Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce transformator este acesta?

Vizitator

Postări Recomandate

Va salut pe toti. Imi puteti spune cateva cuvinte despre transformatorul din imagine? Este dintr-un televizor alb negru. grosimea pachetului de tole este de 3 cm. M-ar interesa daca stie cuneva ce tensiune are in secundar/e. Ce putere poate avea si daca l-as putea transforma in pistol de lipit pastrandu-i infasurarea primara despre care vreau sa cred ca este la 220v. Daca nu e ce cred eu, corectati-ma. Va multumesc!

post-249000-0-35761400-1458671049_thumb.jpg

post-249000-0-88445500-1458671049_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 78
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

17

• flomar60

8

• vera

7

• Dumitrache_S

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Va salut pe toti. Imi puteti spune cateva cuvinte despre transformatorul din imagine? Este dintr-un televizor alb negru. grosimea pachetului de tole este de 3 cm. M-ar interesa daca stie cuneva ce tensiune are in secundar/e. Ce putere poate avea si daca l-as putea transforma in pistol de lipit pastrandu-i infasurarea primara despre care vreau sa cred ca este la 220v. Daca nu e ce cred eu, corectati-ma. Va multumesc!

e de la tv an cu 4c.i. scoate 140v si vreo 12-15v alimenteaza-l si vezi ce scoate ...

Link spre comentariu

Are 2 infasurari secundare , parca una de 9v si una de 15v sau 18v si cea de 140v se obtine din infasurarea de primar de la jumatate infasurari , parca asa stiam eu 

Link spre comentariu

Macar miezul s-ar preta la construirea unui pistol de lipit?

o infasurare are 115 ohm cu o priza pe la 90 ohm fata de un capat.alta infasurare are 3 ohm iar fata de punctul al 3-lea nimic, cred ca l-am parlit odata dar nu mai stiu daca e asta cel pe care l-am ars.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Acela ar putea fi un transformator de ieșire cadre, dacă l-ați scos dintr-un TV alb/negru pe tuburi. Scoate între 12-15V dacă înfășurarea cu rezistență mare este conectată la 220-240V. Foloseam astfel de trafuri pentru mici alimentatoare mai demult (12V/400mA), ar fi bun și acum tot pentru asta. Dar nu veți obține un pistol de lipit prea performant, având în vedere că nu mai are spațiu rămas de bobinaj, secundarul ce scoate 12V fiind destul de mic ca spațiu ocupat..... vedeți cum pistolul de lipit tip Radioprogres folosește un miez cu secțiune dreptunghiulară, pentru a micșora gabaritul final al aparatului...

Link spre comentariu

pai ma gandeam sa pastrez infasurarea cu rezistenta mare si sa scot restul de sarma, bag eu 1-2 spire pe-acolo in spatiul creat. Sau solutia cealalta ar fi sa dau toate sarmele jos si sa pun spire cate trebuie cu grosimea care trebuie ca sa imi fac un primar ca cel de la pistol, apoi bag peste un secundar gros. 6cm patrati cred ca sunt suficienti pentru un miez de pistol.

Link spre comentariu

Poate fi traf de cadre de la TV-urile A/N pe tuburi,dar poate fi si autotraf de la TV-urile A/N cu CI. Initiatorul topicului nu precizeaza de care TV era. Cei din link,care-si dadeau cu presupusul , nu prea le aveau cu TV-urile A/N daca spuneau ca sint trafuri de ''linie''.Ori trafurile de linii  nu erau cu tole ci pe miez din ferita.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Secțiunea este bună, sârma din primar la fel, dar ar trebui dat jos prima dată secundarul și numărat cu atenție nr. de spire.Astfel afli ce număr de spire/V au folosit. Apoi trebuie redus și din numărul de spire al primarului, pentru că avem nevoie de cava mai puține spire/Volt acum, vom ,,forța,, practic traful cu o inducție mărită fiindcă ne interesează o putere mare pe timp relativ scurt. Dacă rezultă din numărătoarea spirelor că traful a fost calculat cu o constantă ,,empirică,, de 50/S, vom recalcula cu 45/S și vom scoate spire până ajungem la numărul de spire/Volt corespunzător. Asta ne ajută și la evitarea unui număr mare de spire în secundar, fiindcă acela va fi gros (bară dreptunghiulară de Cu) și ar fi bine să aibă una ,maxim două spire doar. 

Link spre comentariu

era un OLT televizorul parca.

cred ca in week-end o sa ii vin de hac trafului. Inainte sa il faram o sa il alimentez si sa vad ce mai scoate, voi numara spirele din secundar cum zice validae si o sa aflu si nr de spire/volt. apoi daca trebuie ma apuc si de primar sa il desfac si daca nu voi rupe sarma o sa il fac cum ar fi bine. 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Dacă lucrezi cu grijă, nu strici nimic, acest transformator nefiind impregnat cu lac.Din primar nu trebuie decât să mai scoți din spire, nu să-l dai jos pe tot....am explicat mai sus cum calculezi câte spire are primarul, numărând mai înainte spirele secundarului și împărțind apoi tensiunea dată de el la numărul de spire. Înmulțești Nr.spire/V aflat astfel cu tensiunea rețelei și afli câte spire are acum primarul. Dacă poți, faci secundarul dintr-o singură spiră din tablă mai groasă de cupru, cu lățimea cât toată fereastra carcasei.Atenție la izolarea dintre primar și secundar, pui măcar două straturi de Nomex sau carton subțire.

Link spre comentariu

Da, am priceput metoda. Am mai bobinat unul si nu l-am stricat. I-am faramat doar 2-3 tole pana s-a desfacut pachetul putin. Astuia sper sa nu ii stric tolele intrucat vreau sa le tin tot cu tabla care le infasoara si mi le tine stranse pe contur. O sa mai scriu pe forum atunci cand ma apuc de el. Poate ma mai sfatuiti si dvs. Noroc acum cu internetul ca e plin de oameni si informatie. Nu stiu cum se descurcau oamenii inainte de '89.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări