Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

K 7200 ,Sursa 30V_10A

Postări Recomandate

Evident, orice sursa se poate imbunatati. Unii reusesc, altii nu.

Ce ai propune ca imbunatatire? De unde sa incepem?

La sursa ce o dezvolt eu acum, peak curent la scurtcircuit depaseste 18A pentru 10usec-100usec desi limitarea maxima de curent este la 3A.

Sint sigur ca aceeasi problema este si la celelalte scheme de surse vehiculate de aici pe forum dar nimeni nu a masurat asta cu o sonda de curent si osciloscop.

La 3 tranzistori in paralel si 50V pe intrare mi-ar trebui niste tranzistori cu SOA de minim 6A / 50V / 300usec.

Putine tranzistoare au o capabilitate asa de mare de curent ca sa ramina inca in SOA.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

La sursa ce o dezvolt eu acum, peak curent la scurtcircuit depaseste 18A pentru 10usec-100usec desi limitarea maxima de curent este la 3A.

Sint sigur ca aceeasi problema este si la celelalte scheme de surse vehiculate de aici pe forum dar nimeni nu a masurat asta cu o sonda de curent si osciloscop.

La 3 tranzistori in paralel si 50V pe intrare mi-ar trebui niste tranzistori cu SOA de minim 6A / 50V / 300usec.

Putine tranzistoare au o capabilitate asa de mare de curent ca sa ramina inca in SOA.

Cunosti vreo sursa produsa industrial care se incadreaza exigentelor tale?

Link spre comentariu

Cunosti vreo sursa produsa industrial care se incadreaza exigentelor tale?

Da, chiar mai multe.

Un exemplu este asta E3648A, cu schema de aici.

Dar cred ca nu ai inteles ce vreau eu defapt sa spun.

Comentariul la care faci tu referire nu se refera strict la performantele functionale ale sursei ci mai mult la fiabilitatea ei.

Daca in caz de scurtcircuit ACCIDENTAL la iesire tranzistorii ies din SOA, chiar si pt citeva fractiuni de secunda, atunci acea sursa se poate defecta ORICAND, eventual cind ai mai mare nevoie de ea sau cind alimentezi un montaj/echipament scump cu ea.

La asta m-am referit si pe asta am vrut sa pun accentul in comentariul meu, nu pe performantele de stabilitate ale sursei care pot diferi substantial de la o schema la schema sau de la o realizare practica la alta.

Link spre comentariu

...Daca in caz de scurtcircuit ACCIDENTAL la iesire tranzistorii ies din SOA, chiar si pt citeva fractiuni de secunda, atunci acea sursa se poate defecta ORICAND, eventual cind ai mai mare nevoie de ea sau cind alimentezi un montaj/echipament scump cu ea.

La asta m-am referit si pe asta am vrut sa pun accentul in comentariul meu, nu pe performantele de stabilitate ale sursei care pot diferi substantial de la o schema la schema sau de la o realizare practica la alta.

Va salut!

Aceasta postare nu este una de a-mi creste numarul de postari.

Totusi, echipamentele scumpe, la care faceti referire, calculatoare de toate genurile folosite de institutii ale statulului, civile sau de forta, echipamente sau alte dispozitive, folosesc, scuzati-mi expresia,

băşinoasele SMPS-uri sau ATX-uri, exceptie fac, cred, laserul dela Magurele, vreun radiotelescop sau scutul dela Deveselu, sper si cred ca nu v-ati referit la acestea. De unde toata aceasta tevatura cu SOA?

Sursele de alimentare de pe forum cu chinezariile 2N3055 sau 2SC5200, bineinteles ca nu se incadreaza in SOA, sursele din anii 60-70 care foloseau 2N3773 adevarati, se incadrau cu succes in SOA.

Link spre comentariu

Tu știi ce înseamnă SOA?

Dacă ma uit la postarea de mai sus îmi dai impresia ca nu prea știi ce înseamnă SOA și cit de importanta este.

"Basinoasele SMPS-uri" N-am văzut o exprimare asa de vulgara niciodată pe diyaudio, și ma mai întrebau oamenii acum citiva ani dece am renunțat sa mai activez pe elforum (acum vreo 8 ani - aveam alt nickname).

Prin postarea mea referitoare la SOA vroiam sa atrag atenția asupra userilor de aici care cu 3-4-5 tranzistori contrafăcuti (de cele mai multe ori) vor sa obțină surse Reglabile cu zeci de amperi la ieșire cind defapt cu 3 tranzistori normali nu se poate realiza o sursa fiabila de nici măcar 3A la ieșire.

Credeam ca ideea cu montajele diy este ca tu singur să-ți faci echipamente performante pe care nu-ți poți permite sa ți le cumperi.

M-ai întrebat ce sursa realizata industrial satisface cerințele mele. Am dat un exemplu la care am pus la dispoziție și schema care nu-i chiar ușor de găsit. Chiar dacă pare foarte stufoasa și complicata, partea de sursa propriu-zisa nu-i decit pe o singura pagina și cu putina atenție și voința ii poate fi inteleasa functionarea. Poate fi chiar reprodusa.

Incerc sa va fac sa depășiți nivelul de amatorism unde "merge și asa" este legea si ma aleg numai cu acuzații și comentarii rautacioase.

Ps: Sursa liniara la care lucrez acum, cea la care nu pot obține un SOA satisfăcător pt tranzistorii de forță, se comporta din ce în ce mai bine.

Are zgomot la ieșire măsurat în banda de 20Mhz de sub 10mVrms cind este în voltage mod și sub 15mVrms cind este în curent mod.

Comutarea On/Off/On din butonul dedicat este aproape perfecta fără pic de over short.

Incă nu reacționează asa cum vreau eu la scurtcircuit sau la întrarea în limitare de curent iar overshoot-urile la testul de load switch încă sint departe de ceea ce oferă Agilentul dar încă nu am abandonat lupta.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

D-le Sesebe, toata chestia cu performantele unei surse de laborator tin pana la urma si de dorinta sau de necesitatea posesorului acelei surse de a o face mai performanta sau nu. In ceea ce ma priveste, deocamdata incerc doar sa obtin o sursa de tensiune si curent REGLABILA, pentru ca nu am asa ceva pana la ora actuala. Deocamdata as fi foarte bucur sa obtin doar acest deziderat, in prima faza acest lucru m-ar bucura foarte mult.

Bineinteles, ceea ce propuneti dvs, adica imbunatatirile de performanta ale oricarei surse de laborator se pot aplica si ulterior, si in ceea ce ma priveste, voi fi mai mult decat bucuros sa incerc sa inbunatatesc performantele acestei surse sau al oricarei alteia. De altfel interventia dvs este binevenita si laudabila, si ceea ce vreau eu sa spun este ca nu toata lumea isi doreste maximul dintr-o sursa, multi se multumesc si cu mai putin. Sa nu ma intelegeti gresit, nu frustrarea si nici lenea nu m-au impins sa scriu toate astea, si in ceea ce priveste tranzistorii eu folosesc 2SC5200 de la TME, nu stiu cat de originali sunt, dar o sa incerc sa fac rost de o sonda de curent si daca reusesc sa fac si niste poze la ecran in timpul scurtului ar fi minunat, pentru ca din pacate nu am osciloscop digital (inca)!

Link spre comentariu

Nu te chinui degeaba.

Fără osciloscop digital de-abia dacă poți vedea tu virful de curent (ma cam îndoiesc dar nu-i imposibil) dar sa faci și o poza e chiar imposibil.

Ma mulțumesc și numai cu valoarea declarata de tine fără poza, numai sa reușești sa vezi bine pina unde se duce virful.

La sursa la care lucrez acum nu cred ca am să-i fac publica și schema pt ca m-am saturat de comentariile rautacioase de pe forum și parca vad ca vor apărea și acuzații de plagiat....

Prima mea sursa cu LM317 și PNP-uri de putere am făcut-o prin 93-94 dar..... alții sint experții în 317.

Link spre comentariu

Ti-o trebuit 20 de ani sa faci si tu o sursa cu 317?

E glumeata intrebarea mea. Sper sa o intelegi.

Vezi tu, cu acest SOA, ca si cu SR la audio, induci multi colegi in erori. Nu mai poti face o sursa pana nu trece SOA-ul examenul SSB. Asa cum nici subwooferul unui coleg nu suna bine... credea el ca e de la SR.

La subiect: de ce asumi ca toti, in afara de unii chemati, lucreaza numai cu piese contrafacute?

Cati dintre constructorii Elforum fac surse si nu crapa? Hai sa o lasam balta cu aceste presupuneri.

Overshoot-uri si alte "misticisme". Majoritatea vor sa alimenteze sarcini nepretentioase. Sa fim realisti.

Link spre comentariu

Vezi tu, problema este ca acea sursa funcționează și astăzi....

Nu m-am referit la primele experimente ci la o sursa completa în cutie și care încă funcționează foarte bine.

Dece dacă nu au de alimentat sarcini sensibile ci doar incarcă acumulatorul la Dacia lui bunicu cu ele, nu-și cumpăra plăcute de la chinezi cu 40-50$ cu afișare și control prin procesor?

Am un prieten ce a cumpărat o sursa de laborator chinezeasca, completa în carcasa și cu afișare. Un SMPS bineînțeles. Incă nu a apucat sa o folosească dar de reparat a reparat-o de 2 ori pina acum. Prima data nu știu ce a testat dar a doua oara s-a ars la testul de scurtcircuit pe iesire.

Cred ca am sa va las în plata domnului pe toți meseriașii ăștia de pe elforum. Eu încerc sa mai ridic puțin nivelul la electronica care se discuta pe aici iar voi rideti și faceți poante.

Cum le zicea la aia ce rid din orice? Chiar și la un deget mișcat în fata lor?

Va doresc sa nu ajungeți sa fiți întrebați dacă o bucata de șirma rezista la 20V, cum a pățit un coleg.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Ce ziceam eu era sa te cobori un pic la nivelul de intelegere al colegilor. Ce rachete faci tu in particular, e doar treaba ta. Daca vrei sa arati si celorlalti alte lucruri decat 3055 si 317, fa-o, e alegerea ta. Dar discuta la nivelul lor, nu despre lucruri pe care nu le inteleg, ba-i mai si zapacesc.

Unii construiesc din placere, altii ca sa piarda vremea, altii cred ca anumite chestii ies mai ieftin in regim amator, altii au tone de piese recuperate, etc. Nu e treaba ta sa judeci.

Mai des sunt surse nefunctionale din cauza pieselor montate invers, sau de alte valori decat necesare, sau chiar a pieselor uitate, etc... decat a chinezariilor.

Link spre comentariu

...Avand in vedere toate aceste aspecte, merge sa pun tranzistorii ambelor surse pe un radiator??

In mod categoric NU!

Nu stiu cum ai de gand sa faci acel tunel dar nici ambele radiatoare nu cred ca sunt deajuns.

Lasand la o parte insistentele lui Sesebe pe SOA, problema reala si mult mai comuna pe care am tot vazut-o pe forum la cei ce construiesc surse, este subestimarea racirii necesare.

Multi nu inteleg cat de tare pot incalzi un radiator mic pana si cateva zeci de W, n-ar fi rau sa-l mai citim pe UDAR din cand in cand.

Tu ai cutia aia care astupa capetele radiatorului, ca sa faci un tunel eficient, ar trebui sa decupezi cutia la ambele capete sik sa pui cate un ventilator la fiecare capat, unul sufla aerul in interior, iar altul il extrage la celalalt capat.

Cum ambele radiatoare pe o singura sursa, ai putea spune ca ai racire corespunzatoare ( probabil ), cu 2 surse pe ele.... fie faci ceva protectie termica si te rogi sa nu te incurce prea mult, fie te limitezi la teste scurte cu pauze lungi intre ele.

Si nu exagerez, vorbim totusi de 15A la o intrare de 35V!!!!

Link spre comentariu

Tocmai ca l-am citit pe @UDAR, de asta am si intrebat aici pe forum... Deci la cum se pune problema acum ar mai fi varianta sa fac cate o sursa in carcase separate (am doua carcase identice), si sa regandesc radiatoarele...

Bine, m-am convins ca doua surse pe un radiator este practic imposibil (si mie mi se parea ca frizez chiar si limita bunului simt cu solutia asta), insa nici macar cu un radiator de 27cm lungime, 8 cm inaltime, si aproape 4 cm grosime, nu se descurca o singura sursa?? Totusi modulul cu tranzistori nu ocupa decat aproximativ jumatate din lungimea unui radiator....

Voi lua in calcul si varianta cu surse in carcase separate, si alte radiatoare, am ceva prin atelier, o sa pun o poza sa-mi dati totusi o parere... :-)

In alta ordine de idei, chiar daca exista un conflict intre dvs, va multumesc pentru postarile de pe topic, atat d-lui @Marian cat si d-lui Sesebe, pana la urma e pacat de acest mic conflict, si unul si altul aveti idei si ganduri foarte bune de ridicare a nivelului de constructii de pe acest forum, chiar daca pe cai cumva diferite... totusi ambele drumuri duc, se pare la perfectionare! :-)

EDIT! Si inca ceva, o mica precizare, am specificat curentul maxim de 15A, doar ca potential pe care l-as putea trage din sursa, pentru ca transformatoarele duc... dar acuma sa fim realisti, cate situatii sunt acelea in care ai nevoie de curentul MAXIM, indiferent de valoarea tensiunii de la borne?? Eu zic ca foarte putine, si acelea cu timpi scurti de functionare....Acuma fac si eu ca si colegii forumisti, as vrea sa vad si eu sursa industriala, fie ea de la mama firmelor, care sa duca sustinut atata curent!!! :rade:

EDIT2: Si carcasa va fi ventilata, bineinteles, exact ce mi-ati propus m-am gandit si eu, decupaj pe fata si ventilatoare fata-spate (in nici un caz racire pasiva ca nu's nebun!!!) :)

Editat de elektronu85
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări