petreelectronic Postat Martie 26, 2016 Autor Partajează Postat Martie 26, 2016 Rezistenta nu cred ca este arsa...se vede in imagine ca este ruginita la un capat (posibil din cauza intemperiilor)...de aici trag concluzia ca probabil este doar intrerupta. M-a dus in eroare prezenta tensiunii tensiunii de -0,5v din emitorul lui Q108, cumulat si cu ceva oboseala (am avut o zi incarcata ieri), posibil si ceva mai putina experienta in ale amplificatoarelor si asta a fost. Tin sa va spun totusi ca nu sunt tocmai incepator si in aproape 30 de ani de activitate, posibil sa fi reparat macar o mie de televizoare. De altfel amplificatorul mi se pare incredibil de bun, am facut ceva probe si am zdruncinat un pic peretii aici....il consider o bijuterie pentru dimensiunile lui si cele 5Kg ale sale. Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 26, 2016 Partajează Postat Martie 26, 2016 Recomandarea de a verifica tensiunea acolo a venit logic din comportamentul amplificatorului si anume prezenta unor tensiuni relativ egale (-10V) pe iesiri. Sursa de curent (o simpla rezistenta din tensiune stabilizata) pe diferentialul de intrare este cam singura sectiune de schema cumuna. Link spre comentariu
petreelectronic Postat Martie 26, 2016 Autor Partajează Postat Martie 26, 2016 si eu m-am gandit din start ca defectul este unul comun apoi lucrurile s-au "complicat" Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 26, 2016 Partajează Postat Martie 26, 2016 Bine ca s-a rezolvat! Asta este cel mai important! Link spre comentariu
Real Minitehnicus Postat Martie 26, 2016 Partajează Postat Martie 26, 2016 Asa este ....am gasit R144 intrerupta, cred ca singura neverificata!! Caz rezolvat, multumesc tuturor! Și dacă era R144, de ce se manifesta defectul pe ambele canale? Am -10V la iesire pe ambele canale inclusiv un fasait exact ca pe FM, am verificat toti tranzistorii, diode si ceva rezistente. Incepand de la Q110 tensiunile sunt anapoda negative. Cea pozitiva exista in colectorul prefinal final precum si dupa R147.As dori ceva idei ca eu nu mai am. Multumesc. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 26, 2016 Partajează Postat Martie 26, 2016 Probabil si celalalt canal avea aceeasi defectiune... Link spre comentariu
petreelectronic Postat Martie 26, 2016 Autor Partajează Postat Martie 26, 2016 (editat) urmariti atent imaginea din primul post...acolo sunt ambele canale, tensiunea -22v este comuna Editat Martie 26, 2016 de petreelectronic Link spre comentariu
Real Minitehnicus Postat Martie 26, 2016 Partajează Postat Martie 26, 2016 (editat) Așa, și? Care-i legătura? În altă ordine de idei (căci n-am înțeles ce-ai vrut sa spui cu tensiunea de -22v), vezi că acolo mai e și un R244. Editat Martie 26, 2016 de Real Minitehnicus Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 26, 2016 Partajează Postat Martie 26, 2016 Incearca sa intelegi cum functioneaza schema si ai sa intelegi. Este stabilizata o tensiune de -22V care este utilizata de AMBELE canale ca sa alimenteze diferentialele de pe intrari de la AMBELE canale. Sint doua rezistente?, si ce-i cu asta? Dupa cum ai vazut este suficient ca una singura sa fie defecta si nu mai functioneaza cum trebuie. Link spre comentariu
Real Minitehnicus Postat Martie 26, 2016 Partajează Postat Martie 26, 2016 (editat) Sint doua rezistente?, si ce-i cu asta? Dupa cum ai vazut este suficient ca una singura sa fie defecta si nu mai functioneaza cum trebuie. Aiurea, n-are nicio logică! Se reduce la jumătate curentul care polarizează zenner-ul, dar asta nu are cum sa aiba acel efect. Editat Martie 26, 2016 de Real Minitehnicus Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 26, 2016 Partajează Postat Martie 26, 2016 Daca etajele care urmeaza dupa stabilizarea cu Zenner trag un curent mai mare decit ar oferi circuitul serie al rezistentei de 8K2 (circa 3,6mA cu doar o rezistenta de 8K2), si alimentarea este comuna (exact cum si este), etajele diferentiale nu primesc suficient curent de lucru si asta este problema. Fiind 2 rezistente in paralel, curentul se insumeaza si atunci este suficient pentru lucrul corect al etajelor diferentiale ale ambelor canale. Link spre comentariu
Real Minitehnicus Postat Martie 26, 2016 Partajează Postat Martie 26, 2016 Corect! Între timp calculasem și eu curentul de poalrizare al zennerului în cele două cazuri și mi-am dat seama ca mă înșelasem în aprecieri. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 GZA22Y- Sanyo are nevoie de 5mA pt stabilizare. In schema de la Fisher CA-225 e polarizata prin R144 paralel cu R244 din bara de -52V care ii asigura cca 7,3mA. 52V-22V=30V 30V / 4,1k= 7,3mA Prin diferentziale circula cca 2mA insumat. Caderea de tensiune pe R141 este de cca 21,4V deci un curent de 0,97mA pe diferentzial. Asta se scade din 7,3mA si-i revine zener_ului 5,3mA. In cazul intreruperii lui R144, la zener ajung din bara de -52V doar 3,65mA si scazand curentul prin diferentziale de 2mA raman doar 1,65mA. Astia sunt suficientzi pt un generator de ....zgomot alb (white noise). Acelasi lucru se intampla cand zenerul intra in breakdown. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 Nu am gasit un pdf in care sa se specifice cei 5mA ca si curent minim necesar pentru acea dioda insa chiar de ar fi asa si deci D102 nu ar primi curent destul pentru strapungerea inversa ( stabilizarea ), ea pur si simplu ar fi scoasa din circuit, asa si? Amintiti-va ca schemele mai vechi foloseau pentru alimentarea diferentialului o simpla rezistenta si amplificatorul functiona, asta pentru ca diferentialului nu-i pasa de tensiune, ci are nevoie de un anumit curent, iar in cazul de fata sunt necesari cei 2mA cumulat pentru cele 2 diferentiale. Prin urmare presupunand ca ar fi ramas doar R244 care sa le alimenteze pe amandoua, rezulta ca 2mA prin 8200 inseamna 16,4V cadere pe rezistenta aia, la ei se aduna inca 22 pe rezistentele de 22k si rezulta 38,4V tensiunea minim necesara pe ramura negativa, schema indica -52V acolo ( s-au precizat -48 masurati ), adica rezerve arhisuficiente. Prin urmare observatia lui Minitehnicus este oportuna, nici eu nu cred ca doar intreruperea lui R144 ar fi fost deajuns sa scoata total din functiune amplificatorul, asa cum am aratat, exista rezerve suficiente chiar si fara stabilizarea asigurata de zener. As zice sa se verifice si R244, ceva imi spune ca si ea este intrerupta sau cel putin devalorizata substantial, altfel nu se explica. Link spre comentariu
petreelectronic Postat Martie 27, 2016 Autor Partajează Postat Martie 27, 2016 o sa-l desfac iarasi astazi si o sa verific Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum