Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum se încarcă celulele de acumulator LiIon ?

Vizitator Jorda Radu

Postări Recomandate

@dorian70-sper ca nu ati facut cele mai de sus cu un acumulator Li-Ion lipsit de electronica interna...aproape sigur nu, ca trebuia sa tastati cu altceva decat mainile(...), dar poate o poza si un model cu acel acumulator ne-ar lamuri...

Daca este totusi un acumulator de smartphone (fiindca la 200mAh sigur nu e de Nokia 5510, ha,ha) acesta are electronica inclusa, protectie la supraincarcare si scurcircuit pe iesire, protectie la supraincalzire.

Da, are electronica interna, trebuie incarcat de la sursa care ofera FIX 5V + un rezistor serie de 3,3ohmi.

Link spre comentariu

Acumulatorii de mobile au încorporat un circuit de protecție contra supraîncărcării, descărcării exagerate (sub circa 3V decuplează) și scurtcircuitului. A treia bornă este pentru supravegherea temperaturii de către circuitul de încărcare al telefonului și pentru identificarea tipului de acumulator.Dacă acumulatorul nu e folosit în telefon, acea bornă nu se folosește. Dacă se încarcă cu limitare adecvată de curent (rezistență sau un bec cu incandescență corespunzător) nu e chiar obligatoriu să fie FIX 5V. Am acumulatori pe care-i încarc de ani de zile cu 6-9V dar cu limitarea curentului la circa 3-400mA. Acumulatorii de capacitate mai mare (smartphone, tabletă) se pot încărca cu până la 500mA. Un curent mai mic nu le face rău, dar încărcarea durează prea mult.

Trebuie să aveți în vedere că există și telefoane sau dispozitive ale căror acumulatori nu posedă circuit de protecție inclus. Aceia nu se pot încărca în siguranță decât prin supravegherea strictă a tensiunii de încărcare.Asta se poate face cu circuite specializate ce furnizează un curent constant și decuplează încărcarea la 4,2V maximum.

Link spre comentariu

Mulţumesc @Spitfire şi @validae, foarte bune precizările.

Acum am înţeles despre ce-i vorba. Oricum mai citisem eu pe ici, pe colo, se vede lucru că nu suficient sau... unde trebuie, misterul era cu decuplarea la pragul de sus la încărcare şi pragul de jos la descărcare.

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Buna seara tuturor! N-am mai vrut sa deschid alt topic nou pe acest subiect asa ca am decis sa postez aici.

Dispun de foarte multi acumulatori Litiu Ion de tip 18650(Panasonic si Sony) din care as vrea sa fac niste pack-uri pentru niste automodele care sunt momentan dotate cu acumulatori NiMh.

Problema mea:incarcarea lor!

As putea sa le incarc individual dar nu este o solutie practica asa ca am cautat alte variante prin care as putea sa incarc mai multe celule odata.Cautarea m-a dus la acest Link

ce contine o schema care se presupune ca poate incarca doua celule inseriate,fara probleme.

Intrebarea mea este urmatoarea: daca merge sa incarc doua celule in serie...nu pot incarca si doua celule legate in paralel inseriate cu alte doua celule legate in paralel?

Link spre comentariu

Nu se presupune că le poate încărca fără probleme , ci doar că le poate încărca .

Nicio schemă de încărcare LiIon care nu are circuit de echilibrare nu e corectă .

Mai mult , schema din link presupune că stai cu ochii pe LED și oprești când s-a terminat încărcarea , nu deconectează automat . Sunt celule care suportă să stea timp nedeterminat cu 4.2V la borne dar multe nu .

Între timp a postat colegul @QQme . Se aplică la ce am spus și cu atât mai mult se aplică la legarea în paralel , unde n-ai absolut niciun control dacă celulele nu sunt garantat identice .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Acumulatorii cu litiu vechi au rezistenta interna crescuta si pot fi folositi doar la consumatori de curent maxim mai mic decat cel al consumatorului original. Cand sunt mai multi, trebuie sortati. Se incarca toti pana la cca. 4 V, dupa cateva ore se masoara si se scrie tensiunea pe fiecare, apoi se lasa o saptamana - doua. Cei care au tensiunea mai mica, prezinta autodescarcare. Acestia nu se pot lega in serie cu cei buni si trebuie sa fie eliminati. Rezistenta interna se verifica prin masurarea scaderii de tensiune cand elementul se pune pe o sarcina de 1 ohm. Cei la care scaderea tensiunii este mai mare de 0,5 V, se elimina. Capacitatea fiecarui element se verifica prin descarcare pe aceeasi sarcina in acelasi interval de timp. Elementele care se vor lega in serie trebuie sa aiba aceeasi scadere a tensiunii in gol. O baterie se realizeaza legand in serie si/sau in paralel elemente sortate si incarcate la aceeasi tensiune in gol (la fel de incarcate). O asemenea baterie poate fi incarcata "dintr-o bucata" de mai multe zeci de ori fara probleme.

Link spre comentariu

Am inteles,deci raman la incarcare individuala sau sortare.Va multumesc pentru raspuns!Treaba cu sortatul se aplica si la celule NIMH inseriate si incarcate ca un tot unitar sau aici nu sunt probleme?

Link spre comentariu

Am sortat acumulatorii,i-am ales pe cei buni si am facut pack-uri de cate 2 acumulatori inseriati.Am un incarcator alimentat de la USB cu 5V ce poate reincarca cate 2 acumulatori de 3,7v in acelasi timp dar nu este ce doresc eu.Imi trebuie un incarcatori care sa incarce un pack de acumulatori litiu de 7,2V fara probleme.Nu trebuie sa fie neaparat pack-urile facute de mine,pot cumpara unul de pe internet ca sa fiu sigur ca sunt perfect sortati .Ma puteti ajuta cu o schema eficienta,de preferat cu o incarcare rapida?

Editat de DIYWorks
Link spre comentariu
Vizitator Adr1an

Nu doresc incarcator comercial,daca se poate o schema de incarcator li-ion cu balancer macar pentru 2s

La un moment dat mi-am pus si eu problema asta (pentru niste pack-uri pentru modelism). Mai mult de distractie, nefiind electonist as fi copiat un cablaj dupa care sa lipesc componentele ma pricepeam. Problema este costul componentelor, la final o sa dai pe un charger extrem de simplu mai mult decat pe unul full deature si relativ decent cumparat de la chinezi. Cand spun costul componentelor ma refer inclusiv la cutie, butoane, mufe samd.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări