Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Relee coaxiale

SirRoger

Postări Recomandate

Stie cineva pe unde se gasesc in Romania.Am auzit ca se pot construi din relee REED dar nu am documentatia.(un nr. mai vechi din revista noastra)Ma poate ajuta cineva?Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MiniTehnicus

7

• SirRoger

4

• gaby

3

• ywar2

1

Top autori în acest subiect

Relee coaxiale fabrica cineva la Cimpulung. Eu personal nu le-am vazut, dar stiu pe cineva care folosea un asemenea releu. Niste schite parca au fost publicate si-n revista noastra si cred ca si in Radioamatorul, versiunea veche, editata pe la Brasov in anii 80.

Link spre comentariu

Sint greu de confectionat.Cele de marca sint f.scumpe.Stiu ca mai demult avea la vinzare Liviu (YO3DLL).In call-book este adresa lui de mail.Cu ceva timp in urma(un an,doi) a fost publicat in revista"Rdaiocomunicatii si radioamatorism"un mod de a construi aceste relee.Cu stima,Sandu.

Link spre comentariu

Am intrat in posesia revistei in care este publicat modulde confectionare a releelor coaxiale. Aceste constructii sunt pt. puteripana in 100W. Nu stiu cum s-ar comporta la putere mai mare (nu cred ca prea bine..). Deci mai caut...

Link spre comentariu

La ce frecventa si putere vrei sa le utilizezi?Sunt 2 variante, unul care are 2 pozitii ( antena -receptie, actionat antena emisie ) si unul cu 1 pozitie ( pauza neconectat, actionat contact intrare iesire).Pentru frecvente joase <30Mhz se pot folosi relee normale( care se monteaza in soclu)la care se fac modificari.Se scot firele care conecteaza lamelele elastice la soclu si se unesc 2 lamele alaturate.La una din lamele contactele fixe se unesc la soclu si se obtine un releu cu 2 pozitii.

Link spre comentariu

Releul coaxial este un releu folosit la comutarea semnalelor de radio frecventa de la 1Mhz ( unde scurte ) la 10Ghz ( tv prin satelit) si mai sus.Se foloseste pentru comutare emisie-receptie in statiile radio sau pentru activarea, oprirea amplificatoarelor de putere ale emitatoarelor.Este un releu ca oricare altul dar constructia trebuie sa indeplineasca parametrii pentru a functiona la o frecventa si putere data.Orice bucata de sarma ( lamelele de comutare in cazul de fata) de o anumita lungime ( de ex 5cm) in functie de frecventa se comporta ca un circuit format dintr-o bobina si un condensator si cu cat frecventa este mai mare cu atat mai importanta este dimensiunea sa.Releele coaxiale sunt realizate cu o constructie care reduce la minim lungimea elementului in miscare si sunt inchise in cutii metalice pentru a preveni scaparea energiei de radiofrecventa.Iar materialele izolante folosite trebuie sa reziste la frecventa si puterea transmisa.Intr-un cuptor cu microunde daca lasi o cana de ceramica, dupa 10 minute este rece, daca este umpluta cu apa dupa 10 minute apa fierbe.Daca nu se folosesc relee corespunzatoare apare pierderea de insertie care face ca la receptie posturile de radio care au semnal slab sa nu mai poata fi receptionate.

Link spre comentariu

Este un releu care prezinta aceasi impedanta, uzual 50 ohmi, la oricare port (hmmm, sa zicem contact). Identic, traseul intern dintre oricare pereche de porturi teoretic are aceasi impedanta. Se folosesc in domeniul radiocomunicatiilor pentru comutare de linii si feederi.

Link spre comentariu

La ce frecventa si putere vrei sa le utilizezi?

Un final de HF cu 2xGI7B. Am cateva relee Schneider cu 3 lamele pe care scrie 10A/250V. As putea sa folosesc unul la iesirea liniarului?Mai am un contactor cu bobina la 24V alternativ (oare merge alimentat in CC ..?) . As fi tentat sa folosesc contactorul deoarece are distanta mai mare intre contacte....
Link spre comentariu

Banuiesc ca puterea de iesire este de 600-800w, in cazul asta recomandarea mea este sa cauti relee coaxiale industriale.Trebuie sa reziste la minim 1kw, ceea ce inseamna minim 2x tensiunea anodica si curent de cateva zeci de amperi.Preferabil in vid, deoarece scanteile la contacte pot duce la uzura mare si apar pierderi de contact sau raman lipite.Astea sunt releele rusesti cu o singura pozitie, ai nevoie de 2 bucati pe intrare si 2 pe iesire.Paremetrii sunt urmatorii:Tensiunea de alimentare On 16-28 VDC Off- 1.5VDC10-20 milliseconds timp de aclansare.Bobina are rezistenta de 200 ohm si curentul de 60-140mA.Curentul comutat maxim 50 amps DC sau 35 amps la 3 Mhz si 25 amps la 32 Mhz.Rezistenta de contact: 0,015 Om. Rezistenta de izolatie : 500,0 MOm.Tensiunea maxima la 30 Mhz: 5,5 kVPuterea maxima comutata la 30 Mhz: 5,0 kWTemperatura de lucru *C: -60* +100*Diametrul maxim: 58 mm. Inaltimea maxima: 115 mm.Daca se recupereaza din statii se pot gasi la pret acceptabil, noi sunt in jur de 30-40 Euro bucata.

Link spre comentariu

Nu ai in plus cateva?... :rolleyes: (contra cost , desigur)Sau spune-mi unde as putea gasi.multumesc.

Multumesc mult pentru explicatii, Daca arata ca niste tuburi s-ar putea sa m-ai am citeva bucati scoase din niste stati militare rusesti.

Nu le vinzi? sau poate vrei ceva la schimb...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări