cavit Postat Martie 26, 2016 Partajează Postat Martie 26, 2016 Acumulatorii plumb acid se cordeaza daca sunt supraincarcati si se sulfateaza daca sunt subincarcati, regimul de float le mentine incarcate fara a le supraincarca. In ceeace priveste rezistenta le coroziune cele cu placi tubulare dureaza mai mult in ordinea placi tubulare cu gel si placi tubulare cu lichid. Gelul impiedica in principiu migrarea plumbului din placa pozitiva pe placa negativa si intirzie corodarea placilor pozitive. Cele cu placi pastate se corodeaza mai repede chiar si cele cu gel deoarece placile astea au gratarul expus, si pasta nu presata puternic ca la tubulare. Tipul de aliaj din gratarul placii pozitive dicteaza consumul de apa dar si stabilitatea placii, cele cu aliaj Pb-Sb-Se sunt mai stabile, pasta adera mai bine si nu se formeaza straturi compacte de sulfat de plumb de intre gratar si pasta, dar au consum mare de apa si nu pot fi construite decat in varianta cu electrolit lichid si sunt 2 tipuri cu placi tubulare si placi pastate. Se pot desulfata cu impulsuri chiar daca au stat descarcate mult timp. Aliajul Pb-Ca-Sn are un consum mic de apa si pot fi construite atit in varianta cu gel cat si AGM, cele cu gel sunt la rindul lor cu placi tubulare si placi pastate, agm nu pot fi decat cu placi pastate. Placile astea sufera o sulfatare rebela care nu poate fi eliminata nici cu impulsuri in caz ca stau mult timp descarcate. Experienta arata ca cele cu Pb-Sb-Se sufera mai degraba coroziune cand sunt ciclate, iar cele Pb-Ca-Sn mai degraba sulfatare mai ales cele cu placi pastate cu gel. Agm performeaza mai bine ca placile pastate cu gel dar mai prost ca placile tubulare cu gel. Intrebarea este asta: pentru fiecare tip de placi si de aliaj ce proces predomina in regim float coroziune sau sulfatare? Link spre comentariu
cavit Postat Aprilie 10, 2016 Autor Partajează Postat Aprilie 10, 2016 Am gasit cate ceva despre asta: Behavior of VRLA Cells on Long Term Float - Philadelphia ... www.phlsci.com/support/CatPaper96.02.pdf a proposed float current estimation technique - Battconwww.battcon.com/.../floydpaper2002.pdf Link spre comentariu
cavit Postat Aprilie 11, 2016 Autor Partajează Postat Aprilie 11, 2016 (editat) Iata un alt articol intersant despre diferentele de polarizare ala placilor la diferitele tipuri de baterii si riscul de a se sulfata in float Understanding the real differences between GEL and AGM ... www.battcon.com/.../ruschpaper2007.pdf Am folosit in timp si agm si gel si flooded. cel mai multumit am fost si sunt de flooded tubular. Cele cu gel pareau sa performeze mai prost decat cele agm nu am avut totusi de calitate rezonabila sa am un termen de comparatie. am avut agm cateva nsb 100 astea erau de calitae dar la mine au ajuns deja vechi unele erau corodate complet cateva mai functioneaza si azi. au mai trait caa 2 ani in float dar dupa ce le-am adaugat apa si am incarcat cu impulsuri pentru desufatare. Am facut desulfatarea cum stiam eu demult le,am umplut cu apa pana sus apoi le-am incarcat incet in impulsuri cateva zile si am scos excesul de apa. la agm asta adus la scaderea densitatatii electrolitului dar nu cu mult densitatea cu apa cu tot afost la final de1,24 in loc de 1,30 la cat se fac ele, am lasat-o asa, a mai scazut capacitatea, dar nu drastic a ramas caa 90 ah la 24h din 100 la 8h. cele cu gel au fost de prosta calitate chinezesti de 120ah au performat caa 2 ani dupa care a fost necasara inlocuirea totusi desi capacitatea a scazut drastic la 30 ah rezisstenta interna nu a cresut prea mult dela 5 la 8 miliohm si dadeau curent bun daca erau incaracate complet. Banuiesc ca s-au sulafatat cumva caci cele corodate nu dau curent deloc la fel si cele uscate. Problema e ca nu am stiut ca sunt cu gel pana nu am scos dopurile, am primit instructiuni de agm. am observat un comportament ciudat, daca setam incarcarea la 14,2v aveau o capacitate mai mare decat daca o setam la 14,4v, asta pe sistemul PV timpul de incaracare fiind cam acelasi in ambele cazuri. Pe masura ce performanta s-a deteriorat in timp am instalat un circuit cu impulsuri atit la incaracare cat si descarcare, permanent, performanta s-a ameliorat ceva vreme dupa care a intrat in declin. am observat ca unele se descarcau mai repede si am instalat ulterior un circuit de egalizare activa acela cu traful cu infasurari identice cuplate. Pentru scurt timp performanta s-a imbunatatit, dupa care a a intrat iar in declin. Chiar cu putin timp inaite de a le inlocui se comportau tot asa cu incarcarea la 14,2 si la 14,4 Cam in perioada aia le-am scos dopurile si am vazut ca sunt cu gel. Le am inlocuit cu tubular flooded. Le am pus la incarcat toate in paralel in regim de float cu impulsuri asa sunt si acum, pare totusi ca cumva sunt sulfatate desi la 14,4 ar fi trebuit mai degraba sa se corodeze sau sa se usuce, la incarcare luau un curent cam dublu de cel estimat in float in unul din articole, pentru conditiile de tensiune si temperatura date, acest curent scade lent in timp si acum. Bateriile au stat in beci si nu au indurat temperaturi mai mari de23 grade si mai mici de 7 grade. Oricum calitatea lor a fost din start indoielnica totusi au functinat caa 500 cicluri intre 20 si 50% DOD. Ar fi interesant un test de descarcare dupa cateva luni in float. Editat Aprilie 11, 2016 de cavit Link spre comentariu
Ali G Postat Aprilie 11, 2016 Partajează Postat Aprilie 11, 2016 Ce faci domnule,vorbesti singur? Link spre comentariu
rinaldoparaipan Postat Aprilie 11, 2016 Partajează Postat Aprilie 11, 2016 @cavit, informatiile furnizate de tine sunt foarte pretioase si la obiect, dar lasa si pe altii sa mai posteze. Este forum, nu blog. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum