Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tub vopsit pe interior

Patefon

Postări Recomandate

Salutare,

Azi prin targul de vechituri am gasit o curiozitate. Un tub PL504 de provenienta Haltron cu fustita. Are o banda lata de maclavais pe interiorul balonului.

Posted Image

Posted Image

De curiozitate l-am salvat.

Stie cineva ce e vopseaua respectiva si la ce foloseste?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• vera

4

• zal

3

• feri.visky

2

• Patefon

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Stiu ca aveau o banda, pe exterior, depunere metalica, pe care venea un colier metalic, dus la masa. Nu am vazut cu vopsea, pe interior.

Editat de vera
Link spre comentariu

Posibil: arc suppressor. Sau capcana pt. curenti de fuga pe suprafata interioara a balonului. Sau doar perdea ;-)

Editat de franzm
Link spre comentariu

Colierul nu era pt. sustinerea tubului. Acest rol era indeplinit de niste tije, care impiedicau PL500 si PY88 sa iasa din soclu (din bachelita, in forma de T, care erau legate de sasiu cu un arc).Acea depunere metalica de pe tub (pe care venea un colier metalic, dus la masa), cred ca uniformiza campul electric, in zona in care se facea legatura cu pinii exteriori (aici existau niste capete mici, lasate in "aer"), pt. a impiedica eventualele descarcari in tub.

Editat de vera
Link spre comentariu
Am cercetat un pic sa vad ce gasesc despre asta in documentatiile nemtesti. Am gasit niste informatii despre marcarea tuburilor folosind culori diferite, asta se facea in cazul tuburilor speciale (tuburi cu darata mare de viata / tuburi pentru aplicatii militare). La aceste tuburi speciale durata de viata specificata este de 10.000 ore.

Conform informatiilor ce am gasit, marcarea tuburilor speciale se realiza in unele cazuri prin inversarea numerelor si a literelor de pe tub (din ECC88 se facea E88CC in cazul tuburilor speciale), iar in alte cazuri prin marcarea folosind culori diferite la seriile diferite de tuburi. De exemplu compania Valvo producea diferite serii de tuburi, seria rosie, seria albastra, etc., tuburile din fiecare serie avand caracteristici speciale diferite. La tuburile Valvo de exemplu diferenta de culoare era vizibila la logo si la modelul inscris pe tub.

In cazul tuburilor Valvo, culoarea rosie reprezenta tuburile destinate pentru sisteme industriale si comerciale, culoarea verde reprezenta tuburile destinate pentru sisteme de calcul, culoarea galbena reprezenta tuburile destinate pentru sisteme de telecomunicatii, iar culoarea albastra reprezenta tuburile destinate pentru aparate folosite in domeniul aerian si maritim (vezi imaginea atasata).

Nu stiu insa daca si in cazul tubului de mai sus este vorba de asa ceva sau daca vopseaua respectiva este cu alt scop. De la Haltron nu am reusit sa gasesc un datasheet sau un catalog in care sa fie specificat asa ceva. Poate ca in cazul acestui tub culoarea reprezinta ceea ce a scris colegul Victor mai sus.

post-197530-0-60268800-1459117691_thumb.jpg

Link spre comentariu

De fapt, nu reprezintă nimic, e o aroganţă a producătorului de atunci, la fel cum Arcturus făcea lămpi în sticlă albastră, sau cum EF91 la unii producători avea o bandă tot albastră pe sticlă. Să nu confundăm culorile înscrisurilor cu alte ornamente. Firme care au scris cu culori diferite: Valvo, GE, Sylvania, Philips, Raytheon, etc.

Link spre comentariu

Banda interioara colorata nu are rol functional. Indica producatorul si nu poate fi stearsa. Nu este un tub special. Alte tuburi sunt acoperite pe interior cu grafit sau pe exterior cu vopsea conductoare pentru ecranare.Tuburile profesionale (speciale) au idicative "inversate" proprii, fara nici o legatura cu tuburile ordinare cu aceleasi cifre. De exemplu EF83 este de putere mica si cu panta variabila, iar E83F este cu panta fixa, cu curent de filament mai mare si de putere mai mare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări