Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum se calculeaza?

Postări Recomandate

Nu imi este rusine sa spun ca nu stiu cum se fac anumite calcule, de aceea va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema.

Am un sir de 42 LEDuri normale (3V 20mA), pe care vreau sa le alimentez la 220V.

Ve rog sa imi spuneti cum se calculeaza grupul R2C1 si R1, in functie de tensiunea care este necesara si curentul, pentru 42 de diode LED.

Posted Image

Sau asa.

post-238516-0-98329500-1458327629_thumb.jpg

Multumiri anticipate.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 72
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Rezistența R2 se ia uzual de circa 1MOhm, scopul ei fiind doar descărcarea tensiunii rămase pe condensatorul C la decuplarea de la rețea, pentru a nu ,,șoca,, utilizatorul....

Uzual se intercalează o punte de diode după condensatorul C1 fiindcă ledurile nu suportă bine tensiuni inverse mari. Capacitatea condensatorului C1 se alege în funcție de curentul maxim dorit prin leduri, și se acesta se poate aproxima la circa 7mA RMS per fiecare 100nF capacitate ai condensatorului în schema bialternanță (punte) și circa 3,5ma per 100nF în redresare monoalternanță. Deci pentru maxim 14mA prin leduri, alegeți un condensator cu o capacitate de circa 200nF/400Vc.a. Este bine să protejați tot șirul de leduri prin montarea în paralel cu el a unei diode Zenner cu valoarea tensiunii cu circa 5-7V mai mare decât suma căderilor de tensiune a tuturor ledurilor. Sau a unui TVS (Transient Voltage Supressor). Un condensator de filtraj ar fi și mai util.  Există și o formulă de calcul a capacității pentru C1, dar mi-e greu s-o scriu fără prelucrare grafică...revin cu ea mai târziu.

Link spre comentariu

Schema va pulsa de 25 ori pe secunda....efectul este suparator-pentru mine!-dar, LED-urile se vor aprinde fara probleme....pentru nr. respectiv de LED-uri,rezistenta serie cu valoarea de 5,6Kohmi la cel putin 3W daca nu 5W... daca sunt de culoare rosie puneti valoarea de 6,8K ohmi...spor!

...am uitat, condul de 0,33 sau 0,47 micro/400V...

Editat de flomar60
Link spre comentariu

Rezistența R1 se ia de valoare relativ mică (zeci - sute de Ohmi) și scopul ei este limitarea curentului la prima încărcare a condensatorului, precum și rol de siguranță în cazul străpungerii accidentale a acestuia....Dioda Zenner se poate obține și cu valori ,,nestandardizate,, prin înserierea a două sau mai multe diode de valori diferite, dar aceeași putere disipată. Am corectat textul primei mele postări, nu observasem că era deja menționat tipul de led (alb 20mA).....scuzele mele.

Capacitatea corectă se poate și tatona experimental foarte ușor, e nevoie de câțiva condensatori de 0,1uF/400Vc.a.  Montați pentru început unul de 100nF și măsurați curentul obținut, evaluați luminozitatea ledurilor.Dacă e insuficient, mai montați unul, ș.a.m.d. dar nu începeți direct cu valori mari. Nu depășiți totuși un curent de circa 10-15mA pentru ledurile normale. Montați totuși un condensator de filtraj de minim 10uF/160Vc.c. după punte, va atenua pâlpâitul supărător de 100Hz și mai important, va atenua vârfurile de tensiune la cuplarea tensiuniie rețea. Acestea pot arde instantaneu toate ledurile din șir sau o mare parte, în lipsa limitării cu Zenner sau TVS. Schema este atrăgător de simplă, dar are totuși niște ,,chichițe,, de care trebuie ținut seamă, ca să nu aveți surprize neplăcute.....

Link spre comentariu

Se calculeaza astfel:1-42x3=126V, consumator rezistiv, R=126V/0,02A=6300 ohmi;2-Z=U/I=230V/0,02A=11500 ohmi;3-Xc=sqrt11500x11500-6300x6300=9620,8 ohmi;4-C=1/2 x 3,14 x 50 x 9620,8=0,00000033102F=331nF;5-R1 trebuie sa limiteze curentul de incarcare al C, si se calculeaza functie de Imax. admis de LED, in impuls. Daca acest curent este mic, obligatoriu o dioda Zenner in paralel cu LED-urile, altfel acestea se ard;6-R2>470k.Ca sa nu palpaie, poti pune 21 de LED-uri intr-un sens si 21 in sens invers (21 se aprind pe alternanta pozitiva si 21 pe cea negativa). C si R se calculeaza ca mai sus.

Editat de vera
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări