Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce transformator este acesta?


Vizitator

Postări Recomandate

Și primarul o să îl fac cu sarma de 0,22. 0,4 e prea groasă și nu mai am loc pentru secundar. Cu 0,22 am ocazia să îi pun si un pic mai multe spire. Mă ajută sau mă încurcă mai multe în primar?Totodată pot pune în paralel 0,22 cu încă o sarmulita mult mai subțire pe care o am si nu stiu de cât mai e si aia în diametru, ca să cresc puterea și să ating secțiunea de 0,24-0,27 cum au pistoalele.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 78
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Colega, cresterea numarului de spire in primar inseamna reducerea tensiunii in secundar...deci putere mai mica transferata ansei...la ce vrei sa faci matale acolo, ar trebui luat in calcul un curent de mers in gol mare...adica , sa zicem ca 0,24mm suporta 120mA nominal....e , in functionarea normala a acestui pistol curentul prin primar va ajunge undeva la 270-300mA....atunci un curent de mers in gol de 80mA este normal....ca sa faci asta reduci numarul de spire calculat sau refaci calculul cu 40/S...astfel puterea transferata in secundar este mai mare....dar asta inseamna functionare cu pauze nu permanenta...exact ca la un pistol de lipit Radioprogres...in conditiile astea , poti folosi doar o spira in secundar, fara probleme...Spor!

Editat de flomar60
Link spre comentariu

Da, mulțumesc pentru clarificare.Secțiunea mea e 6 cm2. Dvs. spuneti 40/s, Dl validae spune 45/s. Pt.40/s rezultă 1533 spire, pt. 45/s rezultă 1725 de spire. Ce-i drept, Dl validae nu cunoștea diametrul de 0.22 din primar și nici bara din secundar, nici eu de altfel nu eram decis pe ce soluție voi merge. Dacă nu-i problema ca am o spiră, îi dau 40/s. Mai aștept opinii de la colegi care au mai făcut așa ceva sau transformatoare de alte feluri și pot împărtăși experiențe.Ps. Îl fac nu de nevoie ci din orgoliu mai mult. Să mă simt eu mândru că e făcut de mine si merge...Și să capăt experienta.

Link spre comentariu

E adevărat că pistolul Radioprogres folosea o constantă ,,empirică,, de 40/S, dar am considerat că neavând un conductor echivalent ca secțiune cu acela, să aveți un traf mai ,,rece,, și care să nu suprasolicite bobinajul primar prea mult, calculat cu 45/S . Ține cont totuși că secțiunea reală a miezului e ceva mai mică de 6cm, eu am estimat un maxim 5,6cmp.Eu am mai scăzut oricum și circa 100spire din totalul calculat al primarului, pentru a compensa rezistența sârmei. Dacă îți iese cu o spiră, fă-o cât toată bobina de lată, eventual dintr-o bucată de țeavă de cupru turtită....dar merge și cu bara ce o ai, va trebui însă să faci ansa mai subțire și mai scurtă.

Link spre comentariu

Precizari pistol lipit Radioprogres:a-carcasa este din prespan cu grosimea de 1mm;b-sarma in primar are diametrul de 0,24mm, fara izolatie (cu izolatie este 0,27mm);c-la acest transformator este luata in calcul si rezistenta infasurarii primare. Daca marim nr. spire in primar, creste rezistenta acestuia, automat incalzirea lui excesiva si putere mai mica in ansa;d-tu ai sectiunea miezului mai mare, trebuie sa reduci nr. de spire in primar, daca vrei sa fie functional;e-reducerea sectiunii sarmei din primar, inseamna putere mai mica, incalzire excesiva;f-micsorarea sectiunii secundarului, inseamna curent mai mic, deci ansa se incalzeste greu si nu ajunge la temperatura;g-1sp bara, inseamna tensiune mica, deci ansa nu se incalzeste (daca presupunem ca ansa este o rezistenta, P=U x U/R, adica ai P/4, deci se incalzeste la Pastele Cailor).

Link spre comentariu

În zona asta recunosc faptul că am niste lacune. Vreau sa înțeleg raționamentul. Ce se întâmplă când am 1500 de spire 0,22 alimentate la 230vac și ce se întâmplă când am 1700 de spire același diametru, aceiași tensiune. Miezul identic, secundarul identic, ansa identică.mă interesează cum știu curentul din primar și din secundar. Eu credeam că dacă primarul are 100 va, la tensiunea de 100 v, un curent de 1 a. Dacă nr de spire în secundar e dublu fata de cel din primar, credeam că obțin tot 100 va (caz ideal fără pierderi, doar ca principiu) dar așa, 200 v, 0,5a. Greseam?Frumos! Am o îndrumare pro 40/s cu o spiră pe secundar și o remarca referitoare la momentul când se va încinge ansa, respectiv la Paștele cailor. Acum ce fac? Haideți să ne punem de acord toți. Știți de ce materiale dispun. 6 cm2 miez, 0,22 în primar cu tot cu lac, 14x3 în secundar o spiră sau rotund 16mm2 2 spire, ansa negociabila 1,5 sau 2,5 fy din comerț.

Link spre comentariu

La mine, acest pistol functioneaza impecabil, de cateva decenii. Am ars doar unul, pt. ca il treceam pe 110V, sa-mi aprind tigara (dupa care m-am lasat de sportul acesta, nu si de fumat).Este f bine calculat, nu se incalzeste excesiv (daca il mai lasi sa respire), in concluzie a fost un produs reusit.Nu inteleg, de ce vrem noi acum sa descoperim roata (nu este calculat dupa 0,1-100/S, ci tehnic).

Editat de vera
Link spre comentariu

Vreau sa fac o mentiune....pistoalele de lipit electrice sunt -de fapt- niste trafuri care lucreaza cu secundarul in scurtcircuit...din acest motiv caracteristica de transfer a energiei in secundar trebuie sa fie cazatoare (se gasesc pe net poze cu caracteristica unui traf de sudura care este tipica pentru respectivul traf)...

....asta se traduce prin faptul ca randamentul trafului este mic si pierderile -prin caldura in special- sunt mari...dar implica un avantaj!- curentul din primar nu poate creste foarte mult ca la un traf normal atunci cand secundarul este pus in scurtcircuit...pentru a obtine aceasta caracteristica cazatoare se utilizeaza diferite artificii electrice si mecanice...

....de exemplu la pistolul Radioprogres, s-a impartit carcasa si secundarul este doar pe1/3 din suprafata carcasei...asta se traduce printr-un numar mai redus de linii de camp care strabat respectivul secundar....

Uite un astfel de pistol-mai mare!- construit de mine:

                                                          post-228380-0-87836400-1459069524_thumb.jpg

                                                          post-228380-0-32811300-1459069565_thumb.jpg

                                                          post-228380-0-64392400-1459069602_thumb.jpg

                                                          post-228380-0-37261400-1459069636_thumb.jpg

Detalii de constructie aici:http://www.tehnium-azi.ro/topic/4960-pistol-de-lipit-de-mare-putere/....

Link spre comentariu

Daca ai 1500sp sau 1700sp in primar, la mersul in gol, ai aprox. aceiasi tensiune secundara. La functionarea in sarcina, curentul in primar creste, caderea de tensiune pe infasurarea de 1700sp (are rezistenta mai mare decat cea de 1500sp), creste si de aici incalzire mai mare, tensiune utila mai mica.Treaba cu o spira, fa si tu calculul:1-presupunem ca 1 spira da 1V si 2 sp dau 2V . In cazul 1sp ai P1=1 x 1/R=1/R si la 2sp ai P2=2 x 2/R=4/R. Cand ai putere mai mare in ansa?PS-pistolul lui flomar60, are sectiune mare, 1sp dand tensiunea necesara incalzirii ansei (S aprox. 8-9cmp).

Editat de vera
Link spre comentariu

Și după raționamentul dvs. dacă îi fac 100 de spire în secundar aș avea (100x100)/r. M-am scos,zic eu. Dar...energia asta nu apare si nu dispare ea așa de capul ei. Dacă îi pun de 100 de ori mai multe spire o să am de 100 de ori mai mulți volti, curentul însă nu mai e același, ci va fi de 100 de ori mai mic, tocmai pentru că energia se conservă. Adică ce intră egal cu ce iese.Sub orice forma, putere electrica, căldură, camp magnetic și toate în care se mai converteste ea energia. Iar mie ca să fac căldură îmi trebuie curent mare, tensiune mica întrucât w=rxixixt. Sunt de părere că o spiră mă ajută mai mult decât 2. Voi ce mai credeți, mai știți alte formule? Îmi scapă mie ceva de neexperimentat ce sunt?Și referitor la postul d-lui flomar60 eu spun că și dacă secundarul era lat nu 1/3 din înălțimea bobinajului, ci îl îmbracă 100% din înălțime, prin el trec aceleași linii de camp. Ca să treacă mai puține linii de camp prin secundar, aria spirei trebuia micșorată nu înălțimea pe care se boboteaza. Adică putea să fie bara lata cât toată carcasa, situația era aceiași, mai mică sau mai mare să nu fie aria descrisă de spiră.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

@fanelforum, problemele stau astfel:1-nr. spire in primar, este dat de tensiunea retelei, sectiunea miezului si calitatea lui. Nu poti pune cate spire vrei tu, le calculezi;2-de preferat ca rezistenta primarului (de care depinde incalzirea lui), sa fie cat mai mica, deci sectiune conductor cat mai mare (limitat de spatiul de bobinaj);3-secundarul are o rezistenta "r" iar ansa o rezistenta "R". La pistol, "r" trebuie sa fie cat mai mic, ca sa dea curent mare si sa se incalzesca cat mai putin, in timp ce "R" trebuie sa aiba rezistenta mare (limitata de U secundar), ca sa se incalzeasca cat mai mult.Alte formule (minune) nu gasesti, singurele sunt cele din electrotehnica, depinde cum le intelegi.

Link spre comentariu

Pai daca R are rezistenta mare, degeaba r poate da o găleată de curent și r ia doar o cana nu fac nimic. Teorema transferului maxim de putere spune că se transferă maximum de putere când rezistenta sursei este egală cu rezistenta sarcinii. R=r. Dacă rezistenta ansei e de așa natură încât să gatuiasca grav curentul degeaba e Rezistenta secundarului cât de mic posibil. Încearcă ce spun eu. Ia un rezistor de 100 de ohm și pune-l în locul ansei și apasă pe trăgaci și zi-mi dacă se încinge mai tare decât ansa. Dacă ai dreptate tu, înseamnă că nu mai pun ansa și o înlocuiesc cu rezistor de 100 ohm sau de 1000 ca să fiu și mai avantajat.R (la fel ca si r) nu e limitat de u secundar, R este un parametru intrinsec. E dat de natură și dimensiunile lui. De-aia punem ansa mai groasă sau mai subțire, mai lungă sau mai scurtă, de cupru sau de argint, ca să ne jucăm la rezistenta ei interna.Sau invers, pune o înfășurare de 10 ori mai groasă ca să aibă rezistenta mai mică, dar cu exact aceleași număr de spire, mă refer la înfășurarea secundara. Credeți că veți avea un curent de 10 ori mai mare? Ansa identică în ambele cazuri.La primar nu se umblă deloc.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Curentul prin ansă depinde atât de rezistența ansei, cât și de cea a conductorului secundarului. Cu aceeași ansă și secundare diferite ca secțiune, vei avea curenți destul de diferiți. Contează și rezistența de contact între ansă și platbanda secundarului.Periodic trebuie curățată suprafața de contact dintre ansă și bară.Am văzut mulți ,,necunoscători,, în domeniu care veneau la mine să le repar pistolul, fiindcă ,,nu mai încălzește bine,,.....am curățat bine urechile ansei și mergea ca nou.

Acum, știi cum se spune: ,,vorba multă, sărăcia omului,,.....dă-i 1500 spire în primar, două spire în secundar și va merge ,,ca uns,,

Link spre comentariu

@fanelforum, cred ca tu nu vrei sa intelegi.

Eu am facut afirmatiile de mai sus, in urmatorul context:

1-primarul-putere cat mai mare, rezistenta cat mai mica, limitate de spatiul de bobinaj;

2-secundarul-rezistenta cat mai mica (pt.  curent mare si incalzire cat mai mica);

3-secundarul da U si I, necesare incalzirii ansei la temperatura de topire cositor intr-un timp anume. Tensiunea si curentul sunt calculate pt. o lungime si grosime a ansei,  recomandate de fabricant. Acesta nu este calculat sa dea 1000A/1000V, daca ansa are nevoie de 100A/0,5V. 

Corecte afirmatiile cu transferul max. de energie (Ri=Rs), numai ca in ac. caz, jumatate din energie se disipa in generator si jumatate in Rs. In cazul de fata, in generator (secundar) se disipa o fractiune mica din cantitatea de energie disipata in ansa-acesta este obiectivul, incalzire cat mai mica a transformatorului.

Editat de vera
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări