Vizitator corneld Postat Martie 23, 2016 Partajează Postat Martie 23, 2016 Fiul meu a cumparat un apt. cu 2 camere, dar plateste in continuare consumul de energie electrica, in numele fostului proprietar, deoarece, nefiind in tara (contractul de vinzare-cumparare fiind pe numele sau), nu a incheiat cu Electrica un contract de furnizare, asa cum ar fi fost legal si moral. In urma cu citeva luni, au venit lucratorii de la Electrica si au inlocuit contorul vechi cu unul nou, electronic, pe care l-au prins cu un singur surubel de rama metalica a fostului contor si l-au lasat pur si simplu, sa atirne pe perete intro pozitie nefireasca. Atragindu-le atentia ca au facut o treaba de mintuiala, acestia au motivat ca firele bransamentului sint prea scurte si ca se si grabesc, deoarece trebuie sa schimbe un anumit nr. de contoare/zi. Uitindu-ne in tabloul electric aflat pe palier, vis-a-vis de usa apartamentului, (1,1metri) am observat ca siguranta aferenta apartamentului era incarcata cu mai multe fire de lita, iar firul de faza ce iesea din siguranta era inadit: circa 20 cm fir de cupru, FY 6 mmp legat prin rasucire cu un fir de aluminiu de 4 mmp, ce ducea pina la contorul din apt. De asemenea, firul de pamintare (galben-verde) era mai subtire decit celelalte doua, respectiv de 2,5 mmp ( de pe acest forum am inteles ca cele 3 fire: faza, nul, pamintare ar trebui sa aiba aceeasi sectiune, sau am inteles gresit?). Intre timp, fiul a trimis o procura sotiei sale, care sa-i serveasca la intocmirea contractului de furnizare a energie electrice, pe numele proprietarului apartamentului. Intrebare: cu ocazia incheierii contractului cu Electrica, i se poate cere acesteia sa inlocuiasca bransamentul dintre tabloul aflat pe hol si contorul din apartament, traseul fiind de circa 3 (trei) metri? Avem noi, conductor de cupru, de 4 mmp, de 6 mmp si FY si MYF. Ce sectiune s-ar preta mai bine, avind in vedere urmatorii consumatori: 6 lampi, becuri economice, 2 tv lcd, masina de spalat, frigider, cuptor microunde, aer conditionat si aragaz-cuptor electric? Se poate folosi pentru bransament si conductor MYF sau obligatoriu, conductor rigid? Aceasta schimbare de bransament cade in sarcina proprietarului sau ar trebui sa fie facuta de Electrica, pe cheltuiala sa? Multumesc pentru raspunsurile avizate, pe care le-am primit de fiecare data, pe acest forum. Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 24, 2016 Partajează Postat Martie 24, 2016 Tot ce este dupa grupul de masura este considerat instalatie in proprietate privata si electrica nu intervine fara costuri.In multe situatii nici cu costuri achitate nu intervin,din lipsa de oameni(oficial vorbind).Ceea ce se poate face, se vorbeste cu cineva de la electrica pt a face in particular aceasta lucrare,si tot el desigileaza si sigileaza contorul dupa terminare.Se poate chema pt un deranjament fals,omul face ce are de facut,scrie in acte ca defectul a fost pe intrare-iesire contor,sigiliul este justificat, si asta e.Sau se face modificarea cu un electrician autorizat si se cheama electrica la deranjament pt sigilare contor.Dar tot trebuie discutat cu cel care face sigilarea pt a vedea ce pretentii are...face el modificarea sau face altcineva,el doar verifica si sigileaza. Link spre comentariu
Vizitator corneld Postat Martie 24, 2016 Partajează Postat Martie 24, 2016 Eu ma refeream la inlocuirea bransamentului dintre tabloul comun, aflat pe palier, in care se gasesc 6 sigurante aferente celor 6 apt. si grupul de masura, cum il numiti dvs., aflat in interiorul apartamentului. Deci, ce este inainte de grupul de masura. In tablou de pe palier este problema, firul de faza fiind din doua bucati ( inadit cupru cu aluminiu, la circa 20 cm, dupa iesirea din siguranta ). Oricum, vom apela la calea legala, pentru a inlatura orice suspiciuni ori neplaceri. Multumesc. Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 24, 2016 Partajează Postat Martie 24, 2016 Atunci sigur e treaba celor de la electrica.Am inteles eu gresit crezand ca e vorba de portiunea dintre contorul aflat pe casa scarii si apartament.Inseamna ca e varianta de bloc mai veche cu contorul la interiorul apartamentului.Scuze.(acum ca ati specificat ma uit si nu-mi vine a crede ca n-am inteles asta chiar din titlu) Oricum procedura ramane valabila,lucrurile se misca mai repede daca se ia legatura direct cu cel care trebuie sa sigileze contorul dupa schimbare instalatie.La noi e mai elastica treaba,si in astfel de cazuri,vine omul,vede indexul,intreaba cand sa vina la sigilat si asta e.De regula se mai schimba tablouri de sigurante vechi pe care sunt montate si contoarele,iar la curatenie oamenii fac si schimbarea asta,ce presupune ruperea sigiliului si resigilare. Link spre comentariu
v67 Postat Martie 25, 2016 Partajează Postat Martie 25, 2016 Bransamentul electric compus din racord electric siguranta si grup de masura sunt proprietatea clientului numai ca le exloateaza ELECTRICA iar punctul de delimitare al instalatiei de utilizare (la care avem acces) sunt bornele grupului de masura , mai nou am aflat ca in cazul blocurilor de locuinte delimitarea fata de reteaua societatii zonale de electricitate ar fi bornele sigurantelor din tabloul general iar cablul din casa scarii si tablourile de palier sunt proprietatea comuna iar intretinerea cit si repararea este obligatia asociatiei de proprietari(ma puteti corecta) Deci un electrician autorizat ANRE instaleze un racord electric intre tablou electric palier si grupul de masura si platiti bransare- debransare si sigiliu daca va accepta administratorul sau (daca este acceptat de electrica) il montati aparent cu cablu cyaby 3x 6 mmp succes Link spre comentariu
Vizitator corneld Postat Aprilie 11, 2016 Partajează Postat Aprilie 11, 2016 Am chemat un electrician autorizat ANRE,( insotit de ,,omul" sau de la Enel Distributie, insarcinat cu desigilarea-sigilarea contorului,) care a schimbat bransamentul vechi cu unul nou, a montat contorul pe suportul aferent, a facut legatura de la contor la tabloul de sigurante, dupa care a incasat banii si a plecat. Iar noi, beneficiarii am ramas multumiti ca am inlaturat astfel, orice risc ce decurge din folosirea unei instalatii electrice vechi, improprii. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum