Geterul "absoarbe", inclusiv moleculele de aer din partile metalice ale tubului. Nu inteleg de ce ar fi suprasolicitat geterul (aerul din acea vopsea), doar de amorul artei.Asa cum sunt scrise alte informatii pe tub, tot asa se putea trece inca una. Link spre comentariu
danpin Postat Martie 28, 2016 Partajează Postat Martie 28, 2016 ...... coloranti organici. Acestia, daca imi aduc bine aminte, sunt oxizi ai diferitelor metale. https://chemistrywork.wordpress.com/2012/06/10/coloranti-naturali-si-sintetici-vopselele/ "Primii coloranți organici utilizați , au fost produse naturale de origine vegetalã și numai în micã mãsurã de origine animalã." Oxizii diferitelor metale nu sunt compusi organici.... din cat imi mai amintesc din chimia invatata la scoala.... Link spre comentariu
vera Postat Martie 29, 2016 Partajează Postat Martie 29, 2016 @danpin, ai perfecta dreptate. Am vrut sa scriu anorganici, acestia fiind rezistenti la temperatura. Link spre comentariu
feri.visky Postat Aprilie 10, 2016 Partajează Postat Aprilie 10, 2016 ... tot nu ştim ce rol are... Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 10, 2016 Partajează Postat Aprilie 10, 2016 Am doua tuburi PL504 cu aceasata banda verde, teoretic ar trebui sa fie un fel de inel de garda pentru descarcari electrostatice insa nu se vede nicio legatura la vreun pin al tubului sau poate este o spira in scurtcrcuit, alte idei ? Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 12, 2016 Partajează Postat Aprilie 12, 2016 EL/PL500-504 aveau un inel din argint depus chimic în exterior, se strîngea pe el inelul de gardă legat la masă, probabil ca descărcările să nu ajungă la soclu. Şi PL36 TFK cu baza disc la fel http://www.radiomuseum.org/images/tubephoto_klein/pl36_13.jpg Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum