Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce transformator este acesta?

Vizitator

Postări Recomandate

Si acum tot din furtisag se invata mai multa meserie. Scoala e teoria, fumul e baza... Ai vazut cum se scoate si cum nu se scoate fumul din piese e mai sanatos decat sa fi citit carti cu formule pe care sa nu le intelegi uneori si care nu iti sunt de folos decat ca principiu.

Cand eram mic mi-as fi dorit sa stau pe langa un nene care repara televizoare si radio-uri, sa imi spuna ce face dar nu am avut ocazia asta niciodata.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 78
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Dacă nu înțelegi teoria măcar la modul minimal, poți scoate fumul din piese o viață și tot nu pricepi unde ai greșit...uite cazuri ca Berdilă sau Bubu....au topicuri de zeci de pagini, dar la sfârșit te întreabă iar ceva ce li s-a repetat de cel puțin două-trei ori înainte...

Teoria e ,,fundația,, robustă pe care poți ridica orice dorești....practica este ca finisajul de top, cu cât faci mai multă, cu atât îți iese din ce în ce mai bine.

Link spre comentariu

Nu ii stiu. nu am auzit de ispravile lor.

Teorie este iar practica incepe sa verifice si sa-mi completeze teoria. Chitibusurile poate imi scapa din anumite situatii particulare dar mai e si elforum populat cu experimentati de la care am invatat multe, uneori citesc topicuri intregi fara sa comentez si mai aflu cate ceva pe ici pe colo, bazat pe practica. 

Link spre comentariu

Alimentat pe înfășurarea de 108 ohm scoate 12.7 v, alimentat pe înfășurarea de 91 scoate 18,5 v. Un capăt al înfășurării secundare nu mai răspunde măsurătorilor. E întrerupt.

Link spre comentariu

A trebuit să îl debobinez pe tot. Fix bobină care îmi trebuia era pe exterior, a urmat o înfășurare foarte subțire de vreo 2 m, apoi secundarul de 12,7v care a avut 95 de spire. Mai am de desfăcut restul de primar, ăia 17 ohm diferența. Ciudat modul de bobinare. Mă refer la ordinea bobinelor.Cu ocazia asta aflai și ca arsesem pe ăia 2 m foarte subțiri. Acum ca l-am desfăcut va propun să stabilim cum e mai bine să îl bobinez. Aștept idei și argumente care să le susțină. Sârma pe care o voi folosi cred ca are diametrul cel puțin egal cu cel al pistolului radioprogres, așa ochiometric vorbind. Secțiunea miezului e 6cm pătrați minus o tolă distrusă. O înfășurare care scotea 12,7 v avea 95 de spire, asta ca info suplimentară. Întrebarea este câte spire îi fac în primar? Am posibilitatea să scot mai multe puncte din înfășurare pentru a schimba raportul de transformare. Pe unde credeți ca e bine să le scot astfel încât să nici nu îl pârlesc în cel mai defavorabil caz de utilizare.

Link spre comentariu

Măsoară spațiul total ocupat de bobinaj al carcasei. Eu aș zice să-i dai 1600 spire cu sârmă de 0,25mm  (0,28CuEm) dar mai întâi calculezi cât spațiu va ocupa acolo acest număr de spire și cât spațiu îți mai rămâne de secundar... dacă nu ai micrometru, bobinează cât mai strâns (fără spații) spiră lângă spiră pe un creion 50 spire din sârma fostului primar și măsoară câte spire încap pe un centimetru lungime, măsurând cu un șubler sau chiar cu rigla. Astfel vei afla destul de precis grosimea (cu izolație) a sârmei, să știm ce folosim la calcul...

Link spre comentariu

Am masurat eu unul identic acum...e facut pe tole E10 , grosime pachet 30mm....din pacate nu pot masura conductorul , este plin de lac....pare a fi un 0,25mm....

EDIT  Pt. d-l puriu...este autotraf de alimentare din receptoarele TV alb-negru romanesti...

Editat de flomar60
Link spre comentariu

24-25 de spire una lângă altă ocupă 1 cm pe creion cu tot cu paralaxă.Tola are 6*4 cm dimensiune, mijlocul tolei e lat de 2 cm și lung de 3 cm, fereastră e 1x3 cmDispun de un pachet de tole gros de 3 cm.

Link spre comentariu

Sârma de 0,22mm (0,25CuEm) e la limită pentru ce ai nevoie, dar o să reziste, în schimb o să ai nevoie de circa 30cm de bară de cupru 7x3mm sau chiar mai îngustă pentru secundarul de două spire, altă dimensiune nu va intra ușor în fereastra disponibilă ce rămâne după bobinarea primarului.Ar mai fi și varianta compartimentării carcasei, adică să faci un perete despărțitor între primar (circa 1,1cmp) și secundar, exact ca la pistolul Radiprogres. Nu vei ajunge însă la performanțele pistolului Radioprogres, dar am făcut și eu pistoale de lipit mai mici de 100W și funcționau bine pentru necesitățile curente....

Link spre comentariu

il simulai in autocad cu sarma pe care o am si 1650 de spire puse direct pe tole, fara carcasa de plastic care mai are si aia o grosime mi-ar mai ramane 1,2 mm spatiu pentru secundar. cam naspa situatia.

nu inteleg cu sarma. a mea are un diametru de 0,4mm si din calcule sectiunea e de 0.12mmp. Cand spui sarma de 0,25 te referi la sectiune sau la diametru? 

post-249000-0-39009200-1458801809_thumb.png

Link spre comentariu

Am spus de la început că fereastra e mică, dar mai poți scoate fără mari probleme 100 spire din primar.Ar trebui să renunți la carcasa de plastic fiindcă n-o să reziste acolo.Poți bobina primarul pe un șablon de lemn cu secțiunea miezului, peste care pui un strat- două de NomeX și faci bobina tip ,,galet,, prin înfășurare cu hârtie Nomex sau bandă din fibră sticlă...astfel mai scoți ceva spațiu ocupat inutil de carcasa fragilă de plastic.

Link spre comentariu

asta inseamna 1-2 randuri. Imi raman 2 mm de gol pentru secundar. tot nu e bine. Cat de subtire as putea merge cu sarma din primar? poate gasesc alta mai subtirica, am impresia ca am o bobina mai subtitica. Ma gandesc sa o pun mai subtire.

Link spre comentariu

Deja e cam la limită, alta mai subțire ar limita puterea din cauza rezistenței proprii și s-ar încinge rapid....dar poți încerca și cu 0,2mm (0,23CuEm). Sau cauți o tablă de cupru de 1,5mm și tai din ea platbanda pentru secundar, lată de circa 1,4mm.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări