Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum se calculeaza?

Postări Recomandate

• Răspunsuri 72
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Validae Zener paralel pe fiecare led e cu totul altceva, stresul pe ele este mult mai mic chiar si la intreruperea unui led ( sau chiar a tuturor ). Care ar putea fi natura acelor varfuri de tensiune de care zici?

Andrei acel cond daca este corect dimensionat nu prea cedeaza, daca insa se strapunge atunci da, dioda zener impreuna cu rezistenta aia de sus mica, ar putea salva ledurile.

Link spre comentariu

Apar vârfuri de tensiune,la conctarea și deconectarea montajului,acest fapt datorându-se tocmai condensatorului.Practic se poate pune în evidențâ fenomenul conectând la rețea un cond. de 1uF/400V serie cu un bec cu finament(6,3V/0,3A mă rog).La conectări și deconectâri repetate se observă aceste vârfuri de tensiune printr-un flash puternic al becului,iar dacâ vom continua "bâlbâiala"(bagă-scoate)cu ștecherul,la un moment dat becul se arde.

Link spre comentariu

În cel mai rău caz (străpungerea C1), ea se scurtcircuitează, protejând ledurile.Caz în care și rezistența de 100 Ohmi se arde rapid ca un fuzibil, cred că pierderile posibile sunt neglijabile față de costul ledurilor plus deranjul schimbării lor....am menționat la începutul topicului că se poate pune și un TVS acolo. Dar trebuie pus ceva... de obicei  și un Zenner de 1W face față la vârfurile scurte de tensiune, dacă se pune unul mai puternic e mai bine. Dar prin sertarele amatorului se găsesc mai rar Zennere peste 1W.

Link spre comentariu

Exemplul dat de Andrei, cu becul înseriat cu un condensator este cel mai simplu experiment.....calculezi exact capacitatea necesară alimentării la rețea a unui bec oarecare și-l conectezi repetat. Acolo intervine și rezistența ,,la rece,, a becului, dar ledurile sunt mai sensibile decât becurile. Poate ai observat însă că cele mai ,,rezistente,, becoleduri din comerț (cele cu alimentare conform schemei discutate) au un condensator de filtraj după punte. Tocmai acel condensator le protejează de vârfurile de tensiune.....dar o diodă Zenner în plus oferă ceva protecție în plus, bineânțeles dacă și ledurile folosite merită deranjul...

Link spre comentariu

Pai stai putin Vali, eu am luat ca de la sine inteles prezenta condului de filtrare de dupa redresare, la veioza mea de pe birou am pus 100uF/450V in locul celui original care era doar la 160V si la o capacitate mai mica, condu asta amortizeaza destul de bine varfurile alea, dar daca se doreste neaparat sa se foloseasca ceva masuri de protectie atunci fie zener pe fiecare led fie un transil pe condul de filtrare.

Link spre comentariu

corect , aveti dreptate_pentru asfel de alimentare se lupta impotriva pilpiitului_ si am observat ca nu toate led-urile pilpiie (vizibil)

inverseaza dioda zener maestre

De ce trebuie inversata dioda Zener? Dupa stiinta mea este bine legata.

LE. Abia acum am observat ca si colegul @validae a spus acelasi lucru. Scuze. Mea culpa.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Discutati 2 probleme diferite si va intelegeti ca surdu' cu chioru', prin gaura cheii.Zenner (valoarea tensiunii peste tensiunea LED-urilor) se pune in paralel cu toate LED-urile pt. a prelua socul de curent, in cel mai defavorabil caz (condensatorul de 0,33microF descarcat, cuplare cand valoarea tensiunii este max).Am avut pe filtru 100 microF (fara Zenner) si tot s-au dus LED-urile.Diode in paralel pe LED-uri, am la o ghirlanda cu vreo 100 buc, si sunt puse ca in cazul intreruperii unui LED, ghirlanda sa functioneze in continuare.Becurile cu LED au alt regim, deoarece sunt alimentate din surse dedicate.

Editat de vera
Link spre comentariu

Discutati 2 probleme diferite si va intelegeti ca surdu' cu chioru', prin gaura cheii.

Zenner (valoarea tensiunii peste tensiunea LED-urilor) se pune in paralel cu toate LED-urile pt. a prelua socul de curent, in cel mai defavorabil caz (condensatorul de 0,33microF descarcat, cuplare cand valoarea tensiunii este max).

Am avut pe filtru 100 microF (fara Zenner) si tot s-au dus LED-urile.

Diode in paralel pe LED-uri, am la o ghirlanda cu vreo 100 buc, si sunt puse ca in cazul intreruperii unui LED, ghirlanda sa functioneze in continuare.

Becurile cu LED au alt regim, deoarece sunt alimentate din surse dedicate.

In cazul asta te poti astepta ca ledurile sa se arda mai repede,crescind tensiunea pe ele. Ai putea evita acest lucru micsorind tensiunea de alimentare.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Am testat acum pe un bec cu leduri, schema alimentarii la el este cond de 1,5u/400V in paralel cu 470k, fara cealalta rezistenta "fuzibila" de valoare mica, redresare in punte, filtrare 100u/450V ( pus de mine in locul celui vechi ), rezistenta de 470k in paralel pe condul de filtrare, 18 leduri in serie. Alimentarea becului am facut-o prin traf separator, si iata ce am obtinut pe osciloscop ( AC, 10V/5mS ):

Posted Image

Asa cum se poate observa un varf undeva putin peste 30V, in timp ce tensiunea pe leduri se stabilizeaza undeva pe la 62V, adica acel varf nici macar n-ar fi in stare sa aprinda ledurile, daramite sa le mai si strapunga. Asadar imi sustin afirmatia ( demonstrata prin testul asta ) ca zenerul este inutil. In fapt nici cu cate un zener in paralel pe fiecare led nu obtii o protectie foarte eficienta pentru ca este greu de asigurat o dioda zener la o valoare suficient de mare incat sa permita ledului sa functioneze normal, insa suficient de mica incat sa nu permita distrugerea sa, si asta datorita caracteristicii tensiune/curent neliniare a ledului. In schimb cate un zener in paralel pe fiecare led, aleasa potrivit, permite functionarea normala a sa, insa daca ledul se intrerupe, celelalte pot inca functiona, ce-i drept la o intensitate ceva mai mica deoarece tensiunea zenerului trebuie sa fie ceva mai mare decat a ledului, si cand ledul se intrerupe, pe zener pica ceva mai mult decat pe led, deci mai putina tensiune pentru celelalte, deci mai putin curent
. Insa asta este un fail-safe dupa opinia mea, unul ce n-are legatura cu protectia la supratensiune.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări