Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

K 7200 ,Sursa 30V_10A

Postări Recomandate

Trafurile sunt de 30V cu priza mediana la 15V si vor alimenta fiecare cate o sursa. Carcasa aia a adapostit un UPS destul de puternic, am doua bucati iar trafurile sunt chiar din aceste UPS-uri, doar ca am "transbordat" un traf din cel de-al doilea UPS in acesta. UPS-urile originale aveau 1200VA, deci trafurile ar trebui sa duca 20A in curent fara nici macar sa se incalzeasca.

Eu eram mai nelamurit daca este suficient un radiator sau ar trebui doua...

In ceea ce priveste termostatul bimetal exact la el m-am referit, nu mi-e clar inca unde anume ar trebui sa-l leg in circuit in asa fel ca la depasirea temperaturii setate sa opreasca sursa....

Link spre comentariu

Nu sunt sigur că am înțeles bine .

Vrei să scoți cu radiatorul ăla 2 x 30V/15A ???

Păi dacă da, și dacă sursa vrei să coboare la ieșire până aproape de zero sau măcar la 5V, atunci nu cred că o să reușești nici cu mama ventilatoarelor.

Dacă ai 35V la intrare și 5V la ieșire , cu 15A sunt 450W pe o sursă .

Nici ăștia nu îi poți disipa ușor mai ales că aripioarele, așa cum e așezat radiatorul, nu ajută aproape deloc. Toată convecția va fi forțată și vei avea nevoie de o viteză a aerului de cîțiva m/s (pe toată lungimea radiatorului, deci un fel de tunel ). Probabil că va trebui să asiguri mai mult de 50m3/h prin secțiunea utilă. Asta s-a face eventual cu două ventilatoare tari de 40X40mm puse alăturat. EDIT - nu cred că sunt ușor de găsit .

Pune totuși o poză sau un desen cu radiatorul și din profil.

PS Desigur, poate nu ai nevoie de curent așa de mare la tensiuni mici dar când vorbim de o sursă de laborator presupunem că poate asigura curentul maxim în tot domeniul de tensiuni.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

@elektronu85_____daca folosesti un termostat bimetal ai sa ramiii ""sclavul"" hysterisis-ului , de exemplu un termostat bimetal pentru 90 grade C , v-a cupla cind temperatura v-a scadea la 40 grade.Trebuie sa te uiti in fisa de catalog a producatorlui.

Eu am pus 6 tranzistori (cite 3 pe un radiator plus un fan-cooler) ___TIP35C , dar nu am testat-o la mai mult de 5A , mai am de adugat la ea cite ceva dar ma enerveaza carcasa

Link spre comentariu

Buna ziua

@elektronu 85

Unde sunt facute cablajele ca m-ar interesa si pe mine 2 perechi?

Multumesc

Salut! Cablajele sunt facute de catre user-ul petreelectronic, eu am vorbit cu dumnealui prin intermediul grupului sau de pe Facebook, dar puteti apela la el si in sectiunea Servicii a acestui forum https://www.elforum.info/topic/125794-realizez-cablaje-imprimate-pcb-la-urgenta/page-4

Nu sunt sigur că am înțeles bine .

Vrei să scoți cu radiatorul ăla 2 x 30V/15A ???

Păi dacă da, și dacă sursa vrei să coboare la ieșire până aproape de zero sau măcar la 5V, atunci nu cred că o să reușești nici cu mama ventilatoarelor.

Dacă ai 35V la intrare și 5V la ieșire , cu 15A sunt 450W pe o sursă .

Nici ăștia nu îi poți disipa ușor mai ales că aripioarele, așa cum e așezat radiatorul, nu ajută aproape deloc. Toată convecția va fi forțată și vei avea nevoie de o viteză a aerului de cîțiva m/s (pe toată lungimea radiatorului, deci un fel de tunel ). Probabil că va trebui să asiguri mai mult de 50m3/h prin secțiunea utilă. Asta s-a face eventual cu două ventilatoare tari de 40X40mm puse alăturat. EDIT - nu cred că sunt ușor de găsit .

Pune totuși o poză sau un desen cu radiatorul și din profil.

PS Desigur, poate nu ai nevoie de curent așa de mare la tensiuni mici dar când vorbim de o sursă de laborator presupunem că poate asigura curentul maxim în tot domeniul de tensiuni.

Da! Mea culpa, am uitat de releu !

Ei, în acest caz lucrurile stau mai bine . Asta înseamnă că o sursă va merge pe radiatorul ăla - evident tot cu răcire forțată.

Buna seara! Ar fi fost IDEAL sa pot scoate 2x30V/15A sau chiar 20A de pe un singur radiator, atat din considerente de spatiu cat si din considerente ... economice (mai am un radiator identic care as fi vrut sa il folosesc la o alta sursa de laborator, pentru ca mai am o carcasa identica la dispozitie), insa nu sunt nici eu inconstient, am realizat ca s-ar putea sa cer prea mult cu ambele surse pe un singur radiator. Ca si precizare mentionez ca cea mai joasa tensiune la care as avea nevoie de amperaj mare (unde si disipatia este mare) ar fi 12V, pentru amplificatoare, playere si alte chestii auto, la tensiuni mai joase nu am in plan sa folosesc mai mult de cativa amperi, insa asa cum ati spus si dvs, o sursa facuta complet inginereste ar trebui sa asigure maximul de curent in toata gama de reglaj a tensiunii.

In conluzie sunt nevoit sa folosesc ambele radiatoare, fiecare cu cate o sursa pe el. Mentionez ca radiatoarele pe care vreau sa le folosesc sunt recuperate dintr-un amplificator Phonic MAX 2500 si erau dispuse sub forma de tunel, aripioarele radiatoarelor sunt dispuse in lungul radiatorului.

Mai fac o precizare, inaltimea carcasei este de 2U, adica 80 mm, ceea ce permite montarea unor ventilatoare relativ maride 8x8cm, ramane sa gasesc niste ventilatoare cu debit cat mai mare de aer, implicit turatie nominala cat mai mare, doar sa nu fie foarte groase, ca n-as mai taia din lungimea radiatoarelor.

Avand in vedere considerentele de mai sus, ventilatoarele vor fi echipate cu variatoare continue de turatie pe baza de NTC, si de asemeni tin foarte mult la implementarea unei protectii care sa opreasca sursa in cazul in care temperatura radiatorului trece de o anumita valoare....

http://i41.tinypic.com/2ynih4i.jpg exact asa arata si radiatoarele mele!

Editat de elektronu85
Link spre comentariu

Ca sa fi fost cu adevarat un tunel mai trebuia o placa de tabla, pertinax, textolit sau sticlotextolit montata peste cele doua radiatoare.
Nicio sursa facuta complet inginereste, adica, de fabrica, nu asigura maximul de curent in toata gama de reglaj a tensiunii, se poate vedea in graficul de pe panoul frontal al acestei minunate surse.

image.jpg

Link spre comentariu

Această minunată sursă prin graficul de pe panoul frontal spune exact pe dos decât spui tu : nu poate asigura curentul maxim la tensiunea maximă . Probabil că face o comutare a prizei trafo sau ceva similar . Dar la tensiuni mici asigură curentul maxim .

Link spre comentariu

Această minunată sursă prin graficul de pe panoul frontal spune exact pe dos decât spui tu : nu poate asigura curentul maxim la tensiunea maximă . Probabil că face o comutare a prizei trafo sau ceva similar . Dar la tensiuni mici asigură curentul maxim .

Pai, eu ce am spus, unde-i contradictia?

"...nu asigura maximul de curent in toata gama de reglaj a tensiunii..."

Link spre comentariu

Pai in cazul meu va fi cu adevarat tunel, ori lipesc cele doua radiatoare unul de altul, ori inchid deschiderea dintre ele cu ceva(in trecut am mai folosit banda adeziva de aluminiu pentru a etansa tunnelul).

Repet, mai jos de 12V la iesire nu o sa am nevoie niciodata de curent mai mare de 1 2 sau hai sa zic 3A, la 12V o sa am nevoie ocazional de curent mare, spre maximul posibil doar in cazul alimentarii amplificatoarelor auto sau alte instalatii de genul, dar pentru asta mai am si o sursa de server modificata.. Avand in vedere toate aceste aspecte, merge sa pun tranzistorii ambelor surse pe un radiator??

Bunul simt imi spune ca nu, dar eu de obicei cam supradimensionez totul... :)

Link spre comentariu

Cum se cmporta o astfel de sursa in caz de scurtcircuit?

Cit este peak-ul de curent pina intra in actiune limitarea de curent si reduce curentul ?

Mi-ar place sa vad o masuratoare cu o sonda de curent in momentul realizarii curtcircuitului.

Am mari dubii ca tranzistoarele finale ramin in SOA in momentul realizarii scurtului - pina incepe sa intre in actiune limitarea de curent.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări