Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Zgomotul MCU intr-o schemă cu semnal mic

spinach

Postări Recomandate

Salutam,

Vreau sa folosesc un 2313 cu cristal de 20 Mhz , pentru anumite comenzi , in un aparat care proceseaza , semnale de 2-5 mV , frecventa 1-10 mhz , foarte sensibile la perturbatii .

Intrebarea ar fi : ce se intimpla daca folosesc MCU ? Face in jur perturbatii mari ? Sau ce sa fac ? Sa il ecranez , sa il pun mai departe , sa il folosec la frecventa mai mica ? A mai avut cineva astfel de situatii ?

Cum transmite perturbatia ? prin circuit de masa ? prin circuit de alimentare ? prin circuit de comenzi ? se transforma de fapt in un emitator ? 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• spinach

7

• nico_2010

4

• sesebe

3

• one

1

Top autori în acest subiect

Pentru a diminua influentele zgomotului asupra masurarii de semnale mici trebuiesc luate mai multe masuri.

Una dintre ele - referitoare strict la etajul analogic - ar putea presupune utilizarea unui detector sensibil la faza, care ar permite masurarea cu precizie a semnalelor de nivel redus.

O alta solutie ar putea fi separarea fizica si ecranarea etajului care prelucreaza semnalele de nivel redus, iar semnalul de iesire sa fie amplificat la un nivel la care perturbatiile externe sa aiba influenta minima.

PCB-ul trebuie sa aiba trasee de masa si alimentare separate pentru partea digitala si pentru partea analogica si trebuie prevazute decuplari ale barelor de alimentare cat mai apropiate de circuitele integrate.

De asemenea, trebuie separate traseele semnalelor digitale de cele ale semnalelor analogice.

Pentru alimentarea microcontroller-ului foloseste recomandarile din A.N. AVR042, atasata.

Ceea ce am scris nu este exhaustiv si poate fi completat lejer cu multe alte solutii tehnice.

atmel-2521-avr-hardware-design-considerations_applicationnote_avr042-1.pdf

Link spre comentariu

In atasament ai cateva exemple de proiectare.

Si "ferrite bead" este o componenta pasiva cu rol de soc, utilizata pentru suprimarea zgomotului de inalta frecventa (mai este definita drept EMI Filter, soc RF s.a.m.d.). Poate fi SMD sau THT, prezinta o anumita impedanta la o anumita frecventa si poate fi folosita intr-o banda de frecvente.

ilb_ilbb_enote.pdf

altera ferrite bead.pdf

Link spre comentariu

Pentru a diminua influentele zgomotului asupra masurarii de semnale mici trebuiesc luate mai multe masuri.

Una dintre ele - referitoare strict la etajul analogic - ar putea presupune utilizarea unui detector sensibil la faza, care ar permite masurarea cu precizie a semnalelor de nivel redus.

O alta solutie ar putea fi separarea fizica si ecranarea etajului care prelucreaza semnalele de nivel redus, iar semnalul de iesire sa fie amplificat la un nivel la care perturbatiile externe sa aiba influenta minima.

PCB-ul trebuie sa aiba trasee de masa si alimentare separate pentru partea digitala si pentru partea analogica si trebuie prevazute decuplari ale barelor de alimentare cat mai apropiate de circuitele integrate.

De asemenea, trebuie separate traseele semnalelor digitale de cele ale semnalelor analogice.

Pentru alimentarea microcontroller-ului foloseste recomandarile din A.N. AVR042, atasata.

Ceea ce am scris nu este exhaustiv si poate fi completat lejer cu multe alte solutii tehnice.

Nu te supara, imi dai si mie niste referinte legat de ceea ce afirmai mai sus?

Eu n-am auzit inca de principiul asta (poate il stiu sub alt nume...).

Link spre comentariu

Cred ca-i prea complicat pt ceea ce ar putea el avea nevoie sa masoare.

Banuiesc ca metodele clasice de protectie aplicate bine ii vor fi suficiente.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Ce se inteleg ei  concret prin "ferite bead "? In avr040 indica folosire de bobina pentru decuplare alimentare.

pe vremea lui Ceaşcă exact acelaşi lucru se numea "perlă de ferită"! :d

Link spre comentariu

Cer scuze .

problema este ca respectiva piesa prezumtiva am ceva din recuperari de la o sursa smps ; nu eram prea sigur ; nici acum nu sint daca cumva nu este o simpla bareta cu o ferita deasupra.

multumesc.

Link spre comentariu

Ferrite bead este o componenta care are o rezistenta foarte mica pentru curenti DC (in general sub 1 ohm) si o rezistenta mare pentru curenti cu frecvente mari; unul dintre parametrii esentiali este rezistenta la 100MHz. Un alt parametru esential este curentul la care rezista acea ferrite bead.

Masurati cu ohmetrul si va dati seama.

Daca perturbatiile sunt atat de importante pentru functionarea echipamentului atunci eu va recomand sa nu folositi piese recuperate la care nu stiti parametrii. Aceste componente sunt foarte ieftine ...

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări