Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator P3A - Rod Elliott. Sugestii modificari pentru un sunet cald.

Vizitator Cristian Barbu

Postări Recomandate

Vizitator Cristian Barbu
Tocmai am terminat contructia arhi-cunoscutului amplificator P3A de la Rod Elliot, in urma feedbackului pozitiv de pe internet, si din nefericire sunetul este sub asteptari. Cel mai probabil acest lucru se datoreaza unor componente folosite, dar nu imi dau seama care.

Principala problema este ca sunetul este foarte "bright", agresiv. Cautam un sunet cald,natural. In acest moment, amplficatorul are o transparenta excelenta a instrumentelor, control bun si se descurca cu toata banda de frecvente de la bass adanc, puternic la inalte. TOTUSI, sunetul este foarte "tare", foarte agresiv, ca si cum ar tipa. Este foarte obositor de ascultat pe perioade mai lungi de timp. Cred ca mediile sunt aduse prea tare in fata ( am mai observat acest comportament la puternicul Pioneer A-878, motivul pentru care l-am schimbat cu Onkyo 8870 care are un sunet FOARTE cald )

Am folosit valorile exacte din design, cu componente de f buna calitate. Toti condensatorii nepolarizati sunt de polipropilena ( WIMA pentru 100pF si 100nF ), rezistente cu toleranta 1% de la Welwyn. Tranzistorii finali sunt MJL21193/4 , originali, de la Farnell, driverii sunt BC139/140 ca in schema si ceilalti BC546, tot conform schemei. Problema mea principala pare a fi C1, amplificatorul de cuplaj de pe intrare. Am folosit un Vishay, polipropilena, 4.7 uF ca in schema, la 150V. Este foarte mare ca dimensiuni, si este destul de apreciat online in audio. Totusi, am senzatia ca el este vinovat pentru sunetul agresiv, "urlat".

Mentionez ca nu folosescnici un preamplificator in acest moment, input-ul vine direct din placa de sunet a PC-ului, dar acelasi lucru fac si cu Onkyo-ul si aceste este mult mai cald. Ar putea rezolva un preamp problema ?

Per total, va rog mult, daca imi puteti da niste sugestii sa fac acest amplficator sa sune mai cald, mai relaxant de ascultat.

Am atasat si schema , desi este foarte populara si probabil multi o stiu deja.

Va multumesc anticipat.

post-254397-0-03905900-1458611298_thumb.gif

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 128
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

E un amplif ptr începători totuşi, nu cu pretenţii audiofile, alea încep cu schemele simetrice. Orice piese ai pune nu-l faci mai bun. Cond de la intrare de 4,7uF la 22k e cam mic, io l-aş fi pus spre 22uF. Amplificarea e mică, x22, şi probabil că trebuie forţată la maxim placa de sunet cu ceva consecinţe la dinamică. Practic, sunetul depinde de combinaţia între C1,3,5 din schemă.

Amplifurile japoneze sînt bibilite la sunet să se pupe cu restul lanţului audio din care făceau parte, sursele de sunet şi mai ales boxele, scoase din lanţ şi folosite separat în alte combinaţii vor suna prost sau prea frumos, în nici un caz corect. Iar netul e plin de prostii.

Link spre comentariu

C1 si R2 pun un zero la 1,5Hz, prin urmare C1 este suficient de mare, la fel si C3.

LE: Si amplificarea in bucla inchisa este suficienta, puterea nu este foarte mare ( cca 100W ), si ar cere o sursa de semnal capabila de aproximativ 0,9Vrms pe iesire, placile audio de la calculatoare pot asta cu siguranta.

Link spre comentariu

Amplificatorul este destul de bun, audiofil chiar , nu exista motiv sa sune prost din cauza schemei. In general electroliticii cer ceva timp pana se formateaza daca nu s-a facut acest proces anterior. Deasemenea un alt motiv ar putea fi lipsa curentului de bias. La extrem niscaiva oscilatii ultrasonice mai strica sunetul

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Cu bias mic nu ai cum sa ai "bas adinc" din spusele colegului.Legat de schema,daca asta este audiofila,bine ....eu nu am inteles niciodata cititorii in scheme,care la o aruncare de privire spun de o schema ca este audiofila sau petarda,inseamna ca schema de la A350 sau ampul de la Miniturnul EI au fost high-high end.Urmeaza ,nepotrivirea intre amp si incinte,cablurile de la amp la incinte,etc,etc,etc.....

Editat de viobio
Link spre comentariu
Vizitator Cristian Barbu

Multumesc mult de feedback. Revin :

Bias-ul este reglat la cald la 55 mV ( circa 80mA ), conform specificatiilor designer-ului.

Boxele folosite sunt de calitate, Pioneer DSS-9 ( http://www.thevintageknob.org/pioneer-DSS-9.html) , in 6 Ohm.

Sursa de alimentare este 2x36.5V curent continuu fara sarcina. Filtraj 2x9400 uF. Putere traf : 120 W pentru un singur canal ( am testat doar unul momentan, iar traful si filtrajul le voi schimba cu 2 trafuri de 200VA si 2x15 000uF, dar pt moment nu m-a convins amp-ul sa investesc atat )

A mai construit unul din voi acest amp, imi puteti da niste feedback daca trebuie sa fie atat de rece sunetul ? Raimond, inteleg ca trebuie sa astept 100 ore dar totusi nu cred ca va ajunge la un sunet cald de la cum este acum. Ar fi o diferenta foarte mare :) Alte idei de modding, sau pur si simplu schema da caracteristica sunetului agresiv ?

Editat de Cristian Barbu
Link spre comentariu

Cu bias mic nu ai cum sa ai "bas adinc" din spusele colegului.Legat de schema,daca asta este audiofila,bine ....eu nu am inteles niciodata cititorii in scheme,care la o aruncare de privire spun de o schema ca este audiofila sau petarda,inseamna ca schema de la A350 sau ampul de la Miniturnul EI au fost high-high end.Urmeaza ,nepotrivirea intre amp si incinte,cablurile de la amp la incinte,etc,etc,etc.....

Cititorii de scheme probabil ca au citit tot articolul lui Rod Elliott din care se vede ca nu vorbim despre o petarda ci despre un amplificator audiofil. Nu s-a vorbit nicaieri ca acest amplificator ar fi hi-end, sa nu inventam subtil lucruri nespuse.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări