Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Car tracking system

Vizitator redmann

Postări Recomandate

Vizitator redmann

Salut. Fratilor eu sunt cam nou pe forum dar nu sunt nou in domeniu.Mi-a venit o idee zilele astea despre subiectul din titlu. Am gasit pe net device-uri care fac localizarea prin gps si stocheaza datele intr-o memorie sau fac transmisie real time prin gprs sau alte susteme wireless. La implementarea acestui sistem cred ca ma descurc intrebarea mea e : as putea sa vand acest dispozitiv legal?Adica din cate am vazut e un device patentat. Am facut multe proiecte dar numai pt mine sau le vindeam la alte persoane, dar daca vreau sa vand acest proiect pe o fima? sau pe pfa? imi trebuie ceva autorizatii, sa pllatest un patent sau le pot vinde linistit?Si intrebarea asta as vrea sa o generalizez.Adica cum imi dau seama daca un proiect facut de mine il pot vinde pe o firma fara a avea probleme?Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pisoiu

3

• aeromania

1

Nu vad de ce nu ai putea. De patente nu trebuie sa te temi decat daca copiezi un dispozitiv/idee proiectat de altul. Daca il faci tu, noapte buna, e bun facut si nu ai decat sa il vinzi (preferabil pe firma). Insa nu ai pomenit nimic despre dispecerat. Acel dispozitv se instaleaza pe masina, si transmite datele de localizare...unde? Si ce faci cu ele?/pisoiu

Link spre comentariu
Vizitator redmann

Sa raspund pe rand:- nu stiu exact cum e treaba asta cu patentele pt ca intr-un proiect poti folosi 1, 2 sau mai multe patente si ideea in sine e un patent. Stiu ca in principiu poti face proiecte sa le vinzi dar nu imi este clar ce anume sa iau in calcul, unde sa ma interesez sa nu cumva sa incalc vreo lege ceva. - o data ce ai intrat cu gprs-ul pe net trimiti pachete la un ip ales de cumparator; care poate fi hardcodat sau setabilTreaba asta cu patentele ma ingrijoreaza. Mai am ceva proiectele facute si ash vrea sa mai vand dar ma tem sa nu ma ia la intrebari careva.

Link spre comentariu

Alarme cu GPS exista de multi ani.Ca fapt divers, pe masinile de gunoi s-a pus de mult GPS, si se vede pe harta unde este fiecare masina si cat sta pe loc, daca a atins toate punctele din traseu, daca nu cumva au plecat baietii acasa si zic prin statie ca lucreaza, etc.La fel si pe TIR-uri exista, ca sunt disperate firmele de import export cu termenele de livrare.Aparatul deja exista, mai simplu ar fi sa-i pui omului un PDA in masina si un soft care sa transmita pozitia cand trebuie. PDA-ul meu de ex. are de toate: GPS, Telefon, Windows Mobile, Wireless, BlueTooth, Media Player, Radio, Reportofon, Camera Foto, LCD color, Touch Screen, Speaker, Acumulator, Internet Explorer si mai vine si cu licente de TomTom, sa vad pe harta pe unde merg si sa imi zica proasta aia stanga dreapta :). Ce s-ar mai bucura hotii sa existe cate un PDA in fiecare masina parcata... :weedman: :smt003 :weedman: :smt003 :weedman: Revenind la ce vrei tu sa faci:Daca ai indoieli atunci cand vinzi aparatul, mai bine vinde-l ca serviciu :).Nu iei bani pentru GPRS si GPS, iei bani pentru instalare si configurare, pentru soft, etc. Parerea mea este ca nu ai de ce sa iti faci griji.Daca totusi vrei sa afli cum e cu patentele mergi direct la sursa si intreaba la OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci).Dupa ce vinzi prima bucata sa ne zici si noua ce ai inventat! :weedman:

Link spre comentariu

Sa raspund pe rand:- o data ce ai intrat cu gprs-ul pe net trimiti pachete la un ip ales de cumparator; care poate fi hardcodat sau setabil

Te obosesti degeaba cu treaba cu patentele. La un asemenea dispozitiv nu are sens sa iti faci probleme, ceea ce se foloseste in el e atat de banal si de comun incat nu are rost sa iti faci griji. E ca si cum ti-ai propune sa faci surse in comutatie si te-ai teme de patente. Trebuie sa ai grija de ele in urmatoarele situatii:-un produs care are o functionalitate speciala, care implementeaza o metoda/functie/etc foarte noua, aici vorbim de produse foarte scumpe, si in general produse pentru piata de business high end.-atunci cand esti un jucator mare pe piata in segmentul tau, si deranjezi pe altii si mai mari. Nu mi-ai raspuns la intrebare. Tu esti preocupat de dispozitivul care il pui in masina, dar te asigur ca ala inseamna fix 0 pentru utilizator. Ceea ce vede el este dispeceratul. Ce faci cu datele care le trimiti la dispecerat? Il pui sa faca copy-paste pe stringurile NMEA si sa le bage in Google Earth?/pisoiu
Link spre comentariu

@redmann pune si tu niste link-uri cu acele dispozitive. Ori nu am cautat bine ori nu am scris gramatical corect, nu prea am gasit acest gen de monitorizare prim gps cu stocare intr-o memorie. Multumesc. :prayer: .

Link spre comentariu
Vizitator redmann

pai ia sa vedem:

http://www.brickhousesecurity.com/slimt ... cator.html aici sunt si real time tracking systems si cu memorie

http://www.advantrack.com/hw_gps_tracking_overview.htm

sau http://www.google.com search "car tracking system" ; gasisem zilele trecute un site cu dispozitive de astea cu 2 baterii R6 inregistrau cateva ore de date.

@ pisoiu:

datele le trimit prin gprs la un calc; exista o aplicatie de la google earth care am inteles ca poate prelua exact formatul datelor de la un gps si afiseaza pe harta.

Deci momentan e o idee, nu stiu daca merita implementata.

Iar la partea cu nu-ti fa griji voi mai cauta pt ca e foarte subiectiv ce ai scris tu "produs care are o functionalitate speciala, care implementeaza o metoda/functie/etc foarte noua" .Un patent mi se pare ca are o durata de viata de vreo 17 ani parca, pana cand se poate implementa de oricine. Am facut multe proiectzele vandute la persoane fizice fara sa imi pese. Ideea e ca as vrea sa vand mai multe pe firma ,adica sa imi deschid o afacere a mea. Nu sa fac tot felul de beshinutze um se vand la magazine. Ceva solutii particulare sa zicem. Aici nu stiu de ce anume sa ma feresc. Ca eu pot implementa un system si folosesc acolo o gramada de ideei .

De ex am mai dezoltat o solutzie wireless cu un avr si un transceiver de la chipcon (ti) si pt 3mW in 868Mhz bat cam o suta si ceva de metri cu 19,2kbit/sec ; initial am vrut sa imi iau un kit gata facut dar la 500$ cat osta m-am gandit ca mai bine il fac eu. Si chiar a iesit pt un cablaj dublu strat cu fotorezist merge f frumos. Incer sa atasez o poza sper sa mearga. Ideea e ca as vrea sa pun la vanzare solutia asta. Producatorii vand aceeasi treaba la 500$ , eu daca o vand ma poate lua cineva la intrebari???

Merci de raspunsuri, subiectul ramane deschis.

Bafta

Link spre comentariu
Vizitator redmann

@RoGeorge

- depinde cat din proiect vrei; eu l-am facut pe module: placa de baza (momentan cu mcu Atmega) si modulul wireless cu transceiverul aferent.

Ceea ce se vede in poza reprezinta prototipurile.

Las ID-ul de mess daca vrei sa discutam si imi spui cerintele tale.

[email protected]

Bafta

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...
Vizitator DeJava

Eu am lucrat la un astfel de sistem acum cativa ani ( partea de software ). Nu e mare lucru si in principiu aveti 2 optiuni :

1 Modem GPRS fara stack TCP/IP inclus + CPU care "stie" TCP si mai ales PPP sau

2 Modem GPRS cu stiva TCP inclusa ( totul se face prin comenzi AT dar e mai scump) si un porcesor mai slabut care sa poata comanda 2 porturi seriale asincrone ( 1 GSM + 1 GPS ).

Cum partea tehnica e ca si rezolvata :) ( desi GPRS-ul nu e ceea ce pare ) mai ramane partea de business, la care personal am niste rezerve.

Pentru cine vrea sa vada cum arata un sistem la cheie ( pentru flote ) : http://www.cybergraphy.com :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări