Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Legaturi cabluri UPS

Vizitator florinradu001

Postări Recomandate

Vizitator florinradu001

Salutare prieteni,

Imi cer scuze daca postez in locatia nepotrivita dar asta e una din ultimele resurse la care ma gandesc sa apelez.

Situatia e urmatoarea:

Am un server care se alimenteaza dintr-un UPS HP.

UPS-ul a venit (la transport) cu un cablu NEMA L6 (http://customavrack.com/images/thumbs/0003505_328.jpeg) insa nu am o alta mufa NEMA L6 (mama) la care sa conectez acest cablu.

M-am gandit sa tai cablul (notat ca L6-20P in poza de mai sus) si sa pun un stecher normal (european).

Dupa ce am taiat cablurile am observat ca ma incurc in culori.

Atasez o poza. Cablul pe care il tin in mana este cel cu care a venit UPS-ul (NEMA) iar celalalt este de la un stecher european obisnuit.

Ma puteti ajuta cu potrivirea culorilor?

Multumesc mult.

P.S. Mentionez ca nu am aparat de masura, iar in orasul in care sunt nu am gasit un adaptor pentru cablu sau un cablu cu care sa-l inlocuiesc.

post-256419-0-21402400-1458767903_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• briobit

2

• Dr.L

2

• validae

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Parerea mea legat de cablul unde ai degetele: alb si negru = faza si nul si celalalt protectia. La celalat albastru si maro = faza si nul si galben protectia. 

Inca nu lega nimic sa nu bubuie ceva mai asteapta si alti colegi.

Link spre comentariu

Dacă poți improviza o lampă de continuitate ar fi bine. Ia o brichetă cu led și leagă-i două fire la cele două borne ale butonului. Sau ia o lanternă și leagă două fire în paralel cu butonul, astfel ca becul să se aprindă când atingi firele între ele. Cu lampa pregătită, pune un fir oarecare pe borna de împământare a cablului din stânga (borna centrală) și apoi atinge celălalt fir al lămpii pe rând de fiecare fir. Firul care va aprinde lampa va fi legat de firul Galben/Verde al cablului normal cu ștecher. Restul le legi oricum, nu contează....

post-179973-0-17772700-1458769831_thumb.jpeg

Link spre comentariu

Standardul american, aplicat in Europa:

Verde = Impamantare,

Alb = Nul

Negru = Faza

Asa au UPSurile APC puse firele.

Standardul European:

Verde-galben = Impamantare

Albastru = Nul

Maro = Faza

Legi firele asa:

Verde -> Verde-galben (impamantare)

Alb -> Albastru (nul)

Negru -> Maro (faza)

Unele UPSuri se supara daca inversezi faza cu nulul, crezand ca s-a stricat legatura de impamantare (aici intorci stecherul in priza).

Firul european ales de tine e panarama, mai bine ori ii pui unul zdravan sau ii pui direct stecher.

UPS-ul se alimenteaza printr-o mufa C16, adica poate consuma pana la 16A, peste cei 10A, la care rezista mufa clasica de pc (C10).

Corect ar fi sa folosesti un cablu cu o sectiune a firelor de 2,5mm^2. Pt distante scurte (1-2m) merge si 1,5mm^2. Mai subtire...mai bine nu!

Poti sa-ti treci si localitatea la profil.

Link spre comentariu
Vizitator florinradu001

Salutare din nou.

Multumesc tuturor pentru sfaturi, in special lui Dr. L. Foarte pertinente si la obiect informatiile.

Am reusit (pana la urma) sa fac rost de un aparat de masura doar ca sa confirm ca firul Verde (mie imi parea albastru) este impamantarea.

M-am decis, de asemenea, sa pun direct un stecher. Nici nu stiu de ce nu m-am gandit la asta de la inceput.

Off-topic: am intrat in vreo 4 magazine de electronice/electronice in care mi-au spus ca nu au STECHERE.

In cel de-al cincelea (ultimul), am facut rost de stecher si vanzatorul s-a oferit sa ma ajute sa prinda el stecherul de cablu. I-am dat cablul doar ca sa constate ca firele nu au culorile obisnuite. A spus ca daca ar fi avut un aparat de masura m-ar fi rezolvat, dar nu are. Repet, era un magazin care vindea electrice (cabluri, fire, mufe, etc.). 

Am scos aparatul de masura din ghiozdan si i l-am inmanat. Dupa 2-3 minute in care s-a uitat ba la aparat, ba la mine si in care parea ca joaca alba neagra cu ansele si cu gaurile din aparat, i-am luat aparatul din mana si am verificat firul. Dupa constatarea ca firul albastru/verde e impamantarea cred ca a vrut sa se revanseze ca a inceput sa desfaca firele si sa le prinda in stecher. Dupa 2 fire desfacute (cu foarfeca) si insurubat, la al treilea s-a taiat la deget. Nu foarte rau, dar destul incat sa nu mai poata face nimic cu degetul ala saptamana asta.

Morala: daca nu esti de profesie (ca mine), cere sfatul cuiva care stie. De data asta ce am gasit pe internet s-a dovedit adevarat.

Morala #2 (la asta o sa fiu foarte atent de acum): nu presupune ca un vanzator dintr-un magazin de electrice este si electrician. 

Sunt din Bucuresti ca locatie, dar acum va transmit salutari dintr-o scurta deplasare in Republica Capului Verde (Mindelo).

Link spre comentariu

Cu placere!

Bine ca ai rezolva-o pana la urma.

Offtopic:

Mama ce poveste :rade: :rade:

Da, ca vanzator trebuie sa stii doar numele/pretul/unde se afla pe raft.

Ca electrician, mai stii si cum se folosesc corect acele obiecte.E vorba de o alta slujba, cu alte responsabilitati si alta remuneratie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări