Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Senzor vibratii si CD4047

Vizitator vasia

Postări Recomandate

Vizitator vasia

Salutare!Daca ma poate ajuta cineva cu niste idei.Am schema urmatoare, un transmitator cu 2 canale cumparat de la conexelectronic In locul celor doua butoane(contacte)PB1 si PB2 vreau sa pun doi senzori, unul de umiditate(de inundatie) ce consta din 2 contacte, si altul de vibratii , care, la fel, consta din doua lamele ce fac contact la vibratii. Problema de care m-am izbit este aceea ca la vibratii mici senz. de vibratii detecteaza si transmite la recepor dar, deoarece impulsul este ingust nu reuseste sa actioneze releul de la Rx.De aceea vreau sa folosesc un CD4047(MMC 4047) care amplasat chiar dupa senzorul de vibratii , impulsurile rezultate sa fie mai late.Daca poate cineva sa-mi explice, sau sa-mi dea o idee cum sa fac asta....umbland doar la emitator....nu si la receptor.Multumesc si astept sugestii.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• vlad_2770

1

Pune dupa detectorul de vibratii un circuit basculant monostabil. Se poate implementa in foarte multe feluri, unul dintre cele mai simple este cu un 555.Circuitul basculant monostabil este definit ca o "chestie" care e declansata de un impuls foarte scurt si genereaza la iesire un impuls de o lungime prestabilita.Cauta schema de circuit basculant monostabil in datasheet-ul pentru LM555 sau echivalente si gasesti exact ce iti trebuie.Iti doresc succese nebanuite! :weedman:

Link spre comentariu
Vizitator vasia

Si cum sa leg LM555 cu transmitatorul? Impulsul de intrare il dau de cine? Senzorul de vibratii este constituit din 2 siple lamele care fac contact, iar LM555 are nevoie de impuls electronic.Si sa zicem ca leg cele doua lamele a.i. sa am impuls la intrarea CI, dar la iesire am un impuls +Vcc si GND...nu?Eu pot sa leg in schema de mai sus iesirea de la LM555 direct in locul contactelor PB1(PB2) sau trebuie sa folosesc un releu ca sa fie "contact natural", exact ca apasarea unui buton.

Nu stiu daca m-am facut destul de inteles ce vreau sa zic si sper sa mai primesc idei in continuare.

Pentru cei care mai sunt interesati de monostabile 555:

http://ourworld.compuserve.com/homepage ... en/555.htm

http://www.doctronics.co.uk/555.htm#astable

http://www.uoguelph.ca/~antoon/gadgets/555/555.html

http://www.williamson-labs.com/480_555.htm

Link spre comentariu

Nu stiu ce nivel de tensiune accepta un 555 dar daca ai nevoie de o tensiune mai mica decit tensiunea de alimentare poti lega asa: +VCC, apoi o resitenta R (o calculezi in functie de Vcc si ce tensiune ai nevoie sa intre in 555), dupa rezistenta vine un contact de la una din cele doua lamele, apoi cealalta lamela care este conectata la intrarea lui 555 si in acelasi timp conectata printr-o rezistenta Rgnd la masa. Deci circuitul 555 "vede" cind lamele nu se ating un 0 V din cauz aca intrarea este legata la GND printr-o rezistenta. Cind lamelele se ating tensiunea la intrarea lui 555 va fi = Rgnd/(R+Rgnd)*Vcc. (ai poza)

Link spre comentariu
Vizitator vasia

Multumesc mult de raspuns. Vreau sa va mia rog ceva...sa va uitati pe poza alaturata si sa-mi spuneti daca e bun cum am facut legaturile. Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
Vizitator redmann

mai poti face intr-un fel: faci un fel de temporizator;Adica: de la vcc ptin contactul tau cu lamele legi in serie o rezistenta si un condensator la masa. Din plusul cond tragi o alta rez R2 pana in baza unui npn. Colectorul lui il legi la vcc prin R3 si emitorul la masa. Valorile se pot calcula astfel incat pt o scurta atingere a lamelelor condensatorul sa se inarce suficient cat sa toarne pe jonctiune BE a tranzistorului un curent de saturatie pt o durata stabilita. In cazul in care la intrarea transmitatorului trebuie sa dai 1 logic sa transmita mai legi un etaj inversor cu un t2. In functie ce componente alegi stabilesti lungimea impulsului. Asta e principiul unui temporizator. Daca nu te descuri imi fac timp sa iti desenez schema si valorile.Bafta.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări