Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce transformator este acesta?

Vizitator

Postări Recomandate

flomar60 ar fi totuși bine dacă ai pune link direct către niște imagini, nu către alt forum, unde trebuie să ai un cont ca să le vezi. Nu zic că e o reclamă gratuită pentru celălalt forum, dar e deranjant totuși să trebuiască să-ți faci cont acolo ca să vezi niște poze.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 78
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Haide sa facem un mic calcul...inaltimea ferestrei la tola E10 este 30mm iar latimea 10mm....

...din inaltime se scad 4,5mm echivalentul grosimii celor 3 capace-cele laterale si capacul despartitor

...au ramas 25,4mm

....din latime se scad 1,5mm , grosimea peretelui de baza

....au ramas 8,5mm

...secundarul este cu bara de 3mm grosime...2 spire inseamna 6mm  si cu o rezerva de 3mm inseamna 9mm...

...pentru primar au ramas 25,4 - 9 = 16,4mm...

....rezulta , fereastra disponibila ca suprafata,pt. primar  16,4 x 8,5 = 139,4mmp sau 1,394cmp

....se foloseste conductor de 0,24mm cu izolatie...

....pe un strat de bobinaj intra 16,4 / 0,24 = 68,33 sp. sau cu rotunjire in minus-nimeni nu e in stare sa bobineze perfect!- 67 spire...

...s-a calculat un total de 1600 spire...

....asta inseamna 1600/67 = 23,88 straturi sau, rotunjit 24 straturi

....grosimea acestor straturi este 5,76mm daca bobinajul este executat ideal!! -si fara izolatie de nici un fel....

....avand in vedere ca se ia un coeficient de umplere intre 0,6 si 0,8-acesta din urma poate fi obtinut de un bobinator profesionist!- luam cazul ideal cu 0,8 coeficient de umplere si rezulta 5,76 / 0,8 = 7,2mm....

....absolut la limita si calculele au fost facute cu carcasa calculata fara jocuri!...automat , luand in calcul si jocurile necesare , aceasta suprafata scade...

...verificare => un conductor de 0,24mm are o suprafata de pi x r2 adica 0,045216mmp...

..total suprafata primar 1600 x 0,045216 = 72,3456 mmp sau 0,724 cmp => se incadreaza in suprafata antecalculata de 1,394cmp...

Daca s-a facut calculul asa , sunt sanse sa reusiti...

Link spre comentariu

Decuparea găurilor rectangulare ale capacelor carcaselor se face de obicei prin practicarea de găuri succesive alăturate, apoi se taie materialul dintre găuri și se îndreaptă tăietura cu pila.

Acum există discuri de tăiat foarte subțiri, scule multifuncționale gen Dremel.....este mult mai ușor de tăiat o ,,gaură pătrată,, într-un capac de carcasă. Dar măiestria nu constă în sculele folosite, trebuie calculate corect dimensiunile carcasei, ea nu trebuie nici să fie prea largă, să joace tolele liber în ea (spațiu de bobinaj irosit) nici prea strâmtă, să trebuiască să bați tolele cu ciocanul (forțarea bobinajului, risc de rupere a conductorului). Din acest punct de vedere, colegul flomar este un expert în domeniu.....nu-l cunosc personal, deși e oltean ca și mine, dar se vede din pozele prezentate de-a lungul timpului.

Link spre comentariu

O parte din sculele cu care lucrez  la carcase...

post-228380-0-42404500-1458928619_thumb.jpg

post-228380-0-99821700-1458928695_thumb.jpg

...si mai sunt...echere , ace de trasat , cutite, subler...etc...

....pentru fanelforum...

Multumesc validae!

Colegu' dumitrache _s....se pare ca vom ramane naș și fin ...virtuali!...feciorul s-a logodit...la anu' are nunta...

Editat de flomar60
Link spre comentariu

Eu am construit primele carcase din sticlotextolit pe când eram la liceu (Electroputere Craiova,.... acum istorie) fiindcă maistrul meu de atunci m-a trimis la o ,,olimpiadă pe meserii,, care se organiza pe ,,faza de oraș,,. Aveam la dispoziție doar mașină de găurit, șubler, pilă și daltă pentru a face o carcasă de genul celei prezentate de colegul flomar. Alte vremuri, dar se putea și cu dotare minimă, acum nu mai e o problemă dotarea....cred că oricine se mai ocupă de ,,meșterit,, prin casă are măcar o mașină de găurit ieftină, un ,,bomfaier,, și o pilă.

Link spre comentariu

Da, le-am tăiat. Mâine mă pun cu bormașina de cablaj pe ea și apoi le pilesc până scot ferestrele în capace. Luai o plăcută de cablaj nouă. Ar cam trebui să o și corodez, cine știe ce spiră în scurt îmi mai iese și fac alți draci pe acolo sau poate o smirgheluiesc până scap de cuprul de pe ea.

Haide sa facem un mic calcul...inaltimea ferestrei la tola E10 este 30mm iar latimea 10mm....

...din inaltime se scad 4,5mm echivalentul grosimii celor 3 capace-cele laterale si capacul despartitor

...au ramas 25,4mm

....din latime se scad 1,5mm , grosimea peretelui de baza

....au ramas 8,5mm

...secundarul este cu bara de 3mm grosime...2 spire inseamna 6mm  si cu o rezerva de 3mm inseamna 9mm...

...pentru primar au ramas 25,4 - 9 = 16,4mm...

....rezulta , fereastra disponibila ca suprafata,pt. primar  16,4 x 8,5 = 139,4mmp sau 1,394cmp

....se foloseste conductor de 0,24mm cu izolatie...

....pe un strat de bobinaj intra 16,4 / 0,24 = 68,33 sp. sau cu rotunjire in minus-nimeni nu e in stare sa bobineze perfect!- 67 spire...

...s-a calculat un total de 1600 spire...

....asta inseamna 1600/67 = 23,88 straturi sau, rotunjit 24 straturi

....grosimea acestor straturi este 5,76mm daca bobinajul este executat ideal!! -si fara izolatie de nici un fel....

....avand in vedere ca se ia un coeficient de umplere intre 0,6 si 0,8-acesta din urma poate fi obtinut de un bobinator profesionist!- luam cazul ideal cu 0,8 coeficient de umplere si rezulta 5,76 / 0,8 = 7,2mm....

....absolut la limita si calculele au fost facute cu carcasa calculata fara jocuri!...automat , luand in calcul si jocurile necesare , aceasta suprafata scade...

...verificare => un conductor de 0,24mm are o suprafata de pi x r2 adica 0,045216mmp...

..total suprafata primar 1600 x 0,045216 = 72,3456 mmp sau 0,724 cmp => se incadreaza in suprafata antecalculata de 1,394cmp...

Daca s-a facut calculul asa , sunt sanse sa reusiti...

eu nu am făcut niciun calcul, pur și simplu le-am desenat 1:1 și asta e cazul ideal, încap spirele, încape și secundarul și mai am loc și de jocuri și de perete despărțitor și de secundar răsfirat, cel puțin în desen. În practică treabă se complică. Sigur nu bobinez eu cum îmi propun dar din câte văd, mai am ceva spațiu rezervă. Să văd ce bară am, încă nu o posed.

Postul 45 din acest topic.

Link spre comentariu

Da, am scris mai sus ca trebuie să evit asta. De aceea nu îi dau contur de fludor și îl lipesc în puncte.Apoi corodez și va avea câte 2 puncte pe fiecare față. În rest dispare cuprul și de pe fețe, și de pe capace care deja sunt 2 spire în scurt și fără ajutorul meu...

Link spre comentariu

Din păcate bara pe care am primit-o are secțiunea de 14x3. Intenționam să pun 2 spire în secundar. Asta nu încape nicicum în 2 spire. Ce îmi recomandati, să fac o spiră peste primar sau să pun 2 spire de conductor rotund de 16 mm2? Dacă fac secundarul dintr-o spiră, teoretic creste curentul și scade tensiunea obținută în secundar. Și cum pierderile prin efect Joule sunt ri2, cu un i mai mare încing mai tare, dar e peste cât am nevoie? Ard piesele? Stric ansa mai repede? Care sunt avantajele si care sunt dezavantajele în cazul 1 spiră vs 2 spire? Dacă am o spiră, pun ansa mai groasă ca să am o densitate de curent mai mică prin ansa?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări