Marian Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 Acela este curentul la care s-a efectuat testul, nu un curent minim necesar, acela se poate estima din curba VI care din ce vad nu este afisata pentru acea dioda. PS: Dioda suporta maxim 0,5W, cu 5mA disipatia ar fi mai bine de 0,1W, mi se pare mult un regim minim impus de producator ca fiind mai bine de 20% din maximul acceptat... Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 (editat) I_zm=5mA iar I_zM=22,7mA. Daca curentul de polarizare iese din plaja asta ...adio stabilizare. Cu alte cuvinte PSF_ul iese de pe caracteristica de stabilizare. I_zm= curent polarizare minim I_zM= curent polarizare maxim. LE: Cu ce aparat s-au masurat tensiunile in diferential ?? Posibil ca impendantza de intrare mica a acestuia sa fi pus la masa tensiunea din emitoarele diferentialului. Daca erau -10V tensiune offset la iesire automat in baza lui Q108 se regasea aproximativ aceeasi valoare iar in emitor cu +0,6V mai putin. Daca zenerul era scos de pe caracteristica de stabilizare fiind insuficient polarizat cred ca real in emitoarele diferentzialului erau -10,6V. Folosind un aparat de masura cu impendantza de intrare mica rezultatul masuratorilor e posibil sa fi fost eronat. Editat Martie 27, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
petreelectronic Postat Martie 27, 2016 Autor Partajează Postat Martie 27, 2016 Da, intradevar erau arse ambele rezistente...drept urmare teoria mea cu intreruperea si nu arederea lui R144 cade. Am montat unele de 0,5W in locul celor de 0,25W. Daca nu se despica firul in patru, treaba ar fi fost incompleta. Inca o data multumesc. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 Der_doktor cate curbe VI de la zener ai vazut cu caracteristica perfect abrupta? Pai ca ce spui tu sa fie valabil, ar insemna ca dioda sa fie una de simulator... Si chiar de ar fi fost asa, repet, comportamentul nu se justifica, dioda aia nu face decat sa stabilizeze o tensiune in limite nu foarte precise, chiar daca ar fi scoasa din circuit, cei -0,5V masurati acolo pe condensator, nu se justifica decat daca si R244 ar fi intrerupta. Nu stiu cu ce s-a masurat insa pana si o banalitate de 15 lei din piata, tot are macar 1M pe masurare tensiune, iar OP a precizat ca are o experienta respectabila in depanarea de televizoare, am indoieli temeinice ca si-ar fi irosit timpul cu multimetre proaste. @petreelectronic, pai nu se justifica comportamentul altfel, @Minitehnicus a atras atentia asupra R244 si bine a facut, eu am presupus initial ca ati schimbat-o si pe aia, dar vazand ca nu a fost asa, am sustinut supozitia pentru ca stiam ce zic. Presupunerea mea ar fi ca acel condensator gasit devalorizat a pus cumva acele rezistente in scurt la masa, suprasolicitandu-le iar ele fiind mici, au cedat. Daca este posibil as sugera sa se puna acolo 1u ceramic, viata sa ar fi mult mai lunga. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 @marian, scoasa din circuit dioda zener se duce bara de -52V prin rezistentele alea pana in diferentzial. Despre cum functzioneaza un zener (cand puctul de functzionare iese de pe caracteristica de stabilizare) intreba-l pe Udar sau smilex, eu n-am timp de asta. Link spre comentariu
petreelectronic Postat Martie 27, 2016 Autor Partajează Postat Martie 27, 2016 tensiunile au fost masurate cu osciloscopul E0102...numai asa lucrez de la inceputuri,,,drept urmare nu am simtit niciodata nevoia de un multimetru "fiţos" Link spre comentariu
Marian Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 @marian, scoasa din circuit dioda zener se duce bara de -52V prin rezistentele alea pana in diferentzial.. Se duce pe naiba... Diferentialul consuma un curent, acel curent trece prin rezistentele cu care este cuplat catre ramura negativa, un curent printr-o rezistenta, provoaca o cadere de tensiune, asa zice nenea ohm, deci despre ce vorbim? PS: S-a dovedit ca era fix asa cum am presupus eu, R244 intrerupta, deci despre ce vorbim? Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 indica 5 kohm intr-un sens si 10 kohmi in celalalt....nu stiu ce sa zic atasez datasheet-ul reamintesc defectul este absolut identic pe ambele canale din toate punctele de vedere ..presupun ca tranzistoarele..nu ..tot cu osciloscopul..le-ati masurat. Interesant stilul asta de a masura in curent continuu cu osciloscopul. Eu il folosesc numai sa urmaresc forma si amplitudinea semnalelor, pt masuratori statice folosesc o vechitura multimetru. Nu m-as plimba cu masa osciloscopului prin baza unui tranzistor aflat la 50V fata de masa montajului. Link spre comentariu
hpavictor Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 De la ce curent intra in contul Zenner acea diodă ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 @marian, fara zener polarizat corect o sa ai in jur de -10V in emitoarele diferentzialului si automat in baza lui Q108 cam tot asa...si in final -10V offset....e greu de intzeles ??? @victor...5mA= I_z minim Link spre comentariu
hpavictor Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 Mulțumesc , tabelul este în japoneză ... Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 ...eu am invatzat..ichi , ni, san, shi, go, roku.... Link spre comentariu
Marian Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 Victor tabelul ala precizeaza un curent la care dioda a fost testata, si un curent maxim admis, ambele variaza in functie de tensiunea lor asa cum este si normal, nu scrie nicaieri ca ala este curentul minim impus, pentru asta era necesar un grafic cu caracteristica VI, cum insa nu avem asa ceva la dispozitie, nu putem sti ce tensiune s-ar fi stabilizat la bornele zenerului. Der-Doktor pai o schimbasi? Mai devreme ai zis ca fara zener, la diferential ajunge -52, acuma zici ca -10, hotarate-te. Apoi tu chiar ai uitat de schemele mai vechi cu o simpla rezistenta acolo, fapt identic ( absolut identic ) cu situatia de fata fara zener, daca nu ma crezi, pune mana si simuleaza ca sa te convingi. Oricum ai da-o a fost exact cum am zis eu, asta nu se poate schimba, e problema ta ca nu poti accepta asta Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 @marian, citeste...ATENT. Fara zener (adica scos de pe placa sau intrerupt) nu e acelasi lucru cu ''zener polarizat incorect''. Mai ai un pic si ma invetzi sa repar ...amplificatoare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum