Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nelamurire la un difuzor de medii pentru care stie ceva

sckump

Postări Recomandate

Salut. As vrea sa fiu lamurit si eu: As dori sa va intreb, pentru care cunoaste, in cazul difuzorului de la adresa:

http://www.hi-end.ro/product_info.php?c ... cts_id=510

puterea AES de 125 Watt a difuzorului DIN CARTEA TEHNICA la ce se refera? Se refera

cumva la puterea normala de lucru pe care o putem da la bornele sale? Daca folosim un filtru de sunet pe 3 cai, si daca la bornele

filtrului dam spre exemplu o putere RMS de 125 Watt, pe acest difuzor va ajunge o putere mai mica ca urmare a impartirii puterii originale pe cele 3 cai ale filtrului, nu? Deci acest difuzor ar putea fi folosit spre exemplu

intr-o incinta boxa pe 3 cai, de putere totala sa zicem de 300-400 Watt RMS, daca utilizam un filtru de sunet pe 3 cai corespunzator, si fara ca acest difuzor de medii de 125 Watt AES sa se arda? Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sckump

6

• mircea888

4

• radue

2

• Sharky

1

Top autori în acest subiect

Stai linistit ca nu se va arde. Trebuie numai sa fie taiat la o frecventa corespunzatoare.Acum ce reprezinta puterea AES: este un mod de testare care consta in: difuzorului i se aplica pink noise timp de 2 ore ( care are puterea medie exact puterea specificata AES ) si care la anumite intervale de timp creste cu 6 dB ( adica are varfuri de 6 dB ). Deci rezista la varfuri de 4x puterea AES.In realitate putera AES este mai mare decat puterea RMS. Deci acest difuzor ar avea cam 100 W RMS.

Link spre comentariu

Deci as putea sa folosesc difuzorul acesta si in incinte de de 400 watt RMS , pe 3 cai, fara probleme, nu?Dar puterea acestui difuzor de medii depinde de frecventa in care lucreaza? De exemplu in cartea lui tehnica se spune ca puterea lui este de 125 watt AES, cu frecventa de lucru intre: 150-8000Hz. Daca spre exemplu folosesc un filtru cu taierea la 350 Hz, cu 6 dB pe octava, acest difuzor va avea puterea mai mare decat cea specificata de 125 watt AES?

Link spre comentariu

Puterea este influentata de frecventa, dac il tai la 350hz scade puterea care ajunge pe difuzor dar nu inseamna ca poti baga o putere mai mare pe el.Difuzorului is pot aplica 100w printr-o singura frecventa sau o banda intreaga, dar puterea pe care o poate scoate el ramane aceeasi.

Link spre comentariu

Aha... Acum cred ca am inteles si eu. Deci desi el are doar 125 watt AES ar putea fi folosit in incinte si de putere de 400 Watt RMS sa spunem cu filtru corespunzator.

Aveam aceasta nelamurire ca nu stiam sigur pentru ce sa optez: un difuzor de medii cu puterea AES de 250 watt, de pe adresa:

http://www.hi-end.ro/product_info.php?c ... cts_id=490

cu SPL-ul de 97 dB sau acest model de care vorbeam, de putere mai mica, respectiv 125 Watt AES, dar cu SPL-ul mai mare: cam 100 dB.

Inca nu sunt hotarat dar cred ca e mai eficient difuzorul de 125 Watt cu SPL-ul de 100 dB, care e si mai scump. Tre sa ma gandesc insa si sa vad ce variante as mai putea avea.

Ms oricum ca m-ai lamurit.

Link spre comentariu

125w nu e putere mica pentru un difuzor de medii, nu vad de ce sa ai probleme cu el pe o boxa de 400w mai ales ca e pe 3 cai boxa, in felul asta fiecare difuzor functioneaza pe frecventa sa.

Link spre comentariu

Acum sunt lamurit si eu:DCam ce putere ar reveni difuzorului de medii intr-o boxa de 400 Watt RMS, pe 3 cai, cu un filtru cu taierea la 350 Hz, cu atenuarea de 6 dB pe octava ?

Link spre comentariu

Aici nu stiu sa-ti zic ce putere e pe el dar pot sa-ti zic ca nu e buna ideea cu filtrul de 6 db/octava, poti sa pui un filtru din asta la woofer dar nu e bun la medii si la inalte, ai nevoie de o atenuare mai mare.

Link spre comentariu

Dar ce rol are atenuarea mai precis? micsoreaza puterea care ajunge la difuzor si in ce masura? stiam ceva de genul ca la 3 dB atenuare, puterea e redusa cam la jumatate.. asa e?

Link spre comentariu

Filtrul are rolul de atenua frecventele care nu pot fi redate de un anumit difuzor si de a imparti banda pe mai multe difuzoare specializate pentru o auditie cat mai buna.La bass poti pune filtru de 6db/octava pentru ca oricum atenueaza el inaltele, dar la medii si inalte trebuie pus filtru de 12db.Daca iti "intra" frecvente joase pe un tweeter creste puterea pe el si se arde, de asta se pun filtre cu atenuare mare la tweeter, pentru a taia cat mai mult frecventele care nu pot fi redate si de a reduce distorsiunile.

Link spre comentariu

EU iti recomand minim filtru cu panta de 12 dB/octava pe la 300-350 Hz pt difuorul de medii in aprtea joasa si mai sus, pe la 5-6 kHz cu panta de 18 dB/oct in partea de sus.Cred ca cel mai bine ar fi sa cumperi de la cineva niste filtre facute la comanda.

Link spre comentariu

Stiti vreo firma care se ocupa cu realizarea unor astfel de filtre sau cineva care poate sa faca astfel de filtre, dar sa fie cat mai bine lucrate, pentru ca vreau sa folosesc niste dif-uri profesionale? sa fie si la un pret cat de cat rezonabil...:d

Eu ma gandeam sa folosesc niste filtre de la Senia:

http://www.and-roll.ro/product.php?productId=492

numai ca aceste filtre au frecventa de taiere intre joase si medii la 600 Hz, iar eu vreau pe la 300 Hz, si au atenuarea de numai 6 dB, care e mica din cate am inteles.

Multumesc mult de sfaturi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări