Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator SMPS simplu

Mihalache

Postări Recomandate

M-am hotarat sa il fac pe cel cu ir2153 mi se pare o munca mai usoara.

- la secundar vreau sa ii pun un redresor si sa fac esirea variabila utilizand un lm2576t-adj

- ma preocupa faptul ca nu are un sistem de siguranta

- sursa vreau sa o utilizez pentru a alimenta diferite circuite

Dar prima vreau sa fac partea secundarului.

Acum vreau sa ma documentez de transformator si de sistemul de siguranta.

Daca aveti vreo propunere cu siguranta mi-ar fi utila.

VA MULTUMEST pentru toleranta care a-ti avuto pana acum cu mine.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 59
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mihalache

18

• Marian

7

• sesebe

7

• adydep

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca folosesti LM2576,nu ai nevoie de nici-o protectie la sursa cu IR2153. Dupa cum ai ezitat pana sa te hotarasti la IR2153, care e chiar ieftin,ori ai ceva stramosi evrei sau scotieni, ori italienii o duc mai rau ca noi.

Link spre comentariu

Daca folosesti LM2576,nu ai nevoie de nici-o protectie la sursa cu IR2153. Dupa cum ai ezitat pana sa te hotarasti la IR2153, care e chiar ieftin,ori ai ceva stramosi evrei sau scotieni, ori italienii o duc mai rau ca noi.

si eu sunt in italia si broscarii astia de aici de unde sunt eu sa uita ciudat cand ii intrebi de cate ceva ce ei nu au auzit....cel putin la PADOVA, de aceea am cumparat de pe ebay din china.

Link spre comentariu

Scuzati am o problema cu schema circuitului. 

In schema sunt doua electrolitice de 1000uF si 200V dar maximul ce am gasit e 400v 150uF sau 470uF si 200V. 

Pot sa ii inlocuesc sau cum pot sa fac?

Link spre comentariu

#17: mie îmi place, pentru că are separare galvanică între secţiunile de 230 şi cea de tensiune mică. dar puterea e şi ea la fel de mică, nu scoţi 200W nici dacă modifici transformatorul.#20: şi asta îmi place, tot din motive de separare galvanică, dar trebuie să bobinezi transformatorul din prima cu fazarea corectă, şi să-l conectezi la fel de corect, altfel, în cel mai bun caz, n-o să meargă deloc!punctele de pe înfăşurări indică "începuturile" bobinelor. acolo unde lipsesc, înseamnă că fazarea respectivei înfăşurări nu contează.puterea e ceva mai mare, dar tot nu ajunge la 200W.#26: uită-te pe placă. sau pe poză: vezi linia aia albă, îngroşată, de pe faţa cu piese?de obicei, ea indică faptul că circuitele delimitate de ea sunt de tensiune şi/sau curent mare, şi, de obicei, sursele sunt cele mai de "tensiune şi curent mare". foarte înalta tensiune rareori depăşeşte câţiva miliamperi, doar tensiunea este foarte mare, dar, de obicei, circuitele cu pricina nu se află pe placa de bază.însă sunt de aceeaşi părere cu miticămy: te chinui degeaba, mai ales dacă nu ai schema plăcii aceleia, pentru că SMPS-urile nu sunt doar proiectate pentru tensiune constantă la ieşire, ci şi o sarcină minimă, altfel nu merg: ori intră în protecţie, ori în stand-by, şi dacă circuitele astea două lipsesc, iese fum din ele, plus ceva scântei!#49: condensatoarele puse în paralel îşi însumează valoarea, iar tensiunea de lucru este egală cu cea mai mică tensiune de lucru a unuia dintre condensatoare.ai de ales: cam 8 de 150uF/400V sau 3 de 470uF/200Vîn fine, dacă chiar ai nevoie de o sursă în comutaţie, chinezii vând aşa ceva la preţuri modice.dar dacă vrei o "sursă în comutaţie de la 230V CA cu reglaj continuu al tensiunii şi curentului continuu de ieşire", mută-ţi gândul, că nu se poate. nu cu scheme aşa de simple (şi da, şi schemele de smps de pc/tv/monitor sunt "simple", din punctul ăsta de vedere)!singura soluţie e să cumperi o sursă în comutaţie capabilă să dea un pic mai mult decât curentul şi tensiunea necesare, din care să alimentezi un stabilizator reglabil, fie el liniar sau cu ceva gen lm2576t-adj.apropo, chinezii vând şi aşa ceva (module cu lm2576t-adj, unele vin inclusiv cu un voltampermetru digital inclus pe plăcuţă, şi e cu doar 3-4 dolari mai scump ca versiunea fără voltampermetru). apropo, astea NU se alimentează din 230V CA, ci din 40-50VCC!!!

aşa se poate face o sursă în comutaţie cu ieşire în CC reglabilă în tensiune şi curent.în concluzie, dacă vrei să ai la dispoziţie aşa ceva, mai bine cumperi cele două module pomenite de mine, şi-ai terminat balamucul.dar dacă vrei să înveţi cum funcţionează şi cum se concep sursele, vrei sau nu, fără integrate nu scapi, şi cel mai bine e să citeşti de la cap la coadă şi retur situl lui danyk, şi să cauţi posturile lui miticămy de-aici, de pe forum.a, şi-ţi trebuie şi un osciloscop, pentru că aici nu contează foarte mult ce valoare are o tensiune sau un curent, dar forma de undă a acelei tensiuni sau curent este de obicei hotărâtoare pentru funcţionarea sau nefuncţionarea sursei. 

Link spre comentariu

Eu cam asta mam gandit sa fac:

post-249263-0-37492300-1458864187_thumb.gif

Dar intrebarea e daca poate functiona si cat de sigura e?

Avand in esire 3A si 1,2V - 35V chiar 40V in loc de 35V dar m-as multumi si cu 35V.

Ce ziceti ar putea sa functioneze?

Editat de Mihalache
Link spre comentariu

Mihalache acea ultima varianta ar merge, cu mentiunea ca puntea redresoare de dupa traful sursei trebuie facuta cu diode ultra-rapide de putere, si ca dupa ele ( si deci inaintea regulatorului LM ) trebuiesc electrolitici de filtrare cu impedanta redusa, faci traful pentru iesire de 35V si pui si tu macar 2-3 buc de 470u/50V ( neaparat low esr ) in paralel dupa puntea redresoare.

Link spre comentariu

O anumita schema nu inseamna defapt si o anumita arhitectura deja aleasa?

In legatura cu puterea cu schema aceasta cam cat ar putea scoate?

fara numar domnu', fara numar.

Cum spunea si Marian, o schema, desenata, nu are o limitare clara a puterii maxime, totul depinde de implementare.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Cred că secțiunea de față nu e chiar potrivită nivelului de cunoștințe al inițiatorului. Fără supărare Mihalache, dar o sursă liniară cu mai mult de un tranzistor în componență ai construit vreodată ? Sau ai reparat vreodată măcar o sursă oarecare în comutație ?  Poți să ne prezinți ceva scheme din orice domeniu pe care le-ai abordat cu succes ?  Eu cred că va trebui s-o iei ușor, te documentezi mai întâi despre funcționare și topologii, apoi începi cu surse simple și de puteri mici, dacă reușești să faci una să funcționeze în parametri, treci la ceva mai puternic. Dacă te aventurezi direct la surse de putere, o să ai sigur niște surprize neplăcute....posibil și dureroase. 

Link spre comentariu

Fără supărare Mihalache, dar o sursă liniară cu mai mult de un tranzistor în componență ai construit vreodată ?

Pana acum am facut numai circuite de joasa tensiune sau circuite flyback gen Royer o Mazzili. Am modificat vreo doua alimentatoare de joasa putere (25w). Vreau sa fac un alimentator despre care am vorbit intr-un alt topic http://www.elforum.info/topic/110434-alimentator-de-laborator/ , si dupa in vara aceasta as vrea sa il fac pe acesta. Am spus deja la inceput nu sunt un expert ci un incepator.

Nu ma supar chiar ma bucur cand cineva ma mai atentioneaza.

VA MULTUMESC!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări