Vizitator Jorda Radu Postat Martie 25, 2016 Partajează Postat Martie 25, 2016 As dori sa stiu cum as putea sa incarc niste celule li ion de la un laptop mai vechi, fara sa le distrug, sunt 8 in numar, voltajul maxim stiu ca este de 12 volti in total dar nu mai tin minte cat aveau intensitatea maxima, deoarece nu scrie pe cutia lor dar estimez in jur de 8000mah. Moderator: În primul rând alege un titlu sugestiv topicului, nu ,,Ajutor, sunt începător!,, mai citește și Regulamentul.... am modificat eu titlul. Link spre comentariu
validae Postat Martie 25, 2016 Partajează Postat Martie 25, 2016 Păi dacă te uitai pe carcasa acumulatorului, se specifica acolo capacitatea în Ah, nu intensitatea.... Celulele acelea erau legate mixt (serie-paralel) și aveau o tensiune totală de 14,4V, dat fiind că un element are o tensiune de lucru de 3,6V. Dar ar trebui să vezi câți dintre acei elemenți mai sunt funcționali, măsoară-le tensiunea în gol prima dată. Dacă au mai puțin de 3V și au fost ținuți mult timp descărcați, e posibil să fie inutilizabili.Mai e și problema vechimii, acest tip de acumulator are o anumită durată de exploatare,care poate fi depășită de mult, ce intenționezi să alimentezi cu acei acumulatori ? Încărcarea acestor celule este foarte pretențioasă, trebuie supravegheată tensiunea pe fiecare element, la 4,2V maximum trebuie oprită încărcarea. Dacă ai observat, acumulatorul de laptop avea un circuit foarte complex de supraveghere și încărcare a acumulatorului, cu protecții la supratensiune sau supracurent de descărcare..... Cea mai simplă cale este de a le încărca separat, există încărcătoare dedicate pentru acumulatori tip 18650 (acesta este modelul celulei LiIon) care nu costă mult. Există și pe forum colegi care au la vânzare module ieftine care asigură încărcarea corectă a acestor acumulatori, vezi la Bazar. Link spre comentariu
Vizitator Jorda Radu Postat Martie 25, 2016 Partajează Postat Martie 25, 2016 Atunci cred ca pot abandona, am masurat bornele de la acumulator cand era gol, si nu imi arata nimic pe aparat, apoi am luat un incarcator de laptop de 12v, le-am lasat la incarcat 5 minute apoi cu multimetrul iar am masurat si tensiunea imi arata in jur de 11 volti, intentionam sa alimentez o boxa de 40 watti cu acel acumulator, si ma gandeam ca poate mai are niste sanse de supravietuire, l-am luat de la un laptop, care dupa aparente si componente, se vedea ca e vechi de cel putin 8 ani, deoarece un set nou de acumulatori si incarcator de aceleasi caracteristici e scump pentru un elev. cea ce ma intereseaza cel mai mult e daca exista un incarcator pentru celule li-ion care atunci cand is incarcate la maxim sa decupleze pentru a nu le distruge. Link spre comentariu
validae Postat Martie 25, 2016 Partajează Postat Martie 25, 2016 Păi am scris asta mai sus, cel mai simplu este să le încarci separat cu un modul dedicat, sau un încărcător dedicat celulelor LiIon 18650. Dar încărcarea unui șir de mai multe celule înseriate este mai delicată, se poate face un circuit care să decupleze la tensiunea maximă admisă per celulă, ai ceva experiență cât de mică în electronică ? Fiindcă chiar dacă o astfel de schemă nu e neapărat foarte complicată, necesită ceva experiență și aparatură pentru punerea la punct...http://danyk.cz/li-ion_en.html Link spre comentariu
Vizitator Jorda Radu Postat Martie 25, 2016 Partajează Postat Martie 25, 2016 Am putina, daca mi-o aratati, o sa-mi dau seama daca o pot birui sau nu, la scoala m-am inscris la profilul de "operator tehnica de calcul" si sunt clasa 11-a, am facut multe lucrari in laboratorul scolar, sper ca va spune ceva despre nivelul meu actual. Link spre comentariu
validae Postat Martie 25, 2016 Partajează Postat Martie 25, 2016 Am pus un link mai înainte....http://danyk.cz/li-ion_en.html se pare că nu ai citit cu atenție ce-am scris. Aș fi avut și ceva mai multe pretenții de la ortografie, pentru un elev de-o vârstă cu fiul meu. Un modul de încărcare pentru acumulatori litiu-ion arată cam așa: http://www.aliexpress.com/item/1pcs-5V-Mini-MICRO-USB-1A-TP4056-Lithium-Battery-Charging-Charger-Module-Worldwide-2425/32405356563.html iar un încărcător pentru o celulă 18650 cam așa:http://www.lanterneled.ro/incarcatoare/191-xtar-mc1-incarcator-acumulatori-li-ion-36-37v.html Link spre comentariu
MifTy Postat Martie 26, 2016 Partajează Postat Martie 26, 2016 Păi dacă te uitai pe carcasa acumulatorului, se specifica acolo capacitatea în Ah, nu intensitatea.... Celulele acelea erau legate mixt (serie-paralel) și aveau o tensiune totală de 14,4V, dat fiind că un element are o tensiune de lucru de 3,6V. Dar ar trebui să vezi câți dintre acei elemenți mai sunt funcționali, măsoară-le tensiunea în gol prima dată. Dacă au mai puțin de 3V și au fost ținuți mult timp descărcați, e posibil să fie inutilizabili.Mai e și problema vechimii, acest tip de acumulator are o anumită durată de exploatare,care poate fi depășită de mult, ce intenționezi să alimentezi cu acei acumulatori ? Încărcarea acestor celule este foarte pretențioasă, trebuie supravegheată tensiunea pe fiecare element, la 4,2V maximum trebuie oprită încărcarea. Dacă ai observat, acumulatorul de laptop avea un circuit foarte complex de supraveghere și încărcare a acumulatorului, cu protecții la supratensiune sau supracurent de descărcare..... Cea mai simplă cale este de a le încărca separat, există încărcătoare dedicate pentru acumulatori tip 18650 (acesta este modelul celulei LiIon) care nu costă mult. Există și pe forum colegi care au la vânzare module ieftine care asigură încărcarea corectă a acestor acumulatori, vezi la Bazar. eu ştiam că un element are 1.2 volţi, dacă chiar au 3.6 volţi, înseamnă că sunt, de fapt, 3 elemenţi înseriaţi intern... Link spre comentariu
validae Postat Martie 26, 2016 Partajează Postat Martie 26, 2016 Este vorba de elemenți LiIon de laptop, aceia sunt întotdeauna de 3,6V. Sunt 8 bucăți legate patru în serie, două serii în paralel. Deci mixt, pentru curent dublu față de un singur grup de 4. A specificat inițial o tensiune de 12V, dar nu prea văd cum ar ieși așa, nici cu 8 elemenți NiMh de 1,2V înseriați nu scoate 12V. Dacă dădea modelul de laptop de unde proveneau, găseam informații. Oricum, acumulatorii LiIon au 3,6V per celulă, oricum ai da-o... Link spre comentariu
QQme Postat Martie 26, 2016 Partajează Postat Martie 26, 2016 Am mai facut niste sugestii(si sch.)lui Ombladon cauta topicuri cu incarc.Li-ion. Link spre comentariu
MifTy Postat Martie 26, 2016 Partajează Postat Martie 26, 2016 Este vorba de elemenți LiIon de laptop, aceia sunt întotdeauna de 3,6V. Sunt 8 bucăți legate patru în serie, două serii în paralel. Deci mixt, pentru curent dublu față de un singur grup de 4. A specificat inițial o tensiune de 12V, dar nu prea văd cum ar ieși așa, nici cu 8 elemenți NiMh de 1,2V înseriați nu scoate 12V. Dacă dădea modelul de laptop de unde proveneau, găseam informații. Oricum, acumulatorii LiIon au 3,6V per celulă, oricum ai da-o... nu m-am prea omorât cu subiectul ăsta, mai ales că atunci când am avut de-a face zilnic cu încarcat acumulatoare Li-Io nu existau decât la nasa, probabil, şi când am avut de-a face zilnic cu leptoace şi aveam probleme cu acumulatorul, pur şi simplu îl schimbam şi gata. tensiunea "pe celulă", e dubioasă, oricum ai da-o şi ai lua-o: aş băga mâna în foc că e vorba de "cutiuţe" (indiferent forma) sigilate/ermetizate/turnate, în care se află, realmente 3 celule înseriate. mai ales că iese tensiunea exact: 3 x 1.2 = 3.6.că după aia celulele astea încep să fie puse în serie/paralel în carcasa aia numită în mod generic "bateria laptopului", asta e altceva. până şi bateriile alea dubioase, de 12 volţi "de telecomandă", cică, la dimensiunile pe care le au sugerează că au 10 celule de 1.2 în interior, celule de mărimea unei baterii de ceas comune, gen AG10 sau AG13... Link spre comentariu
validae Postat Martie 26, 2016 Partajează Postat Martie 26, 2016 Este vorba de elemente Li-Ion de 3,6V tip 18650 ca în imaginea de mai jos. Să nu confundăm totuși elemenți Li-Ion (3,6V) cu elemenți NiMh (1,2V).....Probabil că inițiatorul ne-a lăsat să ne contrazicem pe aici, că nu mai dă semne de interes... Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 26, 2016 Partajează Postat Martie 26, 2016 http://batteryuniversity.com/learn/article/types_of_battery_cells Link spre comentariu
Vizitator Jorda Radu Postat Martie 26, 2016 Partajează Postat Martie 26, 2016 Va multumesc foarte mult de raspunsuri, nu, nu v-am lasat sa va certati, am avut treaba multa azi pe acasa, si nu, nu intentionam sa va las sa va certati sau mai rau, ci nu am putut raspunde, iar acum cateva minute tocmai am dat peste asta, https://www.youtube.com/watch?v=KoHtxZG7leQ si am mai facut cautari si mi-am dat seama ca mai bine cumpar un incarcator gata facut, eventual poate il mai modific, si mi-am rezolvat problema. Bateriile aratau candva, in cutia lor pe care de copil ce is, am facuto pe jumate bucati si am patrat doar scheletul ce tinea bateriile, arata c-am asa, v-as face o poza dar sunt la casa din sat iar bateriile cu cea mai ramas din carcasa sunt in oradea, http://prntscr.com/akcu9q , circuitul presupun ca e cel ce controleaza incarcarea, presupun ca avea senzori de temperatura, pentru ca avea doua chestii lipite de baterii, care, nu le mai am, dar circuitul e ok, bine inteles, am dezlipit firele pentru ca eu credeam initial ca, monitorizeaza doar temperatura asa ca l-am considerat nefolositor inainte, dar in rest e intact, are doua integrate pe ambele parti fiind alcatuit din doua placi de cablaj, am cautat numele integratelor pe internet si nu am gasit nimic asemanator cu ele. Link spre comentariu
validae Postat Martie 26, 2016 Partajează Postat Martie 26, 2016 Astfel de module de încărcare se găsesc și aici pe forum, la chinezi sunt mult mai ieftine, dar trebuie să plătești prin PayPal, aștepți câteva săptămâni apoi și pentru un elev e mai complicat... Link spre comentariu
dorian 70 Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 Întreb şi eu aici: Am luat din bazar 2 acumulatori, de telefon mobil, de cca 2.000mAh, mai mult ca să mă joc cu ei . După achiziţie aveau 3,6V pe bornele de + şi -. I-am pus, pe fiecare în parte, la încărcat, la un alimentator cu tensiunea reglabilă, în serie cu un bec de 3,5V-0,26A, urmărind în permanenţă atât luminozitatea beculeţului cât şi tensiunea la bornele acumulatorului. După mai multe ore, beculeţul s-a stins, deci acumulatorul nu mai vroia curent, iar tensiunea la borne era 4,2V. Apoi am pus acumulatorul la descărcat, tot pe beculeţe, care, însumate, consumau cca 900mA şi beculeţele au luminat cca 2 ore, până s-au stins, chiar dacă acumulatorul avea la borne aprox 3,5V. Acumulatorul este cu 3 borne, probabil una duce la un termistor pentru monitorizarea temperaturii... Are acumulatorul un circuit în capsulă, care nu permite nici încărcarea, nici descărcarea excesivă ? Termistorul este o măsură luată în plus pentru protecţie ? Oricum cei 2 acumulatori şi-au găsit locul într-o lanternă abandonată din cauza acumulatorului cu plumb-gel (6V-4Ah), şi a substituentului acestuia, care au avut o viaţă foarte scurtă, chiar dacă am dat o căruţă de bani pe ambii. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum