Don Semaca Postat 3 ore în urmă Partajează Postat 3 ore în urmă Salut tuturor participantilor la aceasta odisee! Revenind la discutia cu transformatorul separator care mi-a fost recomandat, in aceasta situatie este oare recomandat ca sasiul TV-ului sa fie conectat la nulul de protectie/impamintare sau cum s-o numi in scopul electrosecuritatii? Alternativa ar fi sa fie asa, flotant, dupa cum se aseaza electronii. Din nou, o intrebare de semi-incepator, rog aveti intelegere ca vreau sa invat cum se face corect, de asta intreb. Multumesc Link spre comentariu
dumitrumy Postat 3 ore în urmă Partajează Postat 3 ore în urmă S-a mai scris de zeci de ori, exista topicuri deschise exact cu aceasta tema. Nu este vorba nici de semi-incepator, semi-luna, semi-cerc. Osciloscopul a fost construit cu impamantare sa fie folosit asa. Exceptie face Romania pana iese din epoca bronzului. Impamantarea oscului este la masa electronicii din interior, deci la 'crocodilul" de masa al sondei. Cand masori, masori fata de masa tv-lui, deci sasiul acestuia va fi automat la impamantare. Adica te va proteja. Deja ceva de nivel Harvard, greu de inteles pe un forum de electronica. Si cand te gandesti ca impamantarea este in curtea electricienilor, iar electronica incepe dupa ce ai inteles electricitatea. Sunt sigur ca stii maruntisuri din astea, dar ai inca o zi de plictiseala, probabil ai un post de bugetar. Nu stiu de ce Vali mai lasa mascarada asta. Link spre comentariu
Don Semaca Postat 3 ore în urmă Partajează Postat 3 ore în urmă 23 minutes ago, dumitrumy said: S-a mai scris de zeci de ori, exista topicuri deschise exact cu aceasta tema. Nu este vorba nici de semi-incepator, semi-luna, semi-cerc. Osciloscopul a fost construit cu impamantare sa fie folosit asa. Exceptie face Romania pana iese din epoca bronzului. Impamantarea oscului este la masa electronicii din interior, deci la 'crocodilul" de masa al sondei. Cand masori, masori fata de masa tv-lui, deci sasiul acestuia va fi automat la impamantare. Adica te va proteja. Deja ceva de nivel Harvard, greu de inteles pe un forum de electronica. Si cand te gandesti ca impamantarea este in curtea electricienilor, iar electronica incepe dupa ce ai inteles electricitatea. Sunt sigur ca stii maruntisuri din astea, dar ai inca o zi de plictiseala, probabil ai un post de bugetar. Nu stiu de ce Vali mai lasa mascarada asta. Multumesc, am inteles cazul acesta. Totusi, in cazul unui osciloscop portabil de dupa epoca bronzului, fara fir care sa intre in priza, cum facem? Cred ca e o intrebare valida, nu de plictiseala. Link spre comentariu
roadrunner Postat 3 ore în urmă Partajează Postat 3 ore în urmă (editat) Acum 5 minute, Don Semaca a spus: fara fir care sa intre in priza, cum facem? pui un fir de la masa oscilocopului la pamantare sau alegi sa te curentezi in unele cazuri. Sansele sa atingi masa oscilocopului cand faci masuratori sunt mari. RR Editat 3 ore în urmă de roadrunner Link spre comentariu
validae Postat 3 ore în urmă Partajează Postat 3 ore în urmă În cazul osciloscopului portabil, te asiguri că nulul rețelei se află pe șasiu (din ștecher se rezolvă), iar clema de masă a oscului va fi tot la șasiu.Și ai grijă când umbli pe acolo să nu te atingi de fișa de FIT, e foarte neplăcută senzația... Link spre comentariu
dumitrumy Postat 3 ore în urmă Partajează Postat 3 ore în urmă Acum 8 minute, Don Semaca a spus: fara fir care sa intre in priza Poti sa citesti si singur dand cautare "impamantare" Vedeai ca 2 colegi nu folosesc impamantarea dar au traf separator: Ovidanie ********************* Postat Mai 18 Eu am masa de lucru alimentata prin transformator separator iar osciloscopul ( Tektronix 2211 ) este alimentat prin alt transformator separator. Transformatoarele nu sunt inseriate. Mentionez ca fac service, nu munca de cercetare si masuratori de precizie. Transformatoarele le-am montat in urma unui accident, am distrus o sonda dar osciloscopul a ramas functional. De vreo 5 ani am si sonda diferentiala, Testec TT- SI9002, dar osciloscopul tot prin transformator separator este alimentat. De cand cu transformatoarele astea nu am mai avut accidente. Da, osciloscopul nu este conectat la impamantare. Nu apar probleme chiar asa mari cu zgomotul. Si cand apar probleme, conectez impamantarea osciloscopului la masa aparatului reparat. Rar repar invertoare de sudura, dar boxe active am in service aproape saptamanal. Cum spuneam, fac service, ma simt mult mai linistit de cand am montat transformatoarele separatoare. dan cod ************************** Postat Mai 18 Eu nu am împământare în atelier(la nici un aparat de măsură, indiferent de ce tip este) , iar pentru aparatele de reparat am traf separator. La ce fac (și din asta trăiesc de 30 ani) nu am avut nici un incident neplăcut. E bine, e rău, nu știu pentru mine e super ok. Acum 4 minute, validae a spus: În cazul osciloscopului portabil, te asiguri că nulul rețelei se află pe șasiu (din ștecher se rezolvă) Nu stiu de ce dar mi se pare o mare greseala acest sfat. Oameni buni, vorbim de impamantare, nulul este altceva, chiar daca se intalnesc intrun loc! Link spre comentariu
validae Postat 2 ore în urmă Partajează Postat 2 ore în urmă Cred oricum că va repara acel tv la anul....fiindcă în ce a mai rămas din anul ăsta trebuie să caute traf separator, să se documenteze despre osciloscop, etc. Link spre comentariu
Don Semaca Postat 2 ore în urmă Partajează Postat 2 ore în urmă 17 minutes ago, roadrunner said: pui un fir de la masa oscilocopului la pamantare sau alegi sa te curentezi in unele cazuri. Sansele sa atingi masa oscilocopului cand faci masuratori sunt mari. RR multumesc, @roadrunner 13 minutes ago, validae said: În cazul osciloscopului portabil, te asiguri că nulul rețelei se află pe șasiu (din ștecher se rezolvă), iar clema de masă a oscului va fi tot la șasiu.Și ai grijă când umbli pe acolo să nu te atingi de fișa de FIT, e foarte neplăcută senzația... multumesc, @validae 13 minutes ago, dumitrumy said: Poti sa citesti si singur dand cautare "impamantare" Vedeai ca 2 colegi nu folosesc impamantarea dar au traf separator: Ovidanie ********************* Postat Mai 18 Eu am masa de lucru alimentata prin transformator separator iar osciloscopul ( Tektronix 2211 ) este alimentat prin alt transformator separator. Transformatoarele nu sunt inseriate. Mentionez ca fac service, nu munca de cercetare si masuratori de precizie. Transformatoarele le-am montat in urma unui accident, am distrus o sonda dar osciloscopul a ramas functional. De vreo 5 ani am si sonda diferentiala, Testec TT- SI9002, dar osciloscopul tot prin transformator separator este alimentat. De cand cu transformatoarele astea nu am mai avut accidente. Da, osciloscopul nu este conectat la impamantare. Nu apar probleme chiar asa mari cu zgomotul. Si cand apar probleme, conectez impamantarea osciloscopului la masa aparatului reparat. Rar repar invertoare de sudura, dar boxe active am in service aproape saptamanal. Cum spuneam, fac service, ma simt mult mai linistit de cand am montat transformatoarele separatoare. dan cod ************************** Postat Mai 18 Eu nu am împământare în atelier(la nici un aparat de măsură, indiferent de ce tip este) , iar pentru aparatele de reparat am traf separator. La ce fac (și din asta trăiesc de 30 ani) nu am avut nici un incident neplăcut. E bine, e rău, nu știu pentru mine e super ok. Nu stiu de ce dar mi se pare o mare greseala acest sfat. Oameni buni, vorbim de impamantare, nulul este altceva, chiar daca se intalnesc intrun loc! da, vad un risc avind un consumator si o intrerupere a sigurantei din tablou numai pe nul, cum era pe vremuri cu siguranta fuzibila din ce am vazut, in tablouri mai noi sigurantele merg ori pe faza si nul ori numai pe nul insa intotdeauna exista o posibilitate ca imposibilul sa se intimple Link spre comentariu
Don Semaca Postat 2 ore în urmă Partajează Postat 2 ore în urmă 8 minutes ago, validae said: Cred oricum că va repara acel tv la anul....fiindcî în ce a mai rămas din anul ăsta trebuie să caute traf separator, să se documenteze despre osciloscop, etc. @validae e ok, Anul Nou se apropie deci nu ar fi asa rau avind in vedere ca e un hobby. Multumesc pentru sustinerea acordata pina acum Link spre comentariu
Nostalgic Postat 2 ore în urmă Partajează Postat 2 ore în urmă Don Semaca ! Am lucrat cu toate aparatele ajutătoare să repar un aparat electronic ,cînd a fost necesar.Și ,iată, se apropie revelionul și eu nu sunt lămurit cum se repară o sursă de alimentare cu ajutorul unui bec. (semnat...Lăscărică ) Link spre comentariu
Don Semaca Postat 2 ore în urmă Partajează Postat 2 ore în urmă 4 minutes ago, Nostalgic said: Don Semaca ! Am lucrat cu toate aparatele ajutătoare să repar un aparat electronic ,cînd a fost necesar.Și ,iată, se apropie revelionul și eu nu sunt lămurit cum se repară o sursă de alimentare cu ajutorul unui bec. (semnat...Lăscărică ) Ca sa nu stricam consumatorul, se cauta un bec cu un voltaj suficient ca sa nu se arda si un consum de putere similar. Daca se aprinde becul, sursa functioneaza, daca nu, nu. E doar o unealta de verificare, nu face alte minuni. O fi din epoca de piatra dar m-a ajutat intr-o situatie. Cu drag Link spre comentariu
dumitrumy Postat 2 ore în urmă Partajează Postat 2 ore în urmă Acum 9 minute, Nostalgic a spus: Don Semaca ! Am lucrat cu toate aparatele ajutătoare să repar un aparat electronic ,cînd a fost necesar.Și ,iată, se apropie revelionul și eu nu sunt lămurit cum se repară o sursă de alimentare cu ajutorul unui bec. (semnat...Lăscărică ) Este un apropou subtil? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum