Vizitator viobio Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 (editat) Treaba cu led-ul ca tensiune de referinta eu nu o vad viabila pe termen lung...In in primul rind, in timp chiar in sub curentul nominal, ledul se deterioreaza usor, usor, caderea de tensiune la bornele lui nemaifiind aceeasi ca la inceput, deci clar nici GCC-ul nu va mai oferi aceiasi parametrii.In al doilea rind, 2 sau 3 jonctiuni de siiliciu inseriate (depinde de ce se vrea), ofera o mai buna compensare termica per ansamblu, chiar si cu aerul cald din interiorul carcasei aparatului.La o schema cu diferential simplu (nesimetrica), ca pui led rosu sau led verde, va modifica un pic anumiti parametrii, si se poate ajunge la valoarea dorita, modificind valoarea rezistentei din emitorul GCC.O eroare pe care am vazut-o la multe aplicatii home made, este ca la scheme simetrice am vazut puse leduri amestecate rosii, verzi, albastre ca referinte (rosu pe + si verde sau albastru pe -), dar fara ajustarea valorii rezistentei din emitor pentru a avea curentii egali per diferentiale.Asta este o eroare mai mare si mai grava decit folosirea unui led verde sau rosu la o schema cu un singur GCC.Probabil ca Viorel a "adaptat" valoarea rezistentei de emitor pentru a avea circa 2mA curent pentru diferential.Sint scheme si scheme, unele cer si 1,5mA per tranzistor in diferential, altele chiar si 0,6mA per tranzistor pentru un rise time decent si thd si noise minime....De asta imi place mie de tine !Bingo !Eu chiar vroiam sa renunt la leduri si o sa renunt,pun doua diode acolo,imi pare bine ca esti singurul care a putut sa gindeasca ca mine,asa "ciocanari cum suntem noi.Probabil unii nu s-au gindit ca ledul poate fi de 3mm sau 5mm,in plus nu toate ledurile rosii ,sau de ce culori doriti ,consuma la fel ,corect? Editat Martie 27, 2016 de viobio Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 La treaba cu consumul este de discutat, sint leduri care se aprind full si la 1mA altele la 10, altele la 20. Ce este importanta este caderea de tensiune pe el. Si eu iti recomand 2 sau 3 diode cu siliciu in locul ledului, 1N4148. La 2 diode si cu 300R in emitor ai cam 2,2mA curent oferit de BC, eu zic suficient pentru acest montaj. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 Alt curent prin BC550 ,nu te-ai prins? N-o da la intors, una ai zis adineauri incercand sa-ti justifici alegerea ledului verde , si alta zici acum. Nici tu nu esti suficient de matur sa-ti asumi perlele, devine un flagel problema asta... Ai zis negru pe alb ca ledul verde e cel mai potrivit pentru sursa cu BC, ceea ce este o mare prostie insa cum avem reputatii de aparat... In cazul de fata ledul are mai bine de 1,5mA, ceea ce este arhisuficient ca si curent pentru functionare corecta, si daca nu ma crezi iti demonstrez practic pe un led rosu ca e foarte simplu. Cat despre culoares ledului si care este mai potrivita, pai atunci cand am de ales intre a te crede pe tine si a-i acorda credit lui Rod Elliot, alegerea nu-i tocmai dificila, mai cu seama ca aprob in totalitate solutia lui. Link spre comentariu
hpavictor Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 Schimbarea polarizării înseamnă schimbarea proiectului , deci amplificatorul nu va avea niciodată sunetul pe care l-a dorit Rod Elliot in proiectul sau .Schimbarea referinței generatorului de curent constant și modificarea curentului prin diferențial implica schimbarea transconductanței etajului VAS , ceea ce implică o altă amplificare in buclă deschisă , un alt raport intre amplificarea in bucla deschisă si amplificarea in bucla închisă , implica o alt pol de frecventa ceea ce impune o alta compensare la înaltă frecvență pentru menținerea unui margini de fază diferite , pentru a putea rămâne stabil noul amplificator .Uluitor , răspunsul în frecvență și distribuția armonică la analiza FFT se vor schimba , adică exact ceea ce se intenționa , sunetul original P3A , nu se va obține .Însă vine unul sau altul pe aici , schimba pe unde crede el ca e bine , si după aia evaluează după " chipul și asemănarea sa " sunetul noului amplificator .De ce după chipul si asemănarea sa ? Pentru ca avem de-a face cu un nou proiect , care ar putea suna mai bine sau mai prost decât proiectul lui Rod Elliott .Eu nu-mi bat capul cu simularea schemei folosind alte valori ( pe care le cunoaște doar viobio ) , ii las pe alții Intradevar , solutia ledului folosit ca referință poate fi un factor de risc ,ledul își epuizează emisia , deci curentul prin generatorul de curent constant va fi altul peste 20 de ani de funcționare .Eu aș fi folosit TL431 , este o referință reglabla , cinstită și recunoscută pentru performante ... Trebuie ceva " cunoaștere " pentru a@ o folosi , dar subiectul este altul , adică se discută doar despre P3A , restul sunt aberațiile mioritice clasice .Despre competențe nu mai discutăm , aici totul e evident !Nu am pretenția ca toți userii să priceapă la ce mă refer , amănunte detaliate pot găsi in motto-ul 8 din semnătura mea .PS : nu tot ce zboară se mănâncă ! Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 (editat) N-o da la intors, una ai zis adineauri incercand sa-ti justifici alegerea ledului verde , si alta zici acum. Nici tu nu esti suficient de matur sa-ti asumi perlele, devine un flagel problema asta...Ai zis negru pe alb ca ledul verde e cel mai potrivit pentru sursa cu BC, ceea ce este o mare prostie insa cum avem reputatii de aparat...In cazul de fata ledul are mai bine de 1,5mA, ceea ce este arhisuficient ca si curent pentru functionare corecta, si daca nu ma crezi iti demonstrez practic pe un led rosu ca e foarte simplu. Cat despre culoares ledului si care este mai potrivita, pai atunci cand am de ales intre a te crede pe tine si a-i acorda credit lui Rod Elliot, alegerea nu-i tocmai dificila, mai cu seama ca aprob in totalitate solutia lui.Pai ledul verde este cel mai potrivit pt BC550,ca vreau sa pun diode e alta mancare de peste,poate am chef sa pun doi tranzistori legati ca diode (inseriati) ,am multe variante pentru a face acea sursa de CC,o fac in functie de cum ma trezesc maine. Editat Martie 27, 2016 de viobio Link spre comentariu
zal Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 (editat) Am reparat o dată în scîrbă un amplif Onkyo A-8250 ce folosea leduri roşii ca ''referinţă'', cîte două pe canal. A trebuit să înlocuiesc două arse şi după multe teste am găsit două verzi care se deschideau la aceeaşi tensiune cu cele roşii. Orice alte leduri roşii am încercat nu se potriveau, diferenţa era mare, eu mai începător şi n-am avut curaj să ies din limitele impuse de proiectant. Arăta frumos un canal roşu şi unul verde. Aşa că mai lăsaţi teoriile şi verificaţi practic. ............... Arată mai spectaculos cu led că beculeşte cînd funcţionează sărăcia de amplif, dar orice altă ''referinţă'' se poate folosi, de la două diode 1N4148 la doi trz npn şuntaţi c-b şi înseriaţi, cine e scrupulos poate folosi TL431 sau alt integrat, totul ţine de imaginaţie. ................. Ia uite ce zeu e Elliot şi are nevoie de zeloţi să-l apere. Băiatu a bibilit o schemă care merge şi în condiţii de campanie, cu piesele avînd terminalele răsucite şi prinse pe un carton. Cine a înţeles asta a avut de cîştigat, cine nu, treaba lui, rămîne cu visările. Editat Martie 27, 2016 de zal Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 (editat) Facut azi in doua ore cu : 2SC52002SA19432SA32982SA1306BD441BD4423XBC550Adica ce am avut prin sertar.Cinta bine dar nu te da pe spate cu nimic,am facut acest montaj de relaxare si din pura curiozitate,ca prea se bate apa in piua cu el.Am scris aici ce tranzistori am folosit.Ca sa nu va bateti capul,toti tranzistorii sunt fakeUitasem,poti pune fire intre 10cm si 1m ,intre sursa de alimentare si placa ampului,tot un drac ,se aude la fel,asta pentru cititorii in magnetisme si efecte de proximitate. Editat Martie 27, 2016 de viobio Link spre comentariu
Marian Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 Pai ledul verde este cel mai potrivit pt BC550 Asta este perla ta proprie la care eu faceam referire, si pe care o tot intorci in fel si chip, poate pana la urma iesi la suprafata, cand de fapt te afunzi tot mai mult. Un led verde se poate folosi si cu BC-uri, si cu 2N-uri, si cu 2SC-uri, si cu... etc. Un BC poate constitui sursa si cu led verde, si cu led albastru, si cu led galben, si cu led portocaliu, si cu led rosu, si cu led...etc. Nu alegi nici ledul in functie de tranzistor, si nici invers, ci alegi ledul in functie de rezistenta din emitor si curentul dorit, sau invers, alegi rezistenta din emitor in functie de led si curentul dorit. PS: Ai editat la timp! Ia uite ce zeu e Elliot şi are nevoie de zeloţi să-l apere O sa te rog sa eviti astfel de "denumiri", nu sunt zelotul nimanui!!! Link spre comentariu
zal Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 Dar staţi aşa şi nu mişcaţi! Încă n-aţi aflat bomba! Neavînd trafo la dispoziţie, am improvizat o sursă înseriind trei secundare de 2A cu un total de 30Vca din acel traf toroidal, redresare cu dublare de tensiune +/-41,6V în gol, +/-40,5V cu etajul final cuplat. Şi n-avea brum! ........... Să vezi acum specialişti indignaţi de batjocorirea proiectului lui Elliot, ce trebuia să salveze lumea. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 Asta este perla ta proprie la care eu faceam referire, si pe care o tot intorci in fel si chip, poate pana la urma iesi la suprafata, cand de fapt te afunzi tot mai mult.Un led verde se poate folosi si cu BC-uri, si cu 2N-uri, si cu 2SC-uri, si cu... etc.Un BC poate constitui sursa si cu led verde, si cu led albastru, si cu led galben, si cu led portocaliu, si cu led rosu, si cu led...etc.Nu alegi nici ledul in functie de tranzistor, si nici invers, ci alegi ledul in functie de rezistenta din emitor si curentul dorit, sau invers, alegi rezistenta din emitor in functie de led si curentul dorit. PS: Ai editat la timp!Nu o intorc deloc,vreau doar sa te enervez pe tine,nu te-ai prins?Marian ,stiu bine cum functioneaza si cum se calibreaza o sursa de CC,intre anii 1987...2000 am facut citeva zeci de ampuri si am reparat fara numar,macar atit imi ramanea in cap,atunci probabil tu te jucai cu roata pe ulita, adica este ceva diferenta de virsta intre noi,nu-ti contest abilitatile tehnice dobindite in ultimii ani,ca cum 4..5 ani nu te agitai asa tare,imi place mie sa va dau apa la moara si sa va enervez.Dar staţi aşa şi nu mişcaţi! Încă n-aţi aflat bomba!Neavînd trafo la dispoziţie, am improvizat o sursă înseriind trei secundare de 2A cu un total de 30Vca din acel traf toroidal, redresare cu dublare de tensiune +/-41,6V în gol, +/-40,5V cu etajul final cuplat. Şi n-avea brum!...........Să vezi acum specialişti indignaţi de batjocorirea proiectului lui Elliot, ce trebuia să salveze lumea.Nu trebuia sa spui asta ,ne facem de ris..... Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 (editat) Hai ca mai am una tare,eu ma refeream la BC550 din etajul diferential,ca prin ei circula curentul din sursa de CC cu led verde,eu acolo doream alt curent,curent livrat de sursa de CC. Da, fix 7 ani... Sa stii ca ma mandresc ca nu sunt tu :)Na ca am scos si eu o aroganta. 16-7=9 ,ce faceai la 9 ani ? Incearca sa nu mai folosesti cuvinte gen "aroganta" ,stii ca un cioban folosea des -aroganta-La fel de bine ma simt si eu ,ca nu sunt tu.Sunt curios cind te apuci de tuburi,poate in 4 ani imi dai lectii si despre tuburi,ca 4 ani a durat sa scoti capul din colivie.Faţă de cine???Fata de somitati . Editat Martie 27, 2016 de viobio Link spre comentariu
mișa Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 Acel generator de curent trebuie dimensionat dupa curentul necesar. Nu are nici o relevanta culoarea ledului sau faptul ca folosesti o dioda Zener sau diode uzuale. Curentul e important. Curentul depinde de refeinta si de rezistorul din emitor, deci poti obtine curentul necesar si cu led albastru si cu zener si cu led verde sau rosu, etc...Eventual cei implicati in discutie sa scrie formula curentului.... Si apoi mai discutam. Dumezeule, voi vedeti cat de mult pierdeti din orgolii cretine? Hai scrie cineva cum se calculeaza curentul, adica chestia importanta a acestei discutii? Link spre comentariu
hpavictor Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 (editat) Una-i una , alta-i alta .Evaluarea lui viobio făcută prototipului realizat de el nu are legătură cu sunetul unui amplificator realizat conform proiectului P3A al lui Rod Elliott , datorita unor diferențe de polarizare .Restul sunt deviații clasice offtopic .Chiar daca il va modifica conform proiectului inițial , eu nu am încredere intr-o noua evaluare , la fel de cinstita ca și prima .Pana când nu am dovedit ca a folosit alte componente decât cele recomandate de Rod Elliott , toată lumea îl credita pe viobio ca fiind corect .Eu sper ca a fost o eroare și nu poate recunoaște o simpla eroare , din orgoliu .Cu asta am terminat ceea ce am avut de spus despre P3A , rog un moderator să șteargă sau să ascundă offtopicul . Editat Martie 27, 2016 de Victor Link spre comentariu
Marian Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 Hai scrie cineva cum se calculeaza curentul, adica chestia importanta a acestei discutii? Simplu, se estimeaza sau se afla tensiunea de pe led in functie de culoarea acestuia, din ea se scade potentialul baza-emitor al tranzistorului, si ce ramane pica pe rezistenta din emitor, I=U/R, astfel se afla curentul obtinut pentru niste valori date, sau invers pentru un curent dorit a fi impus, fie se ia aceeasi tensiune valabila pentru led, din care fireste ca se scade BE, si apoi se calculeaza o rezistenta R=U/I, ori se ia o rezistenta si un curent date, si se alege ledul care are tensiunea potrivita stiind ca aceasta trebuie sa fie suma dintre caderea de pe R si Vbe. Se poate jongla cu oricare din acesti factori pentru obtinerea curentului dorit. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Martie 27, 2016 Partajează Postat Martie 27, 2016 (editat) Una-i una , alta-i alta .Evaluarea lui viobio făcută prototipului realizat de el nu are legătură cu sunetul unui amplificator realizat conform proiectului P3A al lui Rod Elliott , datorita unor diferențe de polarizare .Restul sunt deviații clasice offtopic .Chiar daca il va modifica conform proiectului inițial , eu nu am încredere intr-o noua evaluare , la fel de cinstita ca și prima .Pana când nu am dovedit ca a folosit alte componente decât cele recomandate de Rod Elliott , toată lumea îl credita pe viobio ca fiind corect .Eu sper ca a fost o eroare și nu poate recunoaște o simpla eroare , din orgoliu .Cu asta am terminat ceea ce am avut de spus despre P3A , rog un moderator să șteargă sau să ascundă offtopicul .Pai in ziua in care am pus pozele am scris si ce tranzistori am folosit,de ce eroare este vorba ? Cu ce nu am fost corect ? In eroare nu am fost ca nu am cum,cauta postul unde gasesti lista cu tranzistorii folositi.Asta este amp bun la toate,functional din prima,trebuie doar sa reglezi curentul de repaus,poate fi construit cu o droaie de tranzistori,diferentele de sound sunt insignifiante. Editat Martie 27, 2016 de viobio Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum