sesebe Postat Martie 22, 2016 Partajează Postat Martie 22, 2016 Eu nu am spus ca pulsul de racire dureaza tot 10 msec ci am spus ca "Daca intre pulsuri putem asigura racirea jonctiunii diodei cu minim 32°C" Macar restul calcului l-ai inteles? Link spre comentariu
bratueduard Postat Martie 22, 2016 Partajează Postat Martie 22, 2016 Firesc ca am inteles (ar fi fost culmea sa scriu' ca:nu) Dar racirea o asiguri pe ansamblu nu in cele 10ms...... Daca poti tine dioda la 25-35 celsius, firesc ca poti trece 2 amperi. Dar iar dicuta-m teoretic deoarece nu ai cum sa masori temperatura la intervale de 10ms si sa afirmi ca dioda a "crapat" din alta cauza decat avalansa termica pe care nu ai avut cu ce o releva. P.Edit: Si pana la urma, daca tot: "ca tine ori nu tine 2A", de ce nu folosim o dioda de 5A? ca este mai simplu si costa la fel. Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 22, 2016 Partajează Postat Martie 22, 2016 (editat) Temperatura o pot masura cu ce viteza vrei tu. Trebuie numai sa masor caderea de tensiune pe dioda la doua temperaturi diferite si apoi sa calculez constanta (am uitat cum se numeste) undeva pe la 2.2mV/°C. In felul acesta masurind caderea de tensiune pe dioda pot calcula temperatura foarte usor stiind tot timpul exact cit este temperatura. Pot folosi chiar un osciloscop daca vreau viteza foarte mare de masura. Calculul refacut pt 2A: fig 4 -> 2A*0.95V=1.9W sa zicem 2W Rth de regim permanent ~60°K/W (specificat pt 100sec) Temp rise =2W*60°K/W=120°K iar temperatura maxima a jonctiunuii este 150°C Deci cit timp temperatura ambianta este sub 150° - 120° = 30°C dioda poate redresa 2A, temperatura ambianta nu temperatura diodei cum ai specificat tu. Pe linia 4 din tabelul de maxim rating este specificat cum a fost masurata impedanta termica, adica in ce conditii de racire. Editat Martie 22, 2016 de sesebe Link spre comentariu
bratueduard Postat Martie 23, 2016 Partajează Postat Martie 23, 2016 (editat) bine... hai sa lamurim: 1: nu discut/scriu referitor la temperatura ambianta ca nu are nici un efect in cauza respectiiva. 2: temperatura nu o poti masura cu ce viteza vreau eu. 3: poti folosi un osciloscop, dar nu poti masura temperatura cu osciloscopul la "sample" de 10ms si nu poti controla temperatura atat de rapid. 4: faza cu: "In felul acesta masurind caderea de tensiune pe dioda pot calcula temperatura foarte usor stiind tot timpul exact cit este temperatura". frizezi cele 10ms in care tu masori temperatura, racesti ca atare si iti bati stromeleagu de realitate. 5: citez: "Deci cit timp temperatura ambianta este sub 150° - 120° = 30°C dioda poate redresa 2A" cum racesti dioda asa repede si mult? 6: de ce dracu nu este buna dioda de 5A? Editat Martie 23, 2016 de bratueduard Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Martie 23, 2016 Partajează Postat Martie 23, 2016 sesebe :Detaliez, după cum mi-aţi cerut.Eu mă refeream la redresorul ideal (fără căderi de tensiunepe dioda aflată în conducţie şi pe înfăşurari), ca atare amneglijat complet efectul Joule.Acesta (fiind pur şi simplu un EFECT) are drept CAUZE deproducere două mărimi (curentul şi rezistenţa), fiind directproporţional cu patratul primului înmulţit cu valoarea aceleirezistenţe.Vorbim aşadar despre O PUTERE, care singură nu poate produceo încălzire (încălzire = ENERGIE termică).Tocmai de aceea am amintit de mărimea fizică "timp", absolutnecesară pentru definirea oricărui tip de energie.Am folosit majusculele pentru a evidenţia mărimile fizicedistincte din discuţie.Nu l-am contrazis pe domnul Vera decât în privinţa valoriicurenţilor pe care dioda (diodele) trebuie să le suporte.Acest lucru se poate uşor verifica aplicând Kirchhoff chiarpe schema în cauză. Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 23, 2016 Partajează Postat Martie 23, 2016 bine... hai sa lamurim: 1: nu discut/scriu referitor la temperatura ambianta ca nu are nici un efect in cauza respectiiva. Mare greseala faci. Pt 1n4001 din acel datasheet, 1A curent mediu redresat este dat pt 75°C ambinant, deci chiar fara sa facem cine stie ce calcule, daca avem un ambiant mult mai mic putem redresa un curent mai mare. Sa nu tii cont de temperatura ambianta cind faci calcule termice este cea mai garava eroare posibila. De fapt chiar nici nu stiu cum poti face calcule termice fara temperatura ambianta, dar romanul e inventiv si poate inveta de toate. 2: temperatura nu o poti masura cu ce viteza vreau eu. Ba chiar o pot masura exact cum am descris mai sus. Daca tu nu poti sau nu stii cum asta nu inseamna ca altii nu pot. 3: poti folosi un osciloscop, dar nu poti masura temperatura cu osciloscopul la "sample" de 10ms si nu poti controla temperatura atat de rapid. Chiar nu inteleg ce vrei sa spui aici. Cu osciloscopul de la servici chiar pot selecta EXACT ce sample vreau eu (pina in 2 GSample si pe 12biti), dar oricum la sample-uri asa de mici (1/10msec) mai rentabil este sa folosesc o placa de achizitie (externa) ce merge de la "1 sample pe saptamina" pina 1Msample si este si pe 16biti. La controlul temperaturii asa de rapid cam ai dreptate numai ca eu nu am spus ca pot controla temperatura asa de rapid. 4: faza cu: "In felul acesta masurind caderea de tensiune pe dioda pot calcula temperatura foarte usor stiind tot timpul exact cit este temperatura". frizezi cele 10ms in care tu masori temperatura, racesti ca atare si iti bati stromeleagu de realitate. Nu domnul, se poate calibra sistemul de masura in asa fel incit sa folosesti exact curentul cu care produci incalzirea pt masurarea temperaturii. Crede-ma fac masuratori de genul acesta de citiva ani si colaborez in intepretarea datelor chiar cu citiva producatori de componente, aici stiu bine ce vorbesc. 5: citez: "Deci cit timp temperatura ambianta este sub 150° - 120° = 30°C dioda poate redresa 2A" cum racesti dioda asa repede si mult? Asta nu stiu dar se pare ca au gasit solutia chinezii care folosesc diode de 1A la redresarea unor curenti prea mari pt amaritele alea se diode si au si o rata de functionare medie de peste 3 ani. Daca produci aparate pt Siberia sau Alaska, atunci de ce sa nu consideri un T ambiant mai mic si sa folosesti diode mai ieftine. 6: de ce dracu nu este buna dioda de 5A? Foarte simplu: este mai scumpa. In regim de amator cind ai nevoie de 4 diode, diferenta de pret nu conteaza dar cind este vorba de citeva milioane de bucati incepe sa conteze fiecare cent. Se pare ca ai ceva background electronic dar te incapatinezi sa ai numai tu dreptate. Pacat, studiind ai putea sa inveti mai multe, electronica tot evolueaza. Nu am timp si nici chef sa tot discut in contradictoriu cu toti expertii de pe forumuri. Cine este interesat real poate gasi informatiile necesare, cine nu poate sa discute in continu in contradictoriu ca tot nu o sa invete nimic. In concluzie asta este ultima mea postare pe subiectul acesta si nu voi mai posta decit ca sa raspund la intrebari tehnice reale. Link spre comentariu
bratueduard Postat Martie 23, 2016 Partajează Postat Martie 23, 2016 (editat) Desi continuarea ar fi trebuit sa ramna "asa" (fara comentarii) revin. De data asta, de la 6 la 1 ca si ordine. 6: Sunt perfect de acord in cazul de implementare "macro" referitor la pret. 5: Sculele nu se fac/proiecteaza pentru Alaska, se fac pentru o functionare garantata intre anumite intervale termice. Si nu se folosesc (de bun simt) in proiectare diode de un amper ratificate, sa redreseze 2 amperi, exceptie facand cazul cand montajul este realizat in China si in categoria "low cost". 4: intre ce am scris si ce ati scris dumneavoastra: citez "se poate calibra sistemul de masura in asa fel incit sa folosesti exact curentul cu care produci incalzirea pt masurarea temperaturii." Daca vreodata o sa proiectati ceva pentru industria aeronautica, sa expuneti va rog "asa ceva" si ei sa accepte spre implementare. 3: Nu iteleg decat ca aveti un osciloscop care poate releva forme de semnal sub' 10ms la servici. (dvs afirmati ca puteti interpreta cumva, temperatura cu osciloscopul) am si eu 3 osciloscoape personale care releva sub' 10ms. 2: Sa presupunem ca masurati cu camera FLIR temperatura. (tot nu puteti releva diferenta de temperatura pe carapacea unei diode la sample de 10ms. 1: Deja la punctul 5 am scris ca nu conteaza temperatura ambianta si de ce. (de aia exista control termic si diverse metode de implementare) Editat Martie 23, 2016 de bratueduard Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 23, 2016 Partajează Postat Martie 23, 2016 (editat) Pai hai sa o luam din nou pe puncticiele.... [*]deci sa inteleg sa proiectati pt industria aviatica...foarte bine, va doresc cit mai multe succese [*]da pot masura cu osciloscopul pina la 100µV pe diviziune intr-o banda de pina la 100MHz@3db, am asa ceva pe masa cind am nevoie si cind vreau eu, asta pe linga osciloscopul ce-mi este mie alocat.. legat de puntul 4, se pare ca faceti o mare confuzie intre masuratori de laborator si masuratori "pe teren" sau in produse finite. despre masurarea temperaturii folosind variatia caderii de tensiune pe o dioda in conductie directa ai auzit cumva? ca sa nu ne legam decit de masurarea temperaturii. Uite aici o referinta din multitudinea de pe net. Si inca citeva exemple: 1 2 3 4 5 Metoda nu este nici noua si nici inventata de mine, si poti fi sigur ca este si aceptata in domeniul aviatic. M-am ocupat la un moment dat la servici printre altele de masurat impedanta termica la ceva tranzistori si pot sa-ti spun ca am obtinut rezolutii de citire mai bune de 100µ°K/W si precizii in valoare absoluta mult mai bune de 0.1°K/W. Pt masurat impedanta termica am trebuit sa fac masuratori in impulsuri de diferite latimi si deci ma descurc si cu asa ceva. grafice de genul asta am trasat: Domnule bratueduard, daca ai fi urmarit sau cautat postarile mele ai fi vazut ca de obicei cind sustin ceva sustin in deplinatate cunostinta de cauza si nu vorbesc ca altii de pe google chiar daca poate asa pare pt ca pun link-uri la informatii de pe net, dar din pacate nu am voie sa fac publice informatiile la care am acces sau cu care lucrez eu la servici. Iar cu masuratorile termice la semiconductoare chiar m-ai prins cum trebuie pt ca am citiva ani buni de experienta cu masuratori termice la semiconductori cu echipamente de ultima ora.... edit: si eu am 3 osciloscoape acasa 2 analogice si unul digital de ultima ora dar cam entri level comparativ cu ce utilizez la servici. Editat Martie 23, 2016 de sesebe Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum