Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursă cu LM324

klaxxon

Postări Recomandate

Bună ziua.

A testat cineva schema din imagine?

Aş dori să o modific pentru a obţine un reglaj liniar, nu în trepte, al limitării curentului de ieşire.
Partea marcată cu roşu ar dispărea, urmînd ca schema să fie completată cu partea realizată cu linie punctată.
Credeţi că ar funcţiona?
post-192611-0-31494000-1458316659_thumb.png
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gauss

8

• klaxxon

6

• Marian

3

• gica70

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Teoretic merge dar unde gasesti multitura la puterile alea? Deasemenea trebuie calculat acel potentiometru care, aici, joaca rol de convertor curent-tensiune. In niciun caz nu poate avea 10K.

Editat de gica70
Link spre comentariu

S - ar putea sa fie probleme doar cand esti cu cursorul potentiometrului " aproape " de tranzistorul serie ... respectiv valori mici ale rezistentei . Depinde si de potentiometru , unele nu coboara chiar pana la zero . Valoarea e mare , 10 Kiloohmi . Ar merge ceva inseriat , cu reducerea plajei de reglaj . Oricum nu va exista limitare la curenti mici ...

P .S . - exista deja un 0,5 ohmi la 8 wati paralel cu potentiometrul 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Bună ziua.

A testat cineva schema din imagine?

Aş dori să o modific pentru a obţine un reglaj liniar, nu în trepte, al limitării curentului de ieşire.
Partea marcată cu roşu ar dispărea, urmînd ca schema să fie completată cu partea realizată cu linie punctată.
Credeţi că ar funcţiona?

De unde este schema din imagine?

Link spre comentariu
De fapt, analizînd schema mai atent, mi-am dat seama că am comis o eroare.
Schema corectă ar trebui să fie cea de mai jos, dar voi vedea la testarea practică.
Mulţumesc pentru interesul acordat.

post-192611-0-28628300-1458329299_thumb.png
Link spre comentariu

Daca se poate , sa ne tineti la curent cu rezultatele . Subiecte privind sursele liniare sant foarte populare , sigur multi useri vor avea concluzii interesante de retinut . Ma rog , eu voi fi printre ei ...

Link spre comentariu

Singura diferenta intre cele 2 scheme este rezistenta aia de 100 Ohm inseriata cu intrarile comparatorului si careia nu sunt sigur ca-i vad sensul. Potentiometrul n-are treaba ce valoare are, si puterea sa este irelevanta ( s-a spus mai sus ca trebuie nu stiu ce putere ), potentiometrul doar divizeaza tensiunea de pe shunt, nu sunporta el curentul de sarcina, in fapt cu cat valoarea sa este mai mare cu atat purterea disipata pe el poate fi mai mica, insa oricum si asa este foarte mica.

Link spre comentariu

In schema initiala ( postarea 1 ) , potentiometrul multitura ( in configuratie reostat , rezistenta variabila - un capat scurtcircuitat la cursor ) apare paralel cu rezistenta de 0,5 ohmi care a substituit grupul comutabil din schema la care m - am referit . Functie de constructie , poate oferi rezistente mici la unul din capete ... fractiuni de ohm . Curentul din sarcina va trece si prin el . Nu stiu cat de bine ar suporta intensitati mari de curent , conductorul  rezistiv din care e bobinat e destul de anemic . De aici si observatia mea , am vazut destule multitura scumpe arse ( elementul rezistiv intrerupt , cursor topit etc . ) . Mai departe , schema a capatat alt aspect . Asupra noii versiuni nu m - am pronuntat . Cam atat ...

Link spre comentariu

Pai tocmai ca nu este configuratie rezistenta variabila, omul a spus ca dispare ce este cu rosu si ramane partea punctata, deci traseul ala marcat cu rosu dispare, si potentiometrul ramane...potentiometru, prin urmare pozitia cursorului n-are importanta cat priveste traseul curentului de sarcina.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări