Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

K 7200 ,Sursa 30V_10A

Postări Recomandate

• 5 luni mai târziu...

Alea care arata si amperajul masoara prost tensiunea pt ca shuntul de masura curent este inseriat dupa punctul in care se face masurarea tensiunii si deci caderea de tensune pe shunt nu este scazuta automat din tensiunea de iesire. Poate or fi si care au corectat problema asta dar eu inca nu am intilnit.

Link spre comentariu

Si eu m-am apucat sa proiectez unul  de la 0, dar momentan proiectul este oprit din lipsa de timp.

Pana acum am modificat design-ul de 3-4 ori, dar tot mai e de lucru ca sa fie pe placul meu. Ideea de la care am plecat e sa folosesc un display grafic 128x64 (DOG display) si sa il pot conecta la sursa K7200 (cablajul proiectat de mine) prin intermediul unui singur cablu cu 4 fire ca sa fie totul cat mai simplu, fara a necesita alte alimentari.

Montajul ar trebui sa afiseze tensiunea, curentul (mi-am propus ca rezolutia sa fie de minim 10mV, 10mA), temperatura radiatorului, controlul ventilatorului, Buton touch pentru actionare releu ON/OFF  iesire sursa, led stare iesire si cateva iesiri  prin tranzistori  de tip ON/OFF cate se pot configura soft.

Proiectul final as vrea sa utilizeze alt procesor mult mai capabil din gama STM 32, dar mai sunt mai multe lucruri de pus la punct pana acolo, momentan testele sunt cu Arduino Nano.

Masurarea tensiunii este prin divizor rezistiv, folosesc rezistente cu 0.1% dar am observat ca e ok sa le masor cu un Fluke de precizie  cu minim 4 zecimale si sa introduc apoi valorile masurate in soft, in felul asta se castiga ceva precizie care altfel e destul de dificil sa o calibrezi din soft. Ca si referinta folosesc o referinta externa  de 3V (MAX6129AEUK30-T)

Momentan proiectul arata asa (versiunea 1.4) :

Fata:

3.jpg

Spate

2.jpg

1.jpg

Ideea de conectare pe o verisune anterioara de cablaj.

4.jpg

Link spre comentariu
La 11.01.2023 la 12:43, Усилитель a spus:

Nu, se gasesc "gata" la pret infim (jur de 15 lei) pe olx, sunt unele care arată si amperajul. 

Timpul ramas ar trebui investit in carcasa mai calitativa, "aspect comercial" etc, si pt constructie in general.... 

Ma indoiesc teribil ca acelea sunt cu ICL7106, mai degraba sunt niste chinezarii cu microcontroller...nu avem ce compara!

Doar un circuit integrat ICL7106 costa de la 70 de lei in sus...plus afisajul LCD 50-60 lei, PCB+componente de precizie inca 100 lei minim.

Nu comparati clonele chinezesti de ICL, gen "buba neagra", din multimetrele "petarda" de 20 lei, cu ICL7106 produs de Intersil sau Maxim, e diferenta foarte mare la conceperea comparatoarelor, a amplificatoarelor de eroare, etc.

https://www.tme.eu/ro/details/icl7106cplz/convertor-a-d-circuite-integrate/renesas-intersil/

Editat de Spitfire
Link spre comentariu
54 minutes ago, Spitfire said:

Doar un circuit integrat ICL7106 costa de la 70 de lei in sus...

Doar pentru ca TME nu are variante mai ieftine, nu inseamna ca nici altii nu au:
https://www.digikey.ro/en/products/filter/data-acquisition/adcs-dacs-special-purpose/768?s=N4IgjCBcpgnAHLKoDGUBmBDANgZwKYA0IA9lANogAMIAugL73EBMFIAkgMIAyA7GFQBsdYgFZkIAA5QwxSdMgCqTEMOggAlgBMoIALQCIcgC66QxYwE9J%2BXZlxpGQA

Apoi @Marele Savant are totusi dreptate, voltii sunt tot volti, indiferent cu ce sunt masurati ( sa nu cadem in retorica lui @10CM care a fost trimis definitiv la plimbare pentru ca prea se baga in seama peste tot si cu chef de scandal ).

Atata vreme cat specificatiile sunt decente ( si produsul se incadreaza in ele ), e ok. 

Sunt acum microcontrollere cu performante si dotari cel putin decente care in cantitati mari costa si cateva zeci de centi.

Adica nu trebuie sa ramanem fixati pe ceva totusi vechi, doar pentru ca e renumit.

Link spre comentariu

"Petardele" de care vorbea Spitfire sunt realizate cu STM8S030, care au ADC pe 10 biti, adica o rezolutie undeva intre 1.6 si 2,4 LSB (intre aprox. 5mV si 7mV). Concluzia: sunt foarte bune "petardele" - daca sunt realizate corect - pentru masuratori amatoricesti. Pentru "avioane" incercati la ROMAERO :)

Link spre comentariu
La 18.01.2023 la 11:07, Marele Savant a spus:

Daaa, miros urit si mai au si diverse asperitati, au parca si o bataie ciudata in curbe, voltii masurati cu '' "petarda" de 20 lei''! Pe cind cele de 70 de lei produse pe marte, alta viata! Miros a Channel no 5. voltii!

Foarte urat miros, ia incercati sa masurati o sursa(nu neaparat in comutatie...) cu ceva riplu, sa vedeti cum indica 5V in loc de 15V-evident, paguba va fi severa daca alimentati ceva cu sursa aia, sau imposibilitatea de a masura o tensiune alternativa la bornele secundare ale unui transformator cu infasurari multiple din cauza cuplajului inductiv dintre infasurari.

Nu mai vorbim de clasa de precizie, nu are rost, MAVO 1 e nava spatiala pe langa un UNI-T UT20B...

Link spre comentariu
20 minutes ago, Spitfire said:

ia incercati sa masurati o sursa(nu neaparat in comutatie...) cu ceva riplu, sa vedeti cum indica 5V in loc de 15V

De cate ori ai masurat tu 15V si ti-a dat 5?

Ca eu n-am reusit performanta asta niciodata pana acum.

20 minutes ago, Spitfire said:

sau imposibilitatea de a masura o tensiune alternativa la bornele secundare ale unui transformator cu infasurari multiple din cauza cuplajului inductiv dintre infasurari.

Eu daca masor chiar si cu DT9208 un traf cu 2 sau mai multe infasurari, cat trebuie sa fie pe ea, atata imi arata.

Tie nu? :rade:

In fine, uite colea comparatie complexa, sa vezi ca @Marele Savant are dreptate.

https://www.elforum.info/topic/156243-comparatie-multimetre/?fbclid=IwAR3FQCqMr7XVG121ZH8o2mYsm2Le4xNRq9SkuGKn7QvoOgMyVhTOfzrZIt0#comment-2122625

PS: Scuze daca se supara cineva pe ce-o sa spun, dar sa discuti despre multimetre precise si performante si sa lauzi in final o relicva precum MAVO...e de-andoaselea.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Asa cum scriam vreo doua-trei pagini mai in urma, am cochetat cu ideea construirii acestei surse si iata ca am reusit sa materializez intentia pana la nivel de cablaje si module asamblate. Introdusul intr-o cutie va fi ceva mai incolo, proiectele astea personale dureaza la mine destul de mult din lipsa de timp. 

Am limitat-o la doar 5A din lipsa unui transformator mai capabil si pentru ca nu am nevoie de mai mult de atat.

Ce pot sa spun este ca sursa functioneaza bine, este stabila, stabilizeaza bine si limitarea este ok. Nu pot sa o compar decat cu o alta sursa construita cu ceva vreme in urma, tot un proiect de pe forum, si anume sursa cu 3 TL. K7200 este superioara, cred ca pot sa spun asta fara sa gresesc. Urmeaza sa o testez mai in amanunt, dar dupa doua zile in care am tot chinuit-o nu cred ca voi avea surprize neplacute.

Postez cateva poze si un filmulet cu mentiunea ca modulul cu tranzistorii de putere este unul pe care in folosesc in teste, nu este cel final.

tjQnfxX.jpg

bksHhZu.jpg

Un0bnDh.jpg

xtcFK9B.jpg

NR25uZQ.jpg

Ut9Lghm.jpg

Ark7j0s.jpg

aAv27dc.jpg

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări