Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tole transformator

roscatu

Postări Recomandate

• Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• UDAR

5

• roscatu

5

• GEO 53 BN

3

• daniel_88

2

Top autori în acest subiect

Era într-o carte de-a regretatului G.D.Oprescu descris modul de realizare a tolelor,din tablă recuperată de la cutiile de conserve.Așa că în regim de amator orice este posibil :rade: .

Link spre comentariu

Exact asta vreau sa fac.

Nu vreau sa te descurajez,dar ori nu ai ce face ori nu ai inteles exact procedeul de realizare al tolelor de transformator.Cu putin efort gasesti destule transformatoare pe care le poti schimba parametrii prin rebobinare. Editat de Viorel Baciu
Link spre comentariu

acum cativa ani ,la fosta 1 Mai,Ploiesti,un nene meserias,si-a construit aparatul de sudura singur,iar tolele,

le-a debitat din tabla, care a fost data jos de pe acoperisul unei magazii,care au demolato,

cand la-m cunoscut nu am facut foto,iar dupa deces,copii la-u dat la....fier vechi !

asa ca-i  posibil ori ce,

spor la treaba.

Link spre comentariu

Aparatul de sudură necesită în principiu un transformator cu o caracteristică mai moale . Curentul de mers în gol de asemenea nu prea contează . Deci să nu comparăm una cu alta . 

G.D.Oprescu a arătat cum se poate face - pe vremea aia nu prea erau multe variante . Cine nu putea fura din fabrică avea posibilități limitate . Nu a zis G.D. Oprescu că ăla e transformatorul ideal. 

Nu zice nimeni că nu merge . Doar că merge prost . Și pe urmă umplem paginile forumurilor cu : De ce ? 

Link spre comentariu

Exact asta vreau sa fac.

Pai nu e asha greu...

Mai intai se prepara aliajul necesar. De obicei intr-un furnal.

Materialul obtinut se prelucreaza la cald in coli ( de tabla) prin procedeul de laminare.

Tabla obtinuta nu mai ramane decat s-o debitezi in produs finit (tola) cu ajutorul unei masini de debitare.( cauta dupa "punching machine").

Spor la lucru.

Link spre comentariu

da aveti dreptate,si nu ma-m documentat in legatura cu dl.Oprescu,

daca ai da mai multe detalii,si numele revistei..

Parca in:  "Caleidoscop de electronica",sper sa nu gresesc.

Link spre comentariu

Pai asa vad eu treaba, trebuie sa topesc niste metal si dupa aia sa adaug niste siliciu(care nustiu cum sa fac rost de el), dar nustiu in ce conditii as ajunge la 3000 de grade cu arderea. Este ceva material care sa reziste la mai mult de 3000 de grade?

Link spre comentariu

roscatu,postul de mai sus denota o necunoastere a situatiei...care ar fi de ras daca nu ar fi de plans!...si, crede-ma, m-am exprimat elegant fata de ceea ce am vrut sa spun de fapt!

....m-am uitat la profilul tau...esti tanar...sa nu te impinga pacatul sa faci experiente de topire a metalelor!...doamne fereste, se poate lasa cu mari probleme!

Spune , omule, ce vrei de fapt!...vreau un pachet de tole de dimensiunile X, de forma Y , pentru transformatorul Z, pentru utilizarea W....

Sau, mi-a traznit mie prin cap sa fac cutare lucru si am nevoie de tole de dimensiunile....

Atunci se pot gasi solutii cu o probabilitate de reusita mult mai mare!

PS.  Daca nu ma insel , wolframul are peste 3000grade temperatura de topire....

Link spre comentariu

Daca vrei sa faci un traf  de sudura,in primul rind iti trebuie tole din otel silicios si nu putine ci destul de multe pentru a putea obtine o sectiune de cel putin 40cm2. Apoi pune sirma de bobinaj,platbanda din Cu pentru secundar,care toate costa destul de mult. Cel mai simplu e sa te duci prin vreo piata de vechituri(cred ca este) din Cluj si poate gasesti unul gata facut la un pret bun. Daca te ''tiganesti'' un pic cu vinzatorul poate-l iei la un pret mai mic decit te-ar costa sa faci tu unul de la 0. I-mi aduc aminte ca inspre Someseni, linga podul de peste calea ferata, am vazut cu ceva timp in urma oameni care vindeau de toate. Sigur gasesti cu conditia sa cauti. Sa stii ca n-o sa vina nimeni sa te imbie cu unul. Cauta pe site-ul Emil Matei -Transformatoare de sudare. Sint citeva exemple de unde te poti inspira.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Pentru topit fier nu-ţi trebuie 3000°C. Oricum, dacă-ţi imaginezi că poţi obţine tole acasă... ce să zic, eşti extrem de optimist. Tre' să ştii cum obţii oţelul respectiv: procent de carbon, procent de siliciu, temperaturi critice, laminarea, debitarea, tratamentul termic (după ecruisare) etc. Dacă imaginea de mai jos ţi se pare cunoscută, POATE ai avea o şansă. Părerea mea e că nu.

Posted Image

Link spre comentariu

@rata a spus:Dacă imaginea de mai jos ţi se pare cunoscută, POATE ai avea o şansă. Părerea mea e că nu.

Hehe, diagrama fier-carbon!

Se facea parca, prin primul an de studiu la facultatile cu profil tehnic.

Stima!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări